Kultūras ziņas

Elitas Patmalnieces pietuvināšanās dabai

Kultūras ziņas

"Viens žests" – ieskats vājdzirdīgo un nedzirdīgo pasaulē

Priekpilna drāmiņa par nopietniem dzīves lēmumiem

Priekpilna drāmiņa par nopietniem dzīves lēmumiem: Teātra «TT» izrāde «Par normālu čali»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Priekpilna drāmiņa – visticamāk, Latvijas teātrī vēl nebijis žanrs, kurā savu jaunāko lugu “Par normāli čali” skatītājiem piedāvā režisors un dramaturgs Klāvs Knuts Sukurs. 

Tajā divi bērnības draugi, sasniedzot 35 gadu vecumu, pārmaiņas pēc nolēmuši nevis iegādāties jaunu motociklu vai izmēģināt līdz šim mazpazīstamu apreibinošu vielu, bet gan izšķirties par pavisam nopietnu dzīves lēmumu. Izrādes radošā komanda apgalvo, ka drāmiņa radusies pēc pašu pieredzes un esot īsta vīru ludziņa. 

Jaunākā Klāva Knuta Sukura darba – priekpilnās drāmiņas “Par normālu čali” pirmizrādes vakars Eduarda Smiļģa Teātra muzejā pilnībā izpārdots. Teātra “TT” paspārnē tapusī izrāde stāsta par diviem 35 gadus veciem bērnības draugiem Hārdiju un Ērmanu, kuri bezrūpīgi bauda dzīvi, cenšas maksāt rēķinus uz pusēm un tad viens otram atklāj, ka ir pieņēmuši nopietnu lēmumu.

“Tā ir, manuprāt, veču ludziņa. Par normālu čali, nu.. Un patiesībā tā arī ir. Es nezinu, vai sievietes to zina, bet daudzas sarunas, kādas ir šajā Klāva ludziņā, tādas sarunas arī garāžās notiek,” atklāj aktieris Kristians Kareļins. 

Aktierim patīkot, ka Klāvs Knuts Sukurs kā dramaturgs parasti izdomā saviem darbiem interesantu žanru – piemēram, “priekpilna drāmiņa”. 

“Es galvoju, ja būs tas gods ceturto reizi pēc kārtas pie Klāva ņemt dalību, tam arī būs pilnīgi oriģināls žanrs izdomāts,” uzskata Kareļins. 

Savukārt pats režisors un izrādes autors stāsta:  “Man pašam vēl pirms sešiem gadiem nebija neviena bērna un bija drausmīga vīzija, kā būs, kad man būs bērni. Un tad es mēģināju patīt atpakaļ to laiku, jo tagad es esmu tajā realitātē un saprotu, ka tā vīzija par to, kā būs ar bērniem, bišķiņ no realitātes atšķiras. Tāpēc man arī gribējās uztaisīt, kā diviem pašapmierinātiem puišiem liktos, kā ir ar bērniem.”

“Man liekas, ļoti trāpīga izrāde, ļoti asprātīga. Pārdomas? Man liekas, ka ļoti precīzi parāda vispār mūsu vecuma vīriešu dzīvi,” savās sajūtās par izrādi dalās pirmizrādes skatītājs Miks Užāns. 

“Tas bija dabiski un nesamāksloti, un cepuri nost, īpaši aktieriem, par to, kā viņi to mācēja pasniegt, jo aplausu te bija daudz vairāk nekā vienā otrā liela teātra izrādes noslēgumā,” saka skatītājs Gundars Daudze. 

Izrāde ceļu pie skatītājiem sākusi tieši aktiera Madara Zvaguļa dzimšanas dienā, tāpēc bez jubilāra sumināšanas neiztikt. Un pavisam drīz drāmiņa būšot skatāma arī ārpus Rīgas. Režisora vārdiem runājot – izrāde radīta kā ceļojošais cirks. Maršruts izkristalizēšoties tuvākajā laikā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti