Kultūras ziņas

Alvja Hermaņa ārzemju izrādes Rīgā

Kultūras ziņas

Trīs režisores - trīs īsfilmas

Pasniedz Krodera balvu

Pirmo Krodera balvu saņem aktrise Indra Briķe

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pirmdienas vakarā pirmo reizi tika pasniegta režisora Oļģerta Krodera balva, kuru saņēma aktrise Indra Briķe, vēsta Latvijas Radio.

Iepriekš vēstīts, - lai gan nākotnē iecerēts to pasniegt par sasniegumiem un notikumiem iepriekšējā teātra sezonā, pirmajā reizē pretendenti vērtēti plašākā kontekstā un balvas nozīme simboliska.

Balvu  pirmdienas vakarā Valmieras teātrī pasniedza Krodera fonds, kas dibināts, lai saglabātu ievērojamā teātra režisora piemiņu un veicinātu radošu viņa mākslas un dzīves skatījuma attīstību latviešu teātrī. Ik gadu Krodera fonda valde pasniegs vienu balvu gada izaicinošākajam un izcilākajam mākslinieciskajam devumam profesionālajā teātrī, neierobežojot pretendentu darbības jomu.  

Valmieras Drāmas Teātris norāda, ka Briķe Oļģerta Krodera radīto izrāžu tuvumā izaicinoši bijusi jau no 17 gadu vecuma un izcili radījusi skaistas un klasiskas lomas 20 gadu garumā. Aktrise emocionālā gaisotnē saņēma mākslinieka Aivara Vīlipsōna veidotu statueti.

Krodera fonda valde balvas saņemšanai sākotnēji izvirzīto pretendentu vidū bez Briķes bijuši arī režisori Dž.Dž.Džilindžers, Elmārs Seņkovs, Māra Ķimele, Indra Roga un Pēteris Krilovs, teātra zinātniece Silvija Radzobe, literatūras zinātnieks Gunārs Bībers, scenogrāfs Andris Freibergs, kā arī aktrises Ieva Puķe, Elīna Vāne un Kristīne Nevarauska.

Krodera fonds dibināts pērnruden, gadu pēc leģendārā režisora aiziešanas mūžībā. Fonda idejas autore ir Valmieras teātra vadītāja Evita Sniedze. Valdē darbojas aktieri Vilis Daudziņš, Artūrs Skrastiņš, Rihards Rudāks un scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis. Viņi arī nolems, kuru atzīt par sezonas izaicinošāko izcilnieku un pasniegt mākslinieka Aivara Vīlipsōna statueti un 500 latu jeb 711 eiro prēmiju, kam pamatā ir Krodera atstātais mantojums. Fonda valde balvai izvirzījusi 11 finālistus, kuru vārdi, tāpat kā pats uzvarētājs, pagaidām tiek paturēti noslēpumā.

Lēmumu, kam piešķirt Oļģerta Krodera balvu, pieņem fonda valde, uzklausot arī teātra kritiķu ieteikumus. Režisora vārdā nosauktajā teātra portālā „kroders.lv” šovasar jau veikta kritiķu aptauja par iespējamajiem kandidātiem pirmajai Krodera balvai. 24 teātra zinātnieku sniegtie ieteikumi bijuši ļoti dažādi, tomēr ir arī kāda kopēja tendence.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti