Kultūras ziņas

Lūznavas muižā sākas džeza festivāls

Kultūras ziņas

Māksla, zinātne un augļu mušiņas

Mūzikls par sievietes balsi tiešā un pārnestā nozīmē

Pirmizrādi piedzīvojis mūzikls «Balss no beletāžas» par dzimumu līdztiesību un stereotipiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Laikmetīgās dejas, eksperimentālā mūzika un savstarpēji dialogi par sievietes tiesībām – tas viss apvienots laikmetīgā oriģinālmūziklā “Balss no beletāžas”. Horeogrāfu Intas Balodes, Agates Bankavas un Agneses Bordjukovas, komponista Platona Buravicka un dramaturģes Maijas Treiles kopīgi veidotais iestudējums ar apakšvirstrakstu “Trīs atrastas balsis, viena pazaudēta opera, daži pārprasti orgāni un divas pašnāvības” 24. augustā pirmizrādi piedzīvoja Mellužu estrādes parkā.

Iestudējuma “Balss no beletāžas” centrā ir trīs tēli – angļu sufražiste Emīlija Deivisone, latviešu komponiste Felicita Tomsone un lugas “Pūt, vējiņi” galvenā varone Barba.

Caur dažādu laikmetu sieviešu pieredzi, izrādes autores ar skatītājiem veido dialogu par dzimumu vienlīdzību un sabiedrībā valdošajiem stereotipiem. 

Dramaturģe Maija Treile atzīst: "Man bija svarīgi paskatīties pašai uz sevi. Kā man tie dažādie stereotipi sadzīvo tajā veidā, kā es uzvedos gan profesionālā, gan arī privātajā dzīvē."

Iestudējuma autores, veidojot savus stāstus, izmanto senus avīžrakstus, zinātniskus un pseidozinātniskus apgalvojumus un pat Raiņa lugu fragmentus. Savukārt “Balss no beletāžas” mūzikas partitūra radusies pēc tiešām libreta autoru norādēm. Tās autors Platons Buravickis norāda, ka par laikmetīgo oriģinālmūziklu dēvētajā izrādē vēlējies izcelt dažādu subkultūru ietekmi: "Šeit es mēģināju nebūt pārāk akadēmisks.

Es gribu, lai būtu jautri! Jo ir baigi sarežģīts un nopietns darbs. Vajag, lai vismaz viņš būtu smieklīgs! Lai pankiem interesētu laikmetīgā mūzika un profesoriem tehno mūzika."

Līdz augusta beigām laikmetīgais iestudējums būs skatāms vēl Siguldā, Matīšos un mākslas centra “Totaldobže” koncertzālē Rīgā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti