Kultūras rondo

Emocijas un pārdomas pēc Lielās mūzikas balvas pasniegšanas

Kultūras rondo

JRT ēkā atrasta kapsula ar dokumentiem. Drīzumā ēkas pamatos iemūrēs šodienas vēstījumu

Radioteātrī tapis jauniestudējums "Tarakāni manā galvā"

Radioteātrī tapis terapeitisks seriāls «Tarakāni manā galvā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 16. līdz 20. martam pulksten 22.05 Latvijas Radio 1 ēterā pirmatskaņojumu piedzīvos jauns Radioteātra iestudējums «Tarakāni manā galvā», kas balstīts Zanes Zustas pērn izdotajā grāmatā. Dzintara Tilaka veidotajā dramatizējumā, ko tā režisore Karīna Tatarinova sauc par psihoterapeitisko seriālu, piecās izklaidējošās sērijās skanēs desmit dzīvē atpazīstamas situācijas no dažādu sieviešu ikdienas. Situācijas, kas ietekmē mūsu dzīves uztveri un rīcību, analizēs grāmatas līdzautore, psihoterapeite Diāna Zande, kura arī piedalās radioierakstā, spēlējot pati sevi.

Situācijas, par kurām stāstīs Radioteātra iestudējums, ir saistītas ar bērnību, ģimeni, attiecībām ar līdzcilvēkiem un vairākām citām svarīgām ikdienas tēmām. Šīs visas sievietes vieno tas, ka viņu dzīvē valda “tarakāni” – izdzīvošanas stratēģijas, kas kādā krīzes brīdī radušās, palīdzējušas no tās izkļūt, bet pēc tam aizķērušās prātā uz palikšanu. To, kā šos tarakānus varētu dresēt, piedāvā grāmatas autore Zane Zusta un psihoterapeite Diāna Zande. Psihoterapeite iesaka neuztvert šos stāstus kā terapiju, jo katra dzīves stāsti ir unikāli, lai arī iestudējumā atainotās situācijas atpazīstamas vairākumam.

Radioteātra iestudējumā lomas atveido – Inga Alsiņa-Lasmane, Ieva Segliņa-Krūzkopa, Dace Bonāte, Dita Lūriņa, Alise Danovska, Indra Burkovska, Karīna Tatarinova, Uldis Anže, Zigurds Neimanis, Ģirts Liuziniks, Grēta Egliena, Krišjānis Eglīte. Radio iestudējuma režisore – Karīna Tatarinova, dramatizējuma autors – Dzintars Tilaks, ieraksta un skaņu operators – Ivo Tauriņš.

“Šie ir “meiteņu stāsti”, kurus būs interesanti paklausīties arī vīriešiem. Kaitinošas, smieklīgas, sīkumainas, niknas un neiecietīgas, līdzjūtīgas upurētājas, žēlotājas un fūrijas… Gan Zanes stāstos, gan Diānas teiktajā ir ļoti daudz asprātības, precīzu novērojumu un trāpīgu secinājumu. Sadzīviski un atpazīstami. Tāpēc izvēlējos veidot “audio scenogrāfiju” – skaņas, trokšņi, kas raksturo darbības vidi, kā arī muzikāli motīvi,” par darbu pastāstīja radio iestudējuma režisore Karīna Tatarinova.

Radioteātra vadītāja Māra Eglīte uzskata, ka “Tarakāni tavā galvā” ir izklaidējoša rakstura viegli lasāma grāmata un attiecīgais iestudējums ir īpaši aktuāls mūsdienās, kad apkārt valda haoss: “Šis ir stāsts par to, kā sievietes, kurām dažādās dzīves situācijās radies apjukums, pieņem lēmumus rīkoties netradicionāli. Cilvēkiem ir grūti.

Mēs gribējām šī laika kontekstā nedaudz palīdzēt, izklaidējošā un saprotamā veidā un valodā iedvesmot izkļūt no sarežģītām situācijām”.

Nesen Zanei Zustai ir iznākusi otrā grāmata ar nosaukumu «Tarakāni tavā galvā», kur sadarbībā ar psihoterapeitu, teologu, inženieri un sistēmisko supervizoru Gati Līdumu ir apskatīti vīriešu «tarakāni». Radioteātra plānos ir izveidot tematisko ciklu, iestudēt un šī gada otrajā pusē pirmatskaņot otro grāmatas daļu, kas vairāk fokusēsies uz vīriešu psiholoģiju un ikdienu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti