Kultūra

Leļļu teātrī pirmizrādi piedzīvos smilšu animācijas tehnikā iestudētais "Mazais princis"

Kultūra

Par operas "Fausts" jauniestudējumu

Regnārs Vaivars jaunajā izrādē aicina dot vīriešiem pa muti

Regnārs Vaivars jaunajā izrādē aicina dot vīriešiem pa muti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Attieksme pret sievieti un vīrieti mūsu sabiedrībā ir krasi atšķirīga: uz vīrieša sānsoļiem un citām nelietībām mēs skatāmies caur pirkstiem, kamēr sievieti par to pašu nebeidzam nosodīt un tiesāt, – uzskata režisors Regnārs Vaivars un ir pārliecināts – tas ir ļoti netaisnīgi. Tieši šai tēmai un arī tās risinājumam viņš pievērsies savā jaunajā iestudējumā "Divas māsas un draudzene", attaisnojot meitenes, kuras sadod pa muti viņas sāpinājušiem vīriešiem.

Fragments no izrādes: „Natašiņ, paskaties uz sevi, pēc kā tu izskaties? Tu izskaties pēc lētas sufražistes, putnubiedēkļa.”

Nataša, Oļesja un Elizabete ir trīs draudzenes, Regnāra Vaivara jaunā iestudējuma galvenās varones.

Sākotnēji režisors izrādi bija iecerējis veidot pēc populārā somu dramaturga Mikas Milliaho lugas „Haoss” motīviem, taču darba procesā izrāde ļoti organiskā veidā pārtapa par viņa oriģināldarbu, mainījās varoņu vārdi, darbības vide un būtībā arī viss izrādes stāsts. No somu lugas palika gandrīz vai tikai vienīgi trīs draudzenes centrā.

Regnārs Vaivars: „Mans stāsts ir par trim meitenēm, kas dzīvo Krievijas galējos ziemeļos Čukotkas apgabala galvaspilsētā Anadirā, kas nu tiešām principā arī ir „дыра”*. Un, kas ir vēl specifiski, ka visas trīs ir latvietes ceturtajā paaudzē, nu, daļēji latvietes."

Stāsts aizsākas gandrīz vai kā filmā „Sekss un lielpilsēta”, kur trīs draudzenes satiekas un runā par savām ķibelēm attiecībās ar vīriešiem, bet tālākā notikumu attīstība ir visai atšķirīga no pikantās filmas.

Regnārs Vaivars: „Katra savā dzīves brīdī nonāk pie atziņas, ka ar vīriešiem, kuri dara pāri un ilgstoši dara pāri, diskutēt par to nav jēgas, ka viņiem ir vienkārši jāsadod pa muti. Un to viņas arī dara un nejūtas nelaimīgas. Zināmā mērā tas aicinājums uz izrādi ir tiešām tāds, ka es gribu parādīt to, ka meitenēm tā vajag darīt. Tas ir vienīgais veids, kā vīrietis var saprast tās sāpes, ko pārdzīvo sieviete tad, kad viņu, teiksim tā, „čakarē”."

Šķiet visai pārsteidzoši šādas atziņas dzirdēt no vīrieša mutes, bet Regnārs Vaivars stāsta, ka caur šo izrādi vēlas pievērst uzmanību, viņaprāt, ļoti akūtai, bet ignorētai problēmai sabiedrībā, proti, krasi atšķirīgajai attieksmei pret sievieti un vīrieti: ja sievietes klupieni tiek nosodīti ļoti bargi, tad uz vīrieša nelietībām skatāmies caur pirkstiem vai pat, kas pavisam absurdi, uzskatām tos par vīrišķību, bet šāda attieksme dara sabiedrību slimu.

Regnārs Vaivars: „Bieži vien, vīrietim darot nelietības, kas vairāk attiecas uz seksuālām darbībām, krāpšanām, viņš tiek novērtēts kā „baigais vecis”, baigais malacis – re, kā viņš laiž!"

"Tā kā faktiski šitas tiešām tāds uzsaukums meitenēm – nāciet, paskatieties un arī savus puišus paņemiet uz izrādi līdzi. Ja viņi sapratīs kaut ko, tas varbūt ļaus izvairīties no tās vajadzības viņiem iedot pa muti, bet lielas ilūzijas es par to neloloju,” saka režisors.

Trīs draudzenes – Natašu, Oļesju un Elizabeti, kā arī vēl 15 citus tēlus, galvenokārt vīriešus, izrādē atveidos trīs aktrises Karīna Tatarinova, Iveta Pole un Inga Tropa.

Aktrises: „Baigais pārsteigums, kā Regnārs šīs situācijas skata. Viņam ir ļoti vīrišķīgs skatījums, un nepamet sajūta, ka viņš šo izrādi veido, sievietes ļoti mīlot un aizstāvot."

"Tīri profesionālajā ziņā ir jauni izaicinājumi un drosmes pārbaude kaut kādā ziņā."

"Man lielākais pārsteigums, ka Regnārs tiešām ir arī fantastisks pedagogs. Es daudz esmu sev ieguvusi, tas man noderēs tālāk gan profesionālajā ziņā, gan cilvēciskā – jo ir daudzas situācijas, kas man liek izvērtēt savu personisko dzīvi un skatu punktu uz lietām, un tas ir ļoti veselīgi."

Tirgus laukuma teātris apvienojumā ar nabadzības teātra iezīmēm – tā režisors Regnārs Vaivars dēvē izrādes stilistiku. Tajā nebūs scenogrāfijas, par scenogrāfiju kalpos izrādes skatītāji.

Iestudējuma "Divas māsas un draudzene" pirmizrāde Ģertrūdes ielas teātrī skatāma otrdien, 27.septembrī.

 

* дыра - caurums (krievu val.).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti