Pirmizrādi piedzīvos režisora Nastavševa tiešsaistes izrāde «Melnraksts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Režisors Vladislavs Nastavševs iestudējis Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī tiešsaistes izrādi pēc mūsdienu krievu autora Sergeja Uhanova lugas “Melnraksts” motīviem, medijus informē teātra pārstāvji. Jauniestudējums pirmizrādi piedzīvos 29. maijā platformā “Zoom”.

Teātrī atzīmē, ka pirmo reizi 136 gadu laikā, kopš pastāv Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris, par izrādes platformu kļūs internets, un Sergeja Uhanova darbs ir kā radīts šādam radošam eksperimentam. Skatītāji piedzīvos lugu-labirintu par saistību starp laikiem, cilvēkiem un spokiem.

“Šīs lugas varoņiem noteikti ir ko teikt: ģimenes noslēpumu, kaislību un dīvainību viņu dzīvēs pietiktu vairākiem seriāliem. Jo vairāk, ja katrs no viņiem uzskata, ka viņam ir tiesības pārrakstīt scenāriju pēc kārtējās sērijas, pārslēdzoties no detektīva uz melodrāmu un no mistikas uz komēdiju. Nozīmju, kalambūru un slēptu citātu labirints apaug ar katru sižeta pavērsienu, bet mums vien atliek minēt, kāds būs fināls, un sekot varoņiem labirinta sirdī,” solīts izrādes pieteikumā.

Aktrise un Rīgas Krievu teātra direktore Dana Bjorka par tiešsaistes mēģinājumu procesu saka: “Neparasta, bet interesanta pieredze. Nepatīkami ir simtprocentīgi būt atkarīgam no tehnikas, bet patīkami ir radīt ko jaunu, līdz šim neizzinātu.”

Savukārt aktieris Maksims Busels atzīmē: “Aktierim uz skatuves ir jāveic dvēseles striptīzs, kas pats par sevi nav tik viegli. Bet jaunajos “online” mēģinājumu apstākļos kļūt atklātākam ir daudz vieglāk, un pie tam tiek rasti jauni veidi atrasties tēlā.”

Izrāde “Melnraksts” Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī tapusi sadarbībā ar starptautisko vasaras mākslas festivālu “Točka dostupa” (Piekļuves punkts - krievu val.).

Radošā komanda

  • Režisors: Vladislavs Nastavševs;
  • Kostīmi: Valentīna Začiņajeva;
  • Izrādi vada: Kristiāna Drevinska;
  • Izrādē piedalās: Veronika Plotņikova/ Darja Fečina, Maksims Busels, Dana Bjorka, Anatolijs Fečins.

Iegādājoties biļetes uz izrādi, skatītāji saņems biļeti “PDF” formātā un saiti uz izrādi, kā arī pieejas kodu. Teātrī uzsver, ka saite derīga tikai vienai ierīcei (vienam datoram, laptopam, planšetei vai mobilajam telefonam).

Izrāde paredzēta skatītājiem no 18 gadu vecuma.

Par autoru

Sergejs Uhanovs – dzejnieks, prozaiķis, dramaturgs, trīs grāmatu autors, tāpat autors virknei publikāciju literārajos žurnālos un tiešsaistes medijos. Viņa teksti izmantoti vairākās izrādēs un performancēs Krievijā un Latvijā. Viens no kuratoriem programmā “To Stage Per Forma” (G.Tovstonogova Lielais dramatiskais teātris, 2019. gadā), starptautisko mākslas festivālu dalībnieks.

Pēc Uhanova prozas grāmatas “Melnā sperma” Vladislavs Nastavševs 2015. gadā Ģertrūdes ielas teātrī uzveda tāda paša nosaukuma lugu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti