Rīta Panorāma

Intervija ar Mārtiņu Kazāku

Rīta Panorāma

Intervija ar Edvīnu Šnori

"Pēdējais pionieris" Dirty Deal teatro

«Pēdējais pionieris» - izrāde par robežšķirtnes cilvēkiem no krievvalodīgo vides

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piektdien, 15. aprīlī,  „Dirty Deal Teatro” pirmizrādi piedzīvos dramaturga Jāņa Baloža un režisora Dmitrija Petrenko veidotā izrāde „Pēdējais pionieris”. Autori izrādē pievēršas maz pētītai Latvijas vēstures tēmai, proti, iepazīstina ar cilvēkiem no krievvalodīgo vides, kuru skolas gadi ritēja padomju laikos, bet kuriem līdz ar Latvijas neatkarību vajadzēja pilnībā mainīt savu domāšanu un dzīvesveidu. Kā viņi jutās toreiz un kāda ir viņu pasaules izjūta tagad? - šie būs daži no izrādes jautājumiem.

Iestudējums balstīts patiesos cilvēku stāstos.Izrāde sākas ar laiku pirms 25 gadiem, kas izrādes galveno varoņu dzīvē ienes ļoti straujas pārmaiņas, un viņiem visapkārt deklarē, ka tas, kā viņi dzīvojuši līdz šim un ko mācījušies skolā, ir nepareizi un ka tagad viss būs pilnīgi citādāk.

Izgaismot tēmu un cilvēkus, kas Latvijas lielajā vēstures stāstā līdz šim palikuši ēnā, bijis viens no iemesliem izrādei „Pēdējais pionieris”, stāsta režisors Dmitrijs Petrenko:

„Mums likās, ka par to tiek runāts ļoti maz, jo tiem cilvēkiem arī ir savi stāsti par pārmaiņām un pieaugšanu. Man vienmēr pašam ir bijusi sajūta, ka mūsu lielajā vēstures stāstā ir tikai mūsu brīnišķīgā Marina Kosteņecka, kura ir it kā vienīgā, kas kaut ko darījusi. Bet bija ļoti daudz tādu cilvēku, kuri gan gāja uz barikādēm, gan gribēja neatkarīgu valsti, gan arī šaubījās par to, vai mums to vajag un kā tad mēs dzīvosim, kad būs tā valsts”.

Izrādes veidotājus īpaši interesēja tā sauktie robežšķirtnes cilvēki no krievvalodīgo vides, kuri Latvijas neatkarības atgūšanas laikā bija tīņu vecumā, vēl bija piedzīvojuši uzņemšanu pionieros un tika saukti par Ļeņina mazbērniem.

Izrāde būvēta uz patiesiem stāstiem, jo, to iecerot, dramaturgs Jānis Balodis un režisors Dmitrijs Petrenko tikās ar cilvēkiem, kuriem šobrīd ir aptuveni 40, un uzklausīja viņus. Viena būtiska iezīme, kas viņus visus raksturo – straujās izmaiņas savulaik pieprasīja no viņiem ļoti ātri kļūt pieaugušiem.

„Izrādē arī viņi ir vēl kā bērni, viņi grib vēl muļķoties, bet viņiem pēkšņi ļoti pieaugušiem ir jāpaliek, un viņi īsti nezina, ko ar to darīt. Kad viņi prasa, ko mēs tagad darīsim, kāpēc mums vajag mācīties latviešu valodu, savādāku vēsturi, viņi atbildi nesaņem, viņiem vairs nav špikera priekšā, kā uzvesties, kā domāt. Tas viņus padara strauji pieaugušus,” skaidro Petrenko.

„Pēdējos pionierus” – Saņu, Sašu un Ņikitu – izrādē atveido trīs jaunie aktieri Ilze Āboltiņa, Armands Ikalis un Kristaps Ķeselis. Lai arī paši ir citas paaudzes un tautības cilvēki, aktieri savus tēlus neizjūt kā īpaši no viņiem atšķirīgus cilvēkus.

Dramaturga Jāņa Baloža un režisora Dmitrija Petrenko veidotais iestudējums „Pēdējais pionieris” pirmizrādi piedzīvos piektdien, 15.aprīlī, ''Dirty Deal Teatro''. nākošās izrādes 16. un 17.aprīlī, kā arī 5. un 6.maijā plkst. 19.

.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti