Radioteātrī tapis Andra Buļa dzejas iestudējums un jauns raidījums «Dzejas trubadūri»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Radioteātrī gaidāmi divi muzikāli pirmatskaņojumi, kuros aktieris Andris Bulis runās mīlas dzeju. 22. jūnija vakarā skanēs aktiera oriģināldzeja koncertiestudējumā "Dzejas etīdes”, bet no 29. jūnija būs dzirdams pirmatskaņojums "Dzejas trubadūri”, kurā sešu raidījumu garumā varēs iepazīt latviešu dzejnieku juteklisku atklāšanos mīlas dzejā, ko runās Bulis kopā ar aktrisi Maiju Arvenu. Radioteātra iestudējumi būs klausāmi Latvijas Radio 1.

22. jūnijā pulksten 22.05 Latvijas Radio 1 ēterā skanēs koncertiestudējuma "Dzejas etīdes” pirmatskaņojums, kurā aktieris Andris Bulis šoreiz tiks iepazīts kā dzejnieks. Tajā būs dzirdams stāsts par sievieti un mīlestību, raugoties uz to ar vīrieša acīm un sajūtām, kuras aktieris aprakstījis savā jaunākajā grāmatā "Erotērika”. Pirmatskaņojumā būs dzirdama niansēta improvizācija, muzikāla saspēle ar dzeju, kurā skanēs ģitāra (Ēriks Upenieks) un klavieres (Toms Juhņēvičs), bet pirms tās klausītāji varēs sekot līdzi Dzintara Tilaka sarunai ar autoru.

Aktieris Andris Bulis pastāstīja:

"Savu dzejoļu krājumu "Erotērika” veidoju kā stāstu no divu cilvēku iepazīšanās mirkļa, iekāres, kaislības līdz greizsirdībai un šķiršanai.

Radioteātra "Dzejas etīžu” iestudējumā vadījos pēc mūzikas un lasīju pēc noskaņas. Šī ir pirmā reize, kad ierunāju dzejoļus bez skatītāju klātbūtnes, nevarot sajust kopīgo enerģiju, bet es ceru, ka šajā pirmsjāņu laikā, vakarā pie vīna glāzes, esot vienam vai kopā ar mīļoto cilvēku, aizverot acis, klausītājam izdosies kaut mazliet aizmirst par skarbo ikdienu un ļauties fantāzijām.

Galvenais ir nesteigties, jo ko gan var nokavēt? Var vienīgi nepamanīt, nesadzirdēt un nepateikt...”

Pirmatskaņojuma "Dzejas etīdes” redaktors ir Dzintars Tilaks, skaņu režisors Andis Ploks.

Sākot ar 29. jūniju, Radioteātris pirmatskaņos muzikālu iestudējumu ciklu “Dzejas trubadūri”, ko veido seši raidījumi. Tajā skanēs dažādu laikmetu latviešu dzejnieku mīlas dzeja, atklājot mazāk pazīstamas autoru šķautnes un attiecības ar mīļoto cilvēku. Raidījumus vadīs un dzeju lasīs aktieri Andris Bulis un Maija Arvena.

29. jūnijā skanēs raidījums par Knutu Skujenieku, 30. jūnijā par Birutu Skujenieci un Jāni Sudrabkalnu, 14. jūlijā par Edvartu Virzu un Elzu Stērsti, 15. jūlijā par Gunaru Saliņu un Baibu Bičoli, 16. jūlijā par Māri Melgalvi un Velgu Krili, 17. jūlijā par Ievu Rozi un Kikōni.

Katrā "Dzejas trubadūri” raidījumā piedalīsies viesi – Latvijas kultūras personības: kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība), rakstnieks Svens Kuzmins, komponists un mūziķis Juris Kulakovs, dzejnieks Kārlis Vērdiņš, trimdas dzejniece Baiba Bičole, Velgas Kriles māsa Antra Krile, dzejnieka Māra Melgalva radiniece Anete Melgalve, kura saņēmusi mantojumā dzejnieka nepublicēto dzeju un pašreiz raksta autobiogrāfisku romānu, kā arī daudzi citi, kas dalīsies savās atmiņās vai pētnieciskajos darbos par dzejniekiem ar vēl nedzirdētu informāciju.

Komponisti Anna Ķirse, Edgars Raginskis, Andis Klučnieks, Laila Saliņš, Ēriks Upenieks un Lauma Kazaka, iedvesmoti no dzejnieku dzīves, daiļrades un laikmeta, atskaņos jaunradītas mūzikas oriģinālkompozīcijas, iedzīvinot klausītājā iztēles noskaņas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti