Pirmizrādi piedzīvos iekļaujošās dejas izrāde «Labrys»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šī gada 8. jūnijā festivāla “Laiks dejot” ietvaros uz AB dambja pirmizrādi piedzīvos horeogrāfu Krišjāņa Santa un Ievas Gaurilčikaites dejas izrāde “Labrys”, informēja izrādes veidotāji. 

“Labrys” ir iekļaujošās dejas izrāde, kuru tās ģeometriskā stāvokļa un laika ritējuma dēļ var salīdzināt ar labirintu: vietu, kurā, pat ja tā šķiet saprotami organizēta, var ļoti ātri apmaldīties. “Labrys” kustību trajektorijas un skaņa atgādina vienlaikus telpā topošu un gaistošu dzīvu rakstu. Tāpat kā iepriekšējos darbos, arī “Labrys” Ieva un Krišjānis mēģina atrast veidus, kā rosināt mākslas darbu piedzīvot no tā iekšienes. Šoreiz izpildītāji kustas apkārt sēdošiem skatītājiem, kuriem savukārt arī ir iespēja griezties ap savu asi, līdz ar to visi minētie piedalās gan horeogrāfijas vērošanā, gan tās radīšanā.

Skatuves mākslinieku Krišjāņa Santa un Ievas Gaurilčikaites radošā prakse raksturojama kā laikmetīgās dejas un scenogrāfijas hibrīdforma. Abus interesē telpas un kustības komunikācija ar skatītāju. Katru reizi tās pētījumi manifestējas neparastu mediju un formu izmantojumā. Ik jauna darba kontekstā tiek pārdefinētas attiecības un robežas starp apmeklētāju, izpildītāju, vidi un citu apmeklētāju. 

Kopā ar Santu un Gaurilčikaiti izrādē uzstāsies jaunā laikmetīgās dejas horeogrāfe Jana Jacuka, kura 2018. gadā pabeidza Latvijas Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas mākslas programmu un jau ar pirmajiem darbiem un diplomdarbiem ir guvusi plašāku atzinīgu vērtējumu. Izrādes tapšanā piedalījies arī latviešu komponists un mūziķis Jēkabs Nīmanis, kurš sadarbībā ar programmētāju Pāvilu Jurjānu ir radījis šim darbam īpašu skaņas noformējumu. 

Sants ir studējis horeogrāfiju Latvijas Kultūras akadēmijā (2011) un Beļģijas skolā P.A.R.T.S. (2014). Gaurilčikaite savu profesionālo izglītību dejā ir guvusi Skotijā SSCD (2015) un Izraēlā (2016). Kopš 2016. gada abi mākslinieki dzīvo Latvijā un aktīvi rada jaunus kopdarbus: “Celies augšā, nāc man līdzi” (2017), “Gotca” (2017), “Uzdzist” (2018). 2018. gadā abi pabeidza scenogrāfijas nodaļas maģistra studijas Latvijas Mākslas akadēmijā.

Pirmizrāde 8. jūnijā plkst. 21.30 uz AB dambja. Kā ļoti īpaša un nebijusi pieredze tiek piedāvāta iespēja darbu noskatīties uz guļošās Rīgas fona agrā svētdienas rītā, 9. jūnijā plkst. 7.00. 
Trešo reizi izrāde tiks spēlēta 9. jūnijā plkst. 18.00. Biļetes iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā. Vairāk informācijas festivāla mājaslapā. Izrādi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Horeogrāfu Asociācija, SIA "Tikkurila". Īpašs paldies festivālam "Koka dienas".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti