Kultūras ziņas

Izveidots Latviešu skatuviskās dejas zelta fonds

Kultūras ziņas

Dailes teātri vadīs Žagars un Kairišs

Ērika Vilsona izrāde jauniešiem

Pirmizrādi piedzīvojusi režisora Ērika Vilsona monoizrāde jauniešiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas zālē pirmizrādi piedzīvojusi aktiera un režisora Ērika Vilsona monoizrāde “R. Blaumaņa Pazudušais dēls”, kas tapusi pēc Rūdolfa Blaumaņa darba motīviem programmā “Latvijas skolas sola”.

Ēriks Vilsons iestudējumu veidojis sadarbībā ar dēlu Robertu, kurš darbojies kā dramaturgs un režisora asistents. Monoizrāde ir paredzēta vidusskolēniem, un tās mērķis ir parādīt, ka pirms vairāk nekā gadsimta klasiķa risinātie jautājumi – bērnu un vecāku savstarpējās attiecības – ir aktuālas arī šodien.

Jau otro reizi Ēriks Vilsons, iestudējot monoizrādi, par asistentu izvēlējies savu dēlu Robertu Vilsonu, un, kā abi mākslinieki atzīst, sadarbība izveidojusies veiksmīga, ko apliecina abu pirmais kopīgais iestudējums “Mana Magadana”, kam par pamatu ņemts tuvinieku skarbais liktenis Sibīrijā. Jaunajai monoizrādei par pamatu izvēlēta dramaturga Rūdolfa Blaumaņa luga “Pazudušais dēls”.

Monoizrādes dramaturgs, režisora asistents Roberts Vilsons par darba procesu stāstīja:

“Mums ir tikai viens aktieris, nevis vesela trupa. Tagad darba pirmais posms bija nevis ar Ērika tekstiem, bet ar Blaumaņa tekstu, no kura vajadzēja uzbūvēt cita formāta materiālu, lai tālāk no tā varētu veidot monoizrādi.”

Izrādes režisors un aktieris Ēriks Vilsons uzsvēra, ka jaunajos skatītājos cenšas rosināt fantāziju: “Es gribu, lai viņi noliek nost tos debilos telefonus, jo visa tehnoloģija, kas mums ir, mēs jau viņu apgūsim, viņa jau nekur nepazudīs, viņa jau būs.”

Monoizrāde “Pazudušais dēls” tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu un iekļauta Latvijas valsts simtgades programmas “Latvijas skolas soma” piedāvājumā. Tuvākajā laikā tā viesosies vairākās Latvijas izglītības iestādes. Tieši tas arī patīk izrādē sastaptajiem jauniešiem, ka, baudot mākslu, nav jāpamet skolas telpas.

Monoizrādes apmeklētāja Lalita pēc noskatīšanās pastāstīja, ka viņai teātris patīkot, bet reti sanāk to apmeklēt: “Tas nozīmē, ka es tepat skolā varu to piedzīvot, kur ir diezgan mājīga atmosfēra. Manuprāt, ja ir viens aktieris, var uztvert vieglāk, kas notiek.”

Savukārt skatītāja Linda atklāja, ka, viņasprāt, izrāde ir jauniešiem aktuāla:

“Īpaši tāpēc, ka šis darbs nav pazīstams vidusskolā, tāpēc vien ir vērts noskatīties šo izrādi, un varbūt kāds aizies mājās, sāks jautāt vecākiem. Vai plauktā mums ir Blaumanis?”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti