Pirmizrādi piedzīvos Anitena LKA diplomdarbs - Stumbres «Burvīgie blēži»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piektdien, 5.decembrī, teātra klubā „Austrumu robeža” notiks Leldes Stumbres jaunākās lugas „Burvīgie blēži” iestudējuma pirmizrāde. Režisoram Kārlim Anitenam tā ir diplomdarba izrāde Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Teātra mākslas maģistra programmā.

Leldes Stumbres jaunākā luga - komēdija „Burvīgie blēži” veidota pēc patiesiem naudas, dārglietu un mākslas darbu izkrāpšanas gadījumiem, kas risinājušies pagājušā gadsimta pirmajā pusē.

„Ak! Nepretojieties, mums patīk būt apkrāptiem! Paskatieties uz burvjiem, iluzionistiem un kāršu triku meistariem! Ja jūs jūsmojat par pīķa dūža pazušanu un brīnumaino kārava desmitnieka pēkšņo atgriešanos, tas tāpēc, ka dziļi sirdī jūsos snauž apslēpts krāpnieks,” par lugu saka Lelde Stumbre, kura ar lielu prieku radījusi šo darbu savam labam draugam Kārlim Anitenam.

„Man šis darbs ir daudzējādi simbolisks. Pirmkārt, pats līdz šim teātra režijas jomā esmu skaitījies mazliet blēdis, jo man nebija režisora izglītības. Ceru, ka šis punkts nu būs nokārtots. Otrkārt, teātris, manuprāt, savā visdziļākajā būtībā tomēr ir saistīts ar zināmu blēdīšanos – tā gandrīz visos žanros, izņemot dažus, ir un paliek tikai spēle. Treškārt, man šie patiesie notikumi, pēc kuriem Lelde lugu rakstīja, šķiet atcerēšanās vērti, jo tie ir blēdīšanās meistardarbi. Nē, pasarg Dievs, atkārtot tos nevajag, bet zināt, lai neiekristu – tas gan! Un ceturtkārt, šajā darbā esmu sapulcējis cilvēkus, kuri man bijuši nozīmīgi līdzšinējā radošajā darbībā,” stāsta topošais maģistrs Kārlis Anitens.

Režisors gan neatklāj, kādā stilistikā diplomdarba izrāde iestudēta, jo izrāde iekļauta „Austrumu robežas”  repertuārā un būs skatāma trīs vai četras reizes mēnesī.

Par savu maģistra darba vadītāju Kārlis Anitens izraudzījies ilggadējo LKA rektoru profesoru Jāni Siliņu, ar kuru kopā akadēmijas laikā paveikts daudz interesantu projektu. Arī Leldes Stumbres lugas izvēle diplomdarbam nav nejauša – Lelde Stumbre bijusi Kārļa Anitena īstenā skolotāja, kad viņš pirms vairākiem gadiem apguva dramaturģiju.

Diplomdarba izrāde teātra klubā „Austrumu robeža” iestudēta tādēļ, ka šis bija pirmais teātris ārpus paša veidotā „Muzikālā teātra 7”, kas Anitenu 2009.gadā uzaicināja pie sevis iestudēt izrādi. Izrādē kopā ar pašu režisoru septiņus naudas izkrāpšanas stāstus uz skatuves spēlēs divas aktrises, kuras darbojušās Anitena pirmajā dramaturģiskajā darbā – 2005. gada mūziklā „Vella kalpi”: Zane Jančevska un Zane Burnicka, ka arī Kārļa akadēmijas darbu „aktieris” – Romāns Bargais.

„No akadēmijas komandā esmu iekļāvis arī savu kursabiedreni – horeogrāfi Daci Kravali, bet no maniem seniem cīņu biedriem ar mani kopā ir arī grima māksliniece Vivita Jansone, gaismu mākslinieks Edgars Sejējs un televīzijas režisore Dita Torstere, jo izrādē kāda blēdība saistīta ar video. Īpaša konsultante un mans balsts šajā izrādē ir arī aktrise Anna Šteina,” stāsta Anitens. Kostīmus un skatuves iekārtojumu izrādei režisors veidojis pats.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti