Kultūras ziņas

Baltijas laikmetīgā keramika

Kultūras ziņas

"Dailes Kanonā" Olga Dreģe un Edgars Cīrulis

Pauls un Čaks Rīgas Krievu teātrī

Raimonds Pauls un Aleksandrs Čaks Rīgas Krievu teātrī – skatītāju vērtējumam nodod divus jauniestudējumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šajā nedēļā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris piedāvā skatītājiem uzreiz divas pirmizrādes. Atzīmējot Aleksandra Čaka 120 gadu jubileju, 3. augustā pirmizrādi piedzīvoja literāras kompozīcijas iestudējums “Čaks. Rīga. Sieviete”, savukārt 5. augustā pirmizrāde koncertam “Raimonds Pauls Rīgas Krievu teātrī”, kas veltīts Maestro 58 gados radītajiem un piedzīvotajiem skatuves mirkļiem.

Muzikāli poētiskais iestudējums “Čaks. Rīga. Sieviete” ir Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrises Jeļenas Sigovas veidota radoša atklāsme par dzejnieka Aleksandra Čaka dzīvi, mīlestību un dzeju.

“Es biju iemīlējusies Čakā jau jaunībā. Bet es maz par viņu zināju,” atklāj aktrise, literārās kompozīcijas autore Jeļena Sigova. “Tikai tagad, kad strādāju pie šī materiāla, es uzzināju daudzas līdz šim man nezināmas lietas, tajā skaitā par Latvijas vēsturi.”

Apspēlējot Čaka mīlestību pret Rīgu, par iestudējuma skatuvi izvēlēts restorāna “Kaļķu vārti” pagalms Vecrīgā. Savukārt par saturiskās iedvesmas avotu izrādes autoriem kalpojušas dzejnieka pēdējās līdzgaitnieces, latviešu rakstnieces un tulkotājas Mildas Grīnfeldes atmiņas.

“Čaks mīlēja savu dzimteni un valodu. Viņš Latvijas kultūrā iepūta svaiga gaisa virpuli. Tas viss ir izcili un lieliski, bet tā dēļ viņu maz zina pasaulē. Es ļoti vēlētos, lai par šo apbrīnojamo personību uzzinātu pēc iespējas vairāk. Esmu iemīlējusies!” stāsta Sigova.

Izrādi paspējuši novērtēt pirmie skatītāji. “Man būs jāpārlasa Čaka dzeja. Es skolā tikai lasīju. Bet man ļoti patika!” atzīmē izrādes skatītāja Svetlana. Savukārt skatītāja Ludmila teic: “Ziniet, līdz asarām aizkustinoši! Pat nevaru parunāt!”

Iestudējumā piedalās Jeļena Sigova, Veronika Plotņikova un Vitālijs Jakovļevs, kurš par Čaku teic: “Viņam tāda dzīve savāda. Mēs mēģinājām skatīties uz Čaku kā uz cilvēku, kurš kā bērns mēģina kaut kādu taisnīgumu atrast un saglabāt dzīvē. Viņam ļoti daudz kas nesanāca.

Viņš mēģināja un krita, mēģināja un krita. Un gāja atkal. Un nebija tā, ka viņš kā varonis izgāja visam cauri. Viņam bija grūti. Es skatos uz viņu kā motivāciju – vienalga jādara!”

Projekts “Čaks. Rīga. Sieviete” tapis, atzīmējot dzejnieka 120. jubileju. Savukārt atzīmējot 58 gadu draudzību un sadarbību starp Rīgas Krievu teātri un Raimondu Paulu, tapis jauns koncerts.

“Es te pamatā esmu darbojies ar muzikālām izrādēm. Man te ir četras izrādes. Galvenais, ka tās izrādes iznāca diezgan labā līmenī,” atzīmē Maestro. Populārākās Maestro melodijas no izrādēm “Kerija”, “Kabīrijas naktis”, “Odesa, burvīgā pilsēta..”, “Meitene kafejnīcā” un “Spoks no Kentervilas” izspēlēs teātra aktieri un pats Raimonds Pauls.

“Es labprātāk strādāju ar viņiem, nevis ar mūsējiem. Jo viņiem ir cita atdeve, viņi nevaid, ka daudz jāmēģina, viņi mēģina labprāt un cenšas izdarīt. Un strādā vienmēr ar atdevi! Pat arī mēģinājumos,” uzsver Raimonds Pauls.

Rīgas Krievu teātrī pēdējo 20 gadu laikā tapuši deviņi jauniestudējumi ar Maestro mūziku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti