Pie Latvijas Nacionālās operas orķestra diriģenta pults atgriežas Atvars Lakstīgala

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pēc sešu gadu pārtraukuma pie Latvijas Nacionālās operas orķestra diriģenta pults atgriežas diriģents Atvars Lakstīgala. Svētdien, 28. augustā, diriģenta vadībā Latvijas Nacionālajā operā atskanēs Džuzepes Verdi opera "Traviata" Andreja Žagara režijā, informē diriģenta pārstāvji.

"Opera ir bijusi mana pirmā patstāvīgā darba vieta kā profesionālam mūziķim – mežradzniekam. Operas namā sāku strādāt 2001. gadā, kad biju nepilnus 20 gadus vecs. Varētu teikt, ka tieši operā es uzaugu, tā bija man kā mājas. Es ļoti mīlēju savu darbu un joprojām varu teikt, ka operas žanrs man ir ļoti tuvs. Džuzepe Verdi ir romantiskās opermūzikas karalis, un nevienā pasaules opernamā dzīve nav iedomājama bez viņa operas izrādēm. Tieši šo Andreja Žagara "Traviatas" iestudējumu es vēl kā mežradznieks spēlēju operas orķestrī, un vēlāk, 2009. gada 16. aprīlī, tieši ar šo izrādi es debitēju kā diriģents Latvijas Nacionālajā operā. Vēl šodien jūtu toreizējo prieku, laimi, sajūsmu un uztraukumu vienlaicīgi. Kopš debijas operā esmu diriģējis ļoti daudz dažādas repertuāra operas un baleta izrādes, tomēr "Traviata" man vienmēr būs īpaša!" par savām sajūtām, atgriežoties opernamā, stāsta diriģents Atvars Lakstīgala.

Iestudējumā 28. augustā Violetas lomā iejutīsies Dana Bramane, viņas iemīļotā Alfrēda Žermona lomā – Raimonds Bramanis, Floras lomā būs Ilona Bagele, bet Žoržu Žermonu interpretēs Rinalds Kandalincevs. Izrādē piedalīsies arī citi LNO solisti, kā arī orķestris un koris.

"Kopš pirmizrādes Žagara iestudētā "Traviata" ar panākumiem jau 15 gadus ir pastāvīgajā operas izrāžu repertuārā un, manuprāt, ir viena no visveiksmīgākajām viņa režijām," dalās Atvars Lakstīgala. Uzveduma darbība noris 50. gadu Parīzē: aiz muguras palicis karš, asinis un sāpes, un visi alkst baudīt dzīvi. Uz šī fona kā krāšņs zieds uzzied un novīst kurtizānes Violetas un viņas kvēlā pielūdzēja neiespējamā un skaistā mīla. Iestudējuma scenogrāfs ir Andris Freibergs, kostīmu māksliniece – Kristīne Pasternaka, gaismu mākslinieks – Gļebs Fiļštinskis.

Atvars Lakstīgala ir starptautisku konkursu laureāts. Lielo mūzikas balvu ieguvis kā diriģents kategorijā "Par izcilu debiju". Bijis Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents. Lakstīgalas operrepertuāru līdzās "Traviatai" veido arī Verdi "Masku balle", "Makbets" un "Falstafu", Džakomo Pučīni "Triptihs" un "Toska", Pētera Čaikovska "Jevgeņijs Oņegins", Sergeja Prokofjeva "Mīla uz trim apelsīniem", Žilinska "Zelta zirgs" un Siguldas opermūzikas svētku galā koncerti. Kopā ar Aināru Rubiķi diriģēta pirmizrāde Kristapa Pētersona operai "Mihails un Mihails spēlē šahu", vadītas arī baleta izrādes "Žizele", "Kamēliju dāma" un "Trīs tikšanās". Kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri veikti vairāk nekā 20 albumu ieraksti apgādos "Skani", "Wergo", "Odradek" un "Danacord", kā arī pirmatskaņota Kārļa Lāča "Latvju simfonija", Jura Karlsona Devītais Liepājas koncerts "Gliese 581", Santas Ratnieces Septītais Liepājas koncerts klavierēm un orķestrim, Riharda Dubras Otrā simfonija, Andra Vecumnieka "Sinfonia C". Diriģenta viesturneju amplitūda aptver Vāciju, Turciju, Lietuvu, Itāliju, Ķīnu, Indiju un Brazīliju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti