Kultūras ziņas

"Dagamba" dodas "Vivaldi Rocks" koncerttūrē

Kultūras ziņas

Mākslas un mūzikas pedagogi piketē

Trilleris Nacionālajā teātrī

Psiholoģiska un fiziska vardarbība izrādē «Pēc beigām»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Režisora Valtera Sīļa viedokli par to, vai psiholoģiskās un fiziskās vardarbības problemātikai veltītu izrāžu ir pietiekami vai par maz, var lūkot Nacionālā teātra šīs sezonas pēdējā jauniestudējumā – Lielbritānijā populārā lugu un filmu scenārija autora Denisa Kellija trillera žanrā veidotajā lugā “Pēc beigām”. Divi varoņi nonāk tiešā un pārnestā nozīmē uz naža asmens, savas attiecības risinot bumbu patvertnē.

Ar sevi ne īpaši dzīvē apmierināts jaunietis Marks, lai iegūtu skaistās un veiksmīgās Luīzes nedalītu uzmanību, nolemj inscenēt teroraktu un meiteni it kā izglābt, kopā ar sevi ieslogot bumbu patversmē. Kad puisim neizdodas panākt iecerēto, Marks izvēlas savdabīgas metodes, kā iespaidot Luīzi.

Emocionālā un fiziskā vardarbības atmosfērā veidojas attiecības, kurās abi varoņi piedzīvo krasas izmaiņas.

"Tas viss balstās tikai uz baiļu radīšanu, iespaidot mūs psiholoģiski, un tad, ko mēs ar to izdarām," skaidro režisors Valters Sīlis. "Mēs esam pieraduši izdzīvot. Mums ir tāds instinkts izdzīvot un tad, kamēr mēs izdzīvojam un esam trakā situācijā, mēs nezinām, kas ar mums notiek."



Luga ir sarakstīta 2005.gadā, laikā, kad Londonā notika terorakti. Izrādē spriedze, ko izraisa bailes, vairāk gan akcentēta divu jauniešu pārdzīvojumos. Fiziski smagu, skatītājiem uzmanību neatslābinošu un nežēlīgu spēli izrādē demonstrē Madara Botmane un Arturs Krūzkops.

"Nu, šodien mēs ar Madaru izkliedzāmies pēc pirmizrādes, apmēram minūtes garumā, viens otru nolamājām līdz zemei, jo es biju iekāpis, kā jau pirmizrādē, ekstāzē, un tad mēs aizgājām katrs uz savu pusi, pēc 10 minūtēm sanācām kopā, samīļojāmies un tagad smaidām abi divi," stāsta Arturs krūzkops.

Vardarbība rada vardarbību, izveidojot apli, no kura izkļūt pa spēkam nav katram. Izrādi iesaka skatītājiem, kuri pārsnieguši 16 gadu vecumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti