Rīta Panorāma

Intervija ar Vitu Jermoloviču

Rīta Panorāma

Intervija ar Vitāliju Gavrilovu

Izrāde "Čigānmeitēns Ringla"

Pie pašiem mazākajiem skatītājiem dosies «Čigānmeitēns Ringla»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

3.decembra vakarā mūzikas namā "Daile" Rīgā pirmizrādi piedzīvos iestudējums bērniem "Čigānmeitēns Ringla".

"Čigānmeitēns Ringla" ir pasakas un mūzikas kopskanējums teātra mazākajiem skatītajiem un ģimenēm. Iestudējuma libreta pamatā ir Erika Ādamsona panti, kā arī komponista Jāņa Lūsēna un dzejnieces Ineses Zanderes jaunradītas dziesmas.

"Pirmo reizi man mūzika bija otrā plāna darbība, jo pirmā plāna darbība bija šo darbu salikt aktieriem, sadalīt pa lomām. Pirmais lielais darbs bija radīt vīziju un tad - dziesmas kā jau dziesmas. Inese Zandere radīja brīnišķīgus, dauzonīgus gabalus. Man šķiet, tas viss ļoti labi iet kopā," saka Jānis Lūsēns.

Erika Ādamsona dzejā rakstītais stāsts ar Margaritas Stārastes ilustrācijām pie Jāņa Lūsēna nonācis pavisam nejauši. Laiku īsinādams, komponists to sāka lasīt, līdz tā aizrāvies, ka nemanīja - stāsts jau galā. Jānis Lūsēns pirmo reizi pats pasaku dramatizējis.

"Netiek izmantoti nekādi virtuālie palīglīdzekļi. Pa rokai - slotas, pannas, lupatas, zari. Jebkas, ko var atrast laukos šķūnītī," teic komponists.

Ar rotaļām uz nebēdu un caur spēli mēs visvairāk iepazīstam paši sevi un apkārtējos. Tas mūs atbrīvo, nojauc ar prātu radītās robežas, satuvina un rosina iztēli. Izrādē tiks apvienota aktierspēle un rotaļa, veidojot nepastarpinātu kontaktu starp  aktieriem un skatītajiem.

Jaunā režisore Paula Pļavniece ļaujas fantāzijai: "Es kaut kā ticu, ka no jebkuras vienkāršas lietas var uztaisīt maģiju un dabūt laukā brīnumu. Jautājums, cik daudz ir iztēles. Ja runā praktiski - pirms tam es apmēram nojaušu, ko varētu dabūt un mēģinājumos ar aktieriem to izmēģinu. Jābūt ļoti atvērtam."

Ringlas stāstu dažādās balsīs mājās saviem bērniem jau izpēlē aktrise Baiba Neja: "Viņa ir brīnišķīga, kā jau visas mazas meitenes, kuras nav apkrautas ar Bārbijām, iPad un visu pārējo, kurām ir vieta iztēlei. Daba, daba, daba."

Izrādē darbosies pieci lomu atveidotāji, aktieri pārtaps vairākos tēlos, kopumā atveidojot 12 lomas.

Iestudējuma režisore - Paula Pļavniece, scenogrāfe - Marija Rozīte, kostīmu māksliniece - Ieva Veita, horeogrāfe Katrīna Albuže. Lomas atveidos Baiba Neja, Liena Šmukste, Artūrs Putniņš, Kaspars Pūce, Mārtiņš Upenieks.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti