Plēpis: Daugavpils teātris šobrīd ir ļoti gaišs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Daugavpils teātrī notiek ļoti aktīvs darbs. Teātris ir ļoti gaišs šobrīd, - intervijā Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo" norāda aktieris Rūdolfs Plēpis, kurš atgriezies uz skatuves Harija Petrocka iestudējumā „Nirnberga. 2013".

„Katrā gadījumā ir vairāki teikuši, ka negaidīti un mēs neesam pieraduši pie tāda tiešuma. Mēs jau vairāk caur puķēm runājam," skatītāju reakciju uz izrādi „Nirnberga" komentē Rūdolfs Plēpis.

Aktieris, kuram loma izrādē savā ziņā ir atgriešanās uz skatuves, uzsksata, ka luga „Nirnberga" ir ļoti skarba.

„Es pat teiktu traģiska," norāda Plēpis.

Komentējot darbu pie izrādes, Plēpis atzīst, ka bija ļoti interesanti. Daugavpils teātra kolektīvu aktieris raksturo kā ļoti saliedētu un salīdzina ar bijušo Jaunatnes teātri, kad visi strādā uz vienu izrādi.

Un no sirds strādā. Līdz aizkustinājumam," stāsta Plēpis.

Aktieru trūkumu Daugavpils teātrī Plēpis skaidro ar attālumu, kas acīmredzot biedējot.

„Kaut gan pati pilsēta ir pārvērtusies līdz nepazīšanai labā nozīmē," uzsver Plēpis.

Atbildot uz jautājumu, vai aktieris plāno piedalīties vēl kādā izrādē, Plēpis kautrīgi norāda, ka nav no tiem aktieriem, kuri sevi piedāvā:

Aktieris jau ir atkarīgs tikai no režisora. Ja es kādam režisoram būšu vajadzīgs, kāds saskatīs manī kaut ko, tad es darīšu. Es neesmu radis piedāvāties: „Ņemiet mani!"

Kā iepriekš ziņots, Vojceha Tomčika lugu "Nirnberga" Daugavpils teātrī iestudē režisors Harijs Petrockis. "Nirnberga. 2013" pirmizrādi piedzīvoja 11.novembrī Dailes teātrī, - dienā, kad Latvija svin Lāčplēša dienu, bet poļiem tā ir valsts neatkarības.

Vojcehs Tomčiks ir Polijā ļoti atzīts dramaturgs un plaša amplua speciālists arī teātra un kino mākslā. Kā scenārists viņš  ir strādājis kopā ar pasaulē atzīto poļu kinorežisoru Andžeju Vajdu, kurš ir saņēmis Oskara balvu par mūžu ieguldījumu kinomākslā.

Izrāde ir kā grēksūdze, lai saprastu un piedotu, stāsta izrādes veidotāji, kuriem šī tēma ir ne vien aktuāla, bet arī personīgi izsāpēta.

Personības un varas iekārtas. Patiesība un pretrunas - tas ir svarīgākais, kas caurvij jauno Daugavpils teātra iestudējumu, kura  režisors ir  Harijs  Petrockis. Izrādes stāsts ir vēsturisks un liek skatīties uz vēsturiskiem notikumiem caur jaunu skatu punktu.

Vojceha Tomčika luga "Nirnberga" ir saņēmusi atzinību vairākās valstīs un luga ir pārtulkota angļu, krievu, baltkrievu, čehu, igauņu valodās. Polijā šī luga atrodas orģināldramaturģijas topā un tādēļ vēl jo vairāk tās iestudējums Latvijā ir neparasts notikums un izaicinājums Daugavpils teātra radošajai komandai, bet pats stāsts liks pārvērtēt  vēstures notikumus, uzsver režisors Harijs Petrockis

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti