Piektdien būs izrādes «Sarkangalvīte» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Leļļu teātrī piektdien būs klasiskās bērnu pasakas par „Sarkangalvīte” pirmizrāde, ko iestudējis režisors Valters Sīlis. Iepriekšējais brāļu Grimmu pasakas iestudējums Leļļu teātrī tapa pirms 13 gadiem un piedzīvoja garu skatuves mūžu.

Režisors atzīst, ka izrādē risina dilemmu, ar ko pats sastapies kā tētis - kur ir robeža starp uzraudzību, lai bērns būtu pasargāts no dzīvības briesmām, un pārlieku kontroli, aizliedzot bērnam atklāt kaut ko jaunu.

Jaunajā „Sarkangalvītes” iestudējumā Leļļu teātra Mazajā zālē visas lomas atveido trīs aktieri, vadot te pašu Sarkangalvīti, viņas māmiņu un vecmāmiņu, te pelēcīgos ciema ļaudis, cūkas ganībās un vilinošo mežu, kurā Sarkangalvītei stingri aizliegts iet.

Gadu gaitā pasakai par Sarkangalvīti dokumentētas vairāk kā 140 versijas, bet Leļļu teātrī trīs lapas garā pasaka pārtapusi stundu garā izrādē, kurā režisors Valters Sīlis kopā ar dramaturgu Jāni Balodi lielu lomu piešķīruši gan meitenes vienmuļajai dzīvei ciematiņā un alkām pēc piedzīvojumiem, gan mežam, kurā Sarkangalvīte neklausa mātes padomam un noiet no taciņas. „Ja tu ej pa taciņu, tad tur arī stāsts beidzas, jo nekas nenotiek, bet kad tu ej nost, tad sāk kļūt interesanti. Izpētes procesā mēs pat atradām datorspēli, kur ir kādas septiņas Sarkangalvītes, un tur tā arī ir - ja tu gribi iet taisni līdz beigām, tad spēle beidzas, bet ja tu noej no ceļa, tad viss notiek,” saka Balodis.

Mūziku jaunajai izrādei rakstījis komponists un Latvijas Radio žurnālists Edgars Raginskis. Atšķirībā no iepriekšējā iestudējuma, dziesmu ar vārdiem šeit nebūs. Centrā ir spilgtās Uģa Bērziņa radītās lelles un pats stāsts par noteikumu pārkāpšanu, piedzīvojumiem un briesmu pārvarēšanu, tā kļūstot par pieaugušo.

Sarkangalvītes lelli izrādē vada aktrise Audra Pētersone, kura piedalījusies arī iepriekšējā - Māra Koristina iestudējumā. „Pilnīgi atšķiras iestudējums, dramatizējums, mūzika un es pat teiktu, ka arī izrādes akcents. Tā bija vairāk tāda joku izrāde, šī ir mazliet nopietnāka. Par tām vēlmēm - redzēt neredzamo, vilinošo, ka aizliegtais auglis vienmēr ir krāsaināks un vilinošāks nekā pelēkā ikdiena,” salīdzina Pētersone.

Jaunās izrādes pirmā skatītāja bijusi režisora trīs gadus vecā meitiņa, kas izrādi atzinusi par labu esam. Tomēr Sīlis atzīst, ka iestudēt klasiku bērniem nav viegls uzdevums. „Lielākais grūtums ir pastāstīt kaut ko nopietnu caur diezgan jautru šausmu stāstiņu, kas ir „Sarkangalvīte”. Un izstāstīt to tā, lai tas paliek atmiņā arī mazam bērniņam. Tas ir liels uzdevums,” pauda Sīlis.

„Sarkangalvītes” pirmizrāde Leļļu teātrī Valtera Sīļa skatuves versijā notiks piektdien, un stāstu izspēlēs aktieri Audra Pētersone, Dace Vītola un Anrijs Sirmais. Lai gan izrādes gaitā uz skatuves būšot pat vairāki vilki, pārlieku bailīgi mazajiem skatītājiem nebūs, sola izrādes veidotāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti