Kultūras ziņas

Latvijas Nacionālais teātris sāk 104. sezonu

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Jauna latviešu kriminālkomēdija "Briksdāles ledājs"

Pirmizrādi piedzīvo «Teātris TT» radītā latviešu kriminālkomēdija «Briksdāles ledājs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ieva dzīvo Norvēģijā, pie viņas ierodas vecāki, lai aizņemtos naudu un tiktu vaļā no līķa, un laika gaitā atklājas vēl citi noslēpumi. Tāds sižets atklājas lugā "Briksdāles ledājs", ar ko sevi dramaturģijā piesaka Marika Pudule-Indāne. Lugu iestudējis "Teātris TT", un pirmizrādi tā piedzīvo 2. augustā.

Aktieri Sandija Dovgāne, Anna Putniņa un Marģers Eglinskis mēģina izrādi "Briksdāles ledājs". Tā ir kriminālkomēdija, ko Laura Gundara režijā skatītājiem piedāvā "Teātris TT". Vienlaikus tā ir Marikas Pudules-Indānes debija dramaturģijā. Savā ikdienas profesionālajā dzīvē viņa ir juriste, taču vienmēr interesējusies par teātri, tāpēc pieteicās dramaturģijas kursos. Viņa atklāj: "Sākums bija ļoti grūts, teikšu tā, kamēr es tiku līdz tam, ka manis radītie cilvēki, manis radītie raksturi sāk runāt. Un tad jau tas bija ļoti viegli, jo viņi paši, viņi bija tik dzīvi, ka viņi sāka paši runāt, un man bija tikai jāpieraksta."

Režisors un dramaturgs Lauris Gundars teic, ka katra luga, protams, ir īpaša, bet Pudules-Indānes darbā izceļ divas kvalitātes: "Tas ir žanrs, kas ir vispār liels retums ne tikai latviešu dramaturģijā, tas ir gan traģikomēdija, gan kriminālkomēdija, kas ir tiešām tāds žanrs, kas mums visiem patīk, un tajā pašā laikā tas, protams, ir "iepakojums". Tā otra vērtība lugai, manā ieskatā, ir tas, ka šajā spilgtajā, tiešām aizraujošajā "iepakojumā" ir iekšā stāsts par mums pašiem."

Redzēt savu darbu aktieru iedzīvinājumā uz skatuves lugas autorei ir liels saviļņojums: "Es ļoti gaidīju, es uztraucos par to, kā tas būs, ka es tur savu tekstu dzirdēšu, ka aktieri runā... Bet es vienā brīdī sevi pieķēru pie domas, ka es atkāpjos no tā, ka tas ir mans teksts, un es vienkārši sāku jau pārdzīvot līdzi."

Lauris Gundars atzīst: "Es mēģinu jaunos dramaturgus tomēr iedrošināt, jo dramaturgs lāga nevar attīstīties, ja viņš neredz savu tekstu uz skatuves. Tā ir tāda profesijas īpatnība, un es ceru, ka atkal būs viens jauns dramaturgs, kuram pievērsīs uzmanību un teiks – jā, viņš var."

"Briksdāles ledājs" pirmizrādi piedzīvo 2. augustā "Kino Bize" telpās, kur skatītāji uz aizraujošo kriminālkomēdiju tiks gaidīti arī citos augusta vakaros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti