Kultūras ziņas

Koncertzālē un rūpnīcā aizvadīts "Liepājas Mākslas forums"

Kultūras ziņas

"Vairāk gaismas!" Eduarda Veidenbauma muzejā

Provokācijas un absurds festivālā "Patriarha rudens"

Provokācijas un absurds – sācies festivāls «Patriarha rudens»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nedēļas nogalē sākās tradicionālais Latvijas Kultūras akadēmijas skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls "Patriarha rudens". To var uzskatīt par rudens tradīciju, jo festivāls notiek jau 13. reizi, dodot iespēju skatītājiem nedēļas laikā ieraudzīt akadēmijas studentu veikumu dažādos žanros. Šogad fokusā – absurds un provokācijas.

Pie Anglikāņu baznīcas pulcējas bariņš ļaužu, kuri pēc brīža kļūs par kāzu viesiem. Ir sācies 13. Latvijas Kultūras akadēmijas skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls "Patriarha rudens", kurā Latvijas pirmizrādi piedzīvo starptautiskas komandas veikums – izrāde performance "Normālu torti, lūdzu!". Skatītāji jau sākumā tiek sadalīti grupās, izrādes laikā dodot iespēju iepazīt vairākus dzīvesstāstus, lai beigās kļūtu par kāzu viesiem.

"Kas ir normāli šobrīd, ko mēs varam, ko nevaram atļauties rādīt, par ko runāt? Absurda darbi tāpat, līdzīgi kā absurda laikmets 20. gadsimta sākumā, ar kara notikumiem fonā, uzdod tos pašus jautājumus – kam vispār ir jēga šobrīd? Vai kaut kam ir jēga?" ar izrādes tematiku iepazīstina festivāla direktore Kristīne Freiberga.

Savukārt dramaturgs, izrādes līdzautors un dalībnieks Ivo Briedis, lūgts raksturot, par ko tad ir izrāde "Normālu torti, lūdzu!", teic: "Manuprāt, kopsaucējs ir – griba būt mīlētam un spējīgam mīlēt, tāds vispārcilvēcisks dzinulis. Tāpēc es šo nesaucu par kvīru mākslas elementu, tas, manuprāt, attiecas uz pilnīgi visiem."

Izrādes beigās skatītāji tiek arī pie kāzu tortes.

"Tas bija patiešām feini, ļoti forša kūka, tāpat arī izrāde ļoti forša, tas viss pasākums kopumā," iespaidos dalās pirmizrādes skatītājs Roberts Reikmanis.

"Mēs konkrēti redzējām divus no četriem stāstiem, un mēs nezinām, kas notiek citu dzīvēs, un tāpat arī viņi savā starpā nezina, kas notiek pārējās. Un tad tas liek aizdomāties, būt saprotošākiem un iejūtīgākiem," norāda pirmizrādes skatītājs Edvards Bruss.

Festivāls "Patriarha rudens" ilgs visu nedēļu. Programmā – septiņas teātra un četras laikmetīgās dejas izrādes, vairāk nekā desmit īsfilmu. Noslēgumā pirmoreiz tiks pasniegta teātra gada antibalva – alternatīvā balva "Zelta muša 2022".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti