Rīta Panorāma

Intervija ar Ilmāru Šlāpinu un Sabīni Košeļevu

Rīta Panorāma

Intervija ar Annu Dribas

Reibinošais sapņu delīrijs izrādē "Sapņotāji" Dailes teātrī

Reibinošais sapņu delīrijs: izrāde «Sapņotāji» Dailes teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Režisore  Laura Groza-Ķibere Dailes teātrī  iestudē Gilberta Adēra slaveno darbu “Sapņotāji”. Romānā jaunu cilvēku brīvais gars atraisās uz 1968. gada Parīzes  revolucionāro notikumu fona. Gilberta Adēra romāns iedvesmoja arī izcilo kino klasiķi Bernardo Bertoluči, un 2003. gadā  uz ekrāniem parādījās viņa filma “Sapņotāji”. Dailes teātra  pirmizrāde  nejauši sakrīt ar laiku, kad lielais meistars devās mūžības ceļā

Dailes teātra jaunais iestudējums “Sapņotāji” ir robežu nojaukšana un uzdrīkstēšanās runāt par cilvēku dažādo esību šajā pasaulē. 1968. gada Parīzē gaisā virmo satraucošas idejas par sociālo un politisko atjaunošanos. 

“Jautājums, es domāju, šobrīd ir par to, vai pieņemt citādo. Teiksim, Latvijā mēs joprojām dzīvojam diezgan agresīvi pret citādo,” izrādes kopējo toni raksturo aktieris Mārtiņš Upenieks, kurš iejuties Metjū lomā. 

Savukārt režisore Laura Groza-Ķibere raksturo savu ieceri: “Es vēlētos atbildīgāku sabiedrību, atbildīgāku indivīdu, jo sabiedrību jau veido indivīdi, kas paši sevi kopj, attīsta un izglīto, un pārvērtē, un aizvien vairāk rūpējas par to, lai nospraustu sev ideālus. Un vēlāk jau tas varbūt tiešām spēj izmainīt lielāku sabiedrības daļu.”

Amerikāņu students Metjū ieradies Francijā, lai studētu. Dvīņi Izabella un Teo aicina amerikāņu studentu dzīvot pie sevis, jo viņu vecāki uz mēnesi devušies prom. Trijotne izbauda bohēmu, kurā ir arī kailums un sekss. Viņi visi izdzīvo spilgtākos mirkļus no franču klasiskā kino. 

“Mani galīgi neinteresē seksualitāte kā vienkārši tāds izaicinošs elements, mani drīzāk interesē seksualitātes tēma kā iespēja sevi realizēt kā pilntiesīgu cilvēku un seksuālu būtni,” komentē režisore. 

Mārtiņš Upenieks  uzskata, ka galvenā problēma ir vientulība, bailes būt vienam un nepieņemtam, un negribētam. Viņam piekrīt arī Anta Aizupe, kas izrādē atveido Izabellu: “Tas ir tas, kas ir ne tikai Mārtiņa varonim, bet mums visiem trīs. Mēs ar brāli jau esam kopā, bet tik un tā ir iekšēja vajadzība būt mīlētiem, pazītiem un atzītiem.”

Režisore pati tulkojusi un dramatizējusi Adēra “Sapņotājus”, scenogrāfiju veidojusi “-8”, kostīmus – Ilze Vītoliņa, bet gaismu mākslinieks ir Jānis Sniķeris. Iestudējuma “Sapņotāji” pirmizrāde 29.novembrī  Dailes teātra Mazajā zālē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti