Pēdējo reizi Žaņa Lipkes memoriālā izrāde «Persiešu valodas stundas» 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Godalgotā krievu dramaturga un kinoscenārista Genādija Ostrovska (Maskava) lugas “Persiešu valodas stundas” pamatā ir viņa izdomāta epizode no izcilā poļu-ebreju rakstnieka Bruno Šulca (1892–1942) dzīves. 5. novembrī plkst. 19.00 izrāde tiks spēlēta latviešu valodā. 

Izrāde tikko trīs reizes spēlēta Maskavā Majakovska teātrī, un drīzumā plānotas viesizrādes arī Kijevā, informēja Žaņa Lipkes memoriāla direktore Lolita Tomsone. Izrādes centrā – rakstnieks, mākslinieks Bruno Šulcs, kuru 1942. gadā Drohobičā nošāva vācietis Ginters. Izrāde vēsta par Bruno un viņa slepkavu. Dzīvē, kuru dramaturgs viņiem izdomājis pēc liktenīgā šāviena, par savādajām attiecībām starp upuri un bendi. Te saplūst traģēdija un groteska, vīriešu un sieviešu dzimumi, mūzika un klusums, lamas un poēzija. 

Lugas autora un režisora Genādija Ostrovska (dz. 1960) filmu scenāriji ir saņēmuši virkni prestižu kino balvu, pēc tiem savas filmas veidojuši tādi režisori kā Pāvels Lungins, Valērijs Todorovskis, Filips Jankovskis un citi. “Persiešu valodas stundas” notiek Žaņa Lipkes – Otrā pasaules kara laika ebreju glābēja – memoriālā muzeja telpā, kas tikusi īpaši piemērota šīs lugas iestudēšanai. Pirmizrādes Lipkes muzejā latviešu un krievu valodā notika 2017. gada novembrī, par scenogrāfiju izrāde nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai 2017./2018.gada sezonā. 

Izrāde nav ieteicama bērniem, jaunākiem par 14 gadiem. Skatītājiem nepieciešama drosme un atvērtība.

Izrādes komanda: dramaturgs un režisors Genādijs Ostrovskis (Maskava), aktieri Elita Kļaviņa (Jaunais Rīgas teātris), Rihards Lepers, Marija Daņiļuka (Maskava), Jolanta Strikaite-Lapiņa, scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu un animācijas māksliniece Velta Emīlija Platupe, komponists Jēkabs Nīmanis, horeogrāfe Agate Bankava, gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko (Dailes teātris), producenti Māris Gailis un Henrieta Verhoustinska.

Biļetes būs pieejamas pirms izrādes muzejā. Vietu iespējams pasūtīt pa tālruni 67202539 vai sūtot ziņu e-pastā: [email protected].
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti