Rīta Panorāma

Intervija ar "Ziedot.lv" vadītāju Rūtu Dimantu

Rīta Panorāma

Skolotāju izglītības projekta "Mācītspēks" jaunais kurss

Dailē Ukrainas teātris iestudējis britu komēdiju

Prast priecāties arī grūtos laikos. Ukrainas teātris Dailē iestudē britu komēdiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Uz Dailes teātra skatuves pirmizrādi piedzīvos populārās britu komēdijas "The Play That Goes Wrong" jeb "Izrāde, kas saiet sviestā" versija ukraiņu valodā. Ukraiņu aktieriem nācās ierobežotā laikā iestudēt šo lugu, un tikai pēdējos mēģinājumos viņi izjuta kopābūšanu uz skatuves. Aktieri atzīst, ka pirmo reizi kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā spēj sajust gandarījumu par padarīto darbu un dzīvi uz skatuves.

Aktrise Jekaterina Kačana no Ukrainas teic: "Kad es noskatījos izrādi, man likās, ka tas mums nav pa spēkam. Jo tas ir tāds smalks angļu humors. Tas ir cits žanrs. Bet, mēģinot un jūtot režisores un teātra atbalstu, kas mūs uzaicināja, protams, tu aizmirsti šīs bailes no neveiksmes un sāc strādāt un izbaudīt to."

Londonas Vestendas teātra "Mischief" režisore Eimija Mārčanta skaidro: "Jā, tāda starptautiskā sadarbība – britu luga, ukraiņu aktieri, latviešu teātris. Esmu ļoti lepna, ka esmu daļa no šī projekta, un man ļoti patīk strādāt ar ukraiņu aktieriem, viņi ir tik talantīgi, tik patiesi. Un neskatoties uz visu, kas notiek viņu dzīvē – spēj dzīvot šajā momentā. Tā ir visneticamākā aktieru kompānija, ar kuru nācās strādāt. Es jūtos ļoti laimīga."

Luga stāsta par Kornlijas drāmas pulciņu un viņu iestudējuma "Slepkavība Haveršamas muižā" pirmizrādi, kuras laikā noiet greizi pilnībā viss – rekvizīti neturas pie sienām, aktieri aizmirst tekstu, pat iebrūk skatuves grīda. Par spīti šiem apstākļiem drāmas pulciņa entuziasti apņēmušies izrādi nospēlēt līdz galam.

Šī luga 2015. gadā ieguva prestižo Lorensa Olivjē balvu kā labākā jaunā komēdija. Tā izrādīta jau vairāk nekā 30 pasaules valstīs, tostarp Latvijā – šī gada janvārī tā piedzīvoja pirmizrādi Dailes teātrī latviešu versijā.

Izrādi iestudēt ukraiņu valodā kara laikā ir īpaši svarīgi, uzsver aktieris Dmitrijs Solovjovs: "Tas nav tikai veids, kā novērst uzmanību no kara. Mēs vēlreiz sakām un parādām, ka esam ļoti spēcīga tauta un arī tik grūtos laikos protam dzīvot un priecāties. Un mēs nekad netiksim salauzti. Lai ko viņi necenstos, mēs vienmēr būsim laimīga tauta."

Eimija Mārčanta uzsver: "Situācija Ukrainā acīmredzami ir postoša un šausmīga. Mēs daudz domājām par to, vai šobrīd būtu pareizi lugu rādīt, un, lai gan mēs saprotam, ka cilvēki nevar atslēgties no kara, mēs ceram, ka ukraiņi, kuriem šobrīd jādzīvo svešās pilsētās un jābūt prom no mājām, var baudīt šo iestudējumu savā valodā. Tā ir mūsu dāvana."

Pirmizrāde Dailes teātrī notiks 28. jūlijā. Iestudējums tiks izrādīts kara bēgļu ģimenēm, un vēlāk plānots to rādīt arī reģionos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti