Kultūras rondo

Aktrises Lilita Ozoliņa un Lidija Pupure koncertciklā “Dailes Kanons”

Kultūras rondo

Kristīnes Krauzes-Sluckas “Materiālā visuma vibrācijas.Zelta slāpes” izdots Lietuvā

Valmieras vasaras teātra festivāls - teātra pieredze jauniem skatītājiem un režisoriem

Pilsēta atveras festivālam un mākslinieki – pilsētai. Valmierā sākas teātra festivāla nedēļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar apmācībām jaunajiem teātra profesionāļiem un laikmetīgās mākslas meistardarbnīcām bērniem iesākas Valmieras vasaras teātra festivāla nedēļa. Plašākam interesentu lokam festivāls tiks atklāts piektdien, 6. augustā, piedāvājot vienu no gaidītākajiem notikumiem – izrāžu programmu. Jau sesto reizi pienācis laiks, kad Valmieras pilsēta atveras festivālam un mākslinieki – pilsētai. Taisni šī abpusēja atvērtība ir atslēga, kāpēc viss tik veiksmīgi noticis, pauž Valmieras vasaras teātra festivāla programmas veidotājs Jānis Znotiņš. 

Valmieras vasaras teātra festivāla nedēļa iesākas tieši ar Bērnu un jauniešu teātra institūta apmācībām jaunajiem teātrniekiem. Tā viņiem ir arī iespēja attīstīt un realizēt savu izrāžu ieceres. Šādu pieredzi guvusi režisore Māra Uzuliņa, kura pērn vasarā, apmācību laikā, radušos ideju nu attīstījusi festivāla izrādē “Bumba nerunā”. “Stāsts ir par astoņgadīgu puiku, kuru visi iesaukuši par Bumbu. Viņš nerunā, līdz ar to pagalma dzīve un komunikācija ar bērniem, kas spēlējas pagalmā, ir sarežģītāka. Vienu dienu viņš nonāk konfliktā ar šiem bērniem, un viņš aizmaldās kopā ar skudrām  fantastikas pasaulē. Tālāk es nestāstīšu, jānāk uz izrādi skatīties,” Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" ar smaidu saka režisore. Savā darbā viņai bijis svarīgi atraisīt dzīvesprieku – izrāde ir par spēlēšanos pa dzīvi.  

Runājot par gados jaunākajiem skatītājiem veidotu teātri, Uzuliņa uzsver, ka bērni jau ir tādi paši cilvēki kā pieaugušie, vien atšķiras veids, kā viņi interesējas par pasauli. Viņa turpina: “Mani personīgi visvairāk interesē saslēgties ar bērna fantāziju, [..] izveidot izrādi tā, ka daļa no tās tiešām rodas viņos pašos –

nevis mēs viņiem visu parādām ar košām dekorācijām, skaļām dziesmām un aktieru grimasēm, bet bērni arī piedalās izrādē, viņi arī rada izrādi.”

Režisores sacītājam pievienojas šīgada festivāla programmas veidotājs Jānis Znotiņš, piebilstot, ka pieaugušie daudz ko no bērniem var mācīties, piemēram, milzīgo entuziasmu, ar kādu viņi iepazīst pasauli.  

Šīs nedēļas nogalē teātra cienītājus – bērnus, pusaudžus un ģimenes – gaida astoņas izrādes, un sešas no tām ir pirmizrādes. Neiztikt arī bez “Studentu šķūņa” – festivāla daļas, kur izpausties aicināti režijas un aktiermākslas studiju absolventi, kuru skaits šovasar esot tik kupls, – un starptautiskās īslaicīgās arhitektūras un pilsētvides vasaras skolas “FestivaL’and” uzbūvētā Festivāla centra. 

Festivāla programma šoreiz uzlūkojama pēc vēl kāda parametra, kas īpaši izšķirošs kļuvis tieši pandēmijas laikā.

“Bija tikšanās ar policijas pārstāvjiem saistībā ar organizēšanu. Mēs ar viņiem vienojāmies, ka ir sēžamas un ir staigājamās izstādes, kur, protams, noteikumi atšķiras,” skaidro Znotiņš.

Kopumā esot četras "sēžamās" izrādes – “Marija un zibens”, “Pus Audzis”, “Cilts”, “Samsona ceļojums”  –  un četras staigājamās izrādes – “Bumba nerunā”, “Upe”, “Pasaules gals un citas blēņas”, “Urbānais safari”. 

 “Mūsu festivāls ir tas, kas dodas pie cilvēka – viņš nonāk uz ielas, parkā,” stāsta Znotiņš, “Festivāls prasa atvēršanos uz visām pusēm – pilsēta atveras pret festivālu, jo bez pilsētas atbalsta (no cilvēkiem, vadības) tas nebūtu iespējams, savukārt mums kā māksliniekiem ir jāatveras pret pilsētu, jo mēs ieejam mums svešu cilvēkus pagalmos, viņu dārzos, māju galos, stāvlaukumos. Abpusēja atvērtība ir atslēga tam, kāpēc tas vispār ir tik veiksmīgi noticis.”  

Valmieras vasaras teātra festivālu varēs apmeklēt saskaņā ar spēkā esošajiem Covid-19 noteiktajiem ierobežojumiem. Organizētāji vērš uzmanību, ka apmeklētājiem līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam un derīgam sertifikātam vai testa rezultātam. Skatītāji lūgti ierasties vismaz 20 minūtes pirms izrādes sākuma. Plašāka informācija par programmu un apmeklējuma priekšnosacījumiem atrodama festivāla mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti