Labrīt

Cilvēks ziņu virsrakstos: Ilggadējā LNT ziņu moderatore Ilze Dobele

Labrīt

Gads pēc VDK aģentu kartotēkas publiskošanas. Vērtē vēsturnieks Gints Zelmenis

Jānis Znotiņš iestudējis izrādi pusaudžiem "Klusētāji"

Radīta izrāde pusaudžiem «Klusētāji», ko pēc pieprasījuma izrādīs skolās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Režisors Jānis Znotiņš radījis jaunu izrādi pusaudžiem “Klusētāji”. Tā mudina jauniešus neklusēt, nebūt vienaldzīgiem un iesaistīties sabiedriskos procesos. Izrāde iestudēta speciāli skolas telpām un tiks rādīta dažādās skolās kā daļa no programmas “Latvijas skolas soma”. Tajās vienlaicīgi trīs dažādi aktieri izspēlē dažādas situācijas. Režisors uzskata, ka Latvijā trūkst iestudējumu tieši pusaudžiem. Izrādē ir vienkāršs vēstījums, kas liek padomāt, tēli, ar ko var sevi identificēt, kā arī attiecīgs izrādes ilgums, lai noturētu pusaudžu uzmanību.

“Viņš ir pilnīgs klusētājs. Sēdēja pēdējā solā, mācījās skolā un visus novēroja, klusēja, neiesaistījās. Tā arī ir viņa lielākā sāpe. Viņš pārdzīvo, ka viņš varēja iesaistīties, lai nenotiek tie notikumi, kas tur notika, jo viņš varēja to izmainīt, bet viņš neiesaistījās un neko nedarīja. Palika neitrāls,” tā izrādes “Klusētāji” aktieris Oskars Florencs-Vīksne raksturo savu tēlu Ikaru. Viņš ir viens no trim stāsta varoņiem.

Šī izrāde radīta pusaudžiem un viņu skolotājiem. Izrāde notiks skolās, kuras radošo komandu pie sevis ir uzaicinājušas. Darbība notiek trīs klasēs. Katrā klasē ir viens aktieris. Režisors Jānis Znotiņš skaidro:

“Trīs aktieri stāsta vienu notikumu no dažādiem skatu punktiem. Tad vienā brīdī stāsta gaitā aktieri sāk mainīt tās klases. Un viņi nonāk tādā – nu... kā jau, kad mēs stāstām kādu stāstu, katram ir savs skatupunkts.

Un vienā brīdī viņi saduras ar to, ka katrs to notikumu ir redzējis savādāk vai arī ne līdz galam grib kaut ko izstāstīt. Tātad – noklusē.”

Tāpēc izrāde saucas “Klusētāji”. Radošajā komandā ir režisors Jānis Znotiņš, dramaturģe Ance Muižniece un scenogrāfe Pamela Butāne. Savukārt tēlus – Santu, Krišjāni un Ikaru – atveido aktieri Oskars Florencs-Vīksne un Anta Aizupe, kā arī iestudējuma režisors Znotiņš. Ar izrādes palīdzību režisors vēlas skolēnus iedrošināt iesaistīties.

“Es personīgi arī skolā esmu bijis tāds, kas gribējis būt “pa draugam” ar visiem. Tagad atceroties, nedaudz sāpīgas tās atmiņas par to, ka es kaut ko varēju pateikt un nebūtu tā noticis, bet es vienkārši klusēju. Man pašam arī ir svarīgi, lai skolnieki kļūst aktīvi. Ir ļoti svarīgi, ka mēs konflikta situācijās iestājamies par kaut ko. Bet man liekas, ka no tādām vienkāršām ikdienas situācijām, ar ko viņi ikdienā sastopas, varbūt tas viņiem zemapziņā paliks. Un viņi var kļūt sabiedriski aktīvi pilsoņi, kam nav vienalga,” stāsta režisors.

Jānis Znotiņš atveido tēlu, kas līdzīgs viņam pašam skolas laikā. Režisors stāsta, ka jaunieši bieži izmanto vārdu “vienalga”, norādot, ka konkrētais process viņus neskar. Viņš uzsver, ka tomēr katrs var iesaistoties kaut ko panākt. Mūsdienās bieži cilvēki koncentrējas uz sava iekšējā “es” attīstīšanu. Šī izrāde vērsta tieši uz komunikāciju sabiedrībā, jo liela daļa cilvēka dzīves saistīta tieši ar to.

Iestudējums neiztiek arī bez romantikas. Krišjānim ir jūtas pret Antas Aizupes atveidoto tēlu, stāsta Ikara atveidotājs Oskars Florencs-Vīksne.

“Viņai izrādē vārds ir Santa. Viņa ir klases līdere. Krišjānim veca mīla. Mums tie tipi ir pārņemti, kas vairāk vai mazāk ir katrā klasē, katrā sabiedrības grupā,” skaidro aktieris. “Viņi var paņemt sev to stāstu, kas ir viņiem tuvāks – vai es esmu tā kā Santa, vai kā Krišjānis, vai es ticu vairāk Ikaram. Mēs viņiem saputrojam galvu. Katrā klasē esot, iedodam nedaudz citādāku stāstu. Viņiem nekas cits neatliek kā pieņemt secinājumus, kā ir bijis vai nav bijis, un pašam izvēlēties savu patiesību.”

Režisors stāsta, ka, veidojot izrādes pusaudžiem, jācenšas iedziļināties konkrētajā vecuma posmā. Turklāt Latvijā ļoti trūkst iestudējumu tieši šai auditorijai. Līdz ar to pusaudžiem īsti nav izvēles – bērnu izrādes ir pārāk bērnišķīgas, bet pieaugušo bieži vien vēl nesaprotamas vai garlaicīgas.

Arī Rīgas Teikas vidusskolas astotās klases skolēni Miks, Kristians un Johanna izrādi jau redzējuši un atzīst, ka tā bijusi ļoti interesanta: “Jā šī bija laba. Smieklīga, īsa, nebija gara, neapnika, viss labi paskaidrots, labi tēli un aktieri.”

Izrāde “Klusētāji” tiks rādīta dažādās Latvijas skolās kā daļa no programmas “Latvijas skolas soma”. Tā paredzēta pusaudžiem, sākot no 5. klases, un viņu skolotājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti