Kultūras ziņas

Džeza mūzikas diena VEF Kultūras pilī

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Fiziskā teātra izrāde "Attālums starp mums"

Refleksija par attiecībām un maldinošo tuvību. Tapusi fiziskā teātra izrāde «Attālums starp mums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ģertrūdes ielas teātrī aizvadīta pēdējā šīs sezonas pirmizrāde. Tā ir horeogrāfes Janas Jacukas refleksija par attiecībām un reizēm maldinošo tuvību. Nosaukums – "Attālums starp mums".

Šis stāsts ir par tuvību. Un tās neesamību. Kopā ar skatuves partneri Marģeru Vanagu horeogrāfe un dejotāja Jana Jacuka pēta šīs cilvēcīgās nepieciešamības emocionālās gammas. Tas viss notiek uz Ģertrūdes ielas teātra skatuves, un minētais pāris to atdzīvina iestudējumā "Attālums starp mums".

"Tas attālums nenormāli bieži mainās: strauji viņš samazinās, strauji attālinās. Kā līdzatkarīgās attiecībās, kad tev nepieciešāms tas cilvēciņš visu laiku blakus, un tu nespēj iedomāties sevi bez tā cilvēciņa, bet tajā pašā laikā tu jūties ļoti vientuļš, it kā starp jums ir kilometrs, lai gan jūs guļat blakus," skaidro horeogrāfe Jana Jacuka.

Šo iestudējumu Jana Jacuka salīdzina ar fotoalbumu, kurā ir bildes arī no viņas dzīves. To visu izrādes veidotāji mums pasniedz garās, virpuļojošās un pat meditatīvās mizanscēnās.

"Es biju 10 gadus attiecībās, un es atceros, kā tie gadi ilga un ilga, un ilga, kā tāds notikums, kas nekad nesākas un nekad arī nebeidzas, tāpēc es vēlējos arī izrādē pārnest to sajūtu, ka tu visu laiku griezies un griezies, un nekas nerisinās, un tu neredzi izeju," stāsta Jacuka.

Līdz šim savos iestudējumos Jana Jacuka kustības mākslu sapludināja ar tekstu. Šajā darbā vārdu nav. Pārsvarā monotonas un aktieru sagatavotību prasošas kustības. Tieši tādēļ autore to dēvē par fizisko teātri.

Šī ir pēdējā Ģertrūdes ielas teātra pirmizrāde šosezon. Bet sezona noslēgsies 5. jūnijā ar iestudējumu "Pazaudētās dziesmas", kas tiks izrādīts Ventspilī teātra festivāla "Nr.1" ietvaros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti