Teātris.zip

Ciklā "Teātris.zip" izrādes "..bagātā kundze" tiešraide no Nacionālā teātra

Teātris.zip

Izrādes "..bagātā kundze" paradoksi un nesadraņķētā smeldze

Ciklā "Teātris.zip" Daugavpils teātra izrāde "Dabaseibys pūddarneica…"

Pirmizrādi piedzīvo Laura Gundara lugas iestudējums Daugavpilī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Izrādes latgaliešu valodā ir kļuvušas par Daugavpils teātra repertuāra neatņemamu sastāvdaļu. Taču pirmoreiz latgaliešu valodā savu lugu radījis dramaturgs Lauris Gundars. Pirmizrādi piedzīvojis iestudējums, kurš īpašs arī ar to, ka mīlestības meklējumi uz skatuves  pielīdzināti mālu mīcīšanai.

Radošā komanda iestudējumu veidojusi duz teātra eksperimentālās skatuves, kur varoņu kaislības izdzīvo un mīlas trīsstūri izspēlē trīs aktieri.

Izrādē “Dabaseibys pūddarneica jeb viņa debešķības Laimesciema podniekdarbnīca” mīlestības meklējumi tiek pielīdzināti mālu mīcīšanai un karstumam, kas valda podnieku ceplī. Aktieri stāsta, ka šis iestudējums ir izaicinājums arī viņiem, jo vajadzēja tuvāk iepazīt “Latgales zeltu”.

Mēs izrādes tapšanas laikā tikāmies arī ar podniekiem,” stāsta aktieris Egils Viļumovs. „Tā sajūta, ka veido pats ar savām rokam, atbilst mīlestībai un kaut kam svētīgam un svarīgam.”

Lugas autors ir dramaturgs, režisors un scenārists Lauris Gundars, kas, sadarbībā ar izrādes radošo komandu, pirmo reizi savu darbu radīja latgaliešu valodā.  

 Man šķiet, ka latgaļu mēle ļoti, ļoti piestāv šai lugai un vispār stāstam kā tādam, un es esmu pietiekami aizkustināts par šo stāstu šeit,” atzīst Lauris Gundars.

“Mēs centāmies izdarīt visu to labāko,” norāda Viļumovs.

Savukārt aktrise Kristīne Veinšteina slavē dramaturgu.

 Un arī, protams, no Laura Gundara puses, kas ir uzrakstījis šos darbu, man liekas fantastiski cepuri nost viņa priekšā,” saka Veinšteina.

Lugas "Dabaseibys pūddarneica jeb viņa debešķības Laimesciema podniekdarbnīca" tuvākās izrādes  paredzētas 2. un 21.martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti