Kultūras rondo

Kuldīgā svinīgi atklāja atjaunotās Adatu fabrikas telpas

Kultūras rondo

"Ilustrēt ar sirdi" - Elīnas Brasliņas izstāde "Vecāku būšana. Pirmais gads portretos"

Pēckovida sezona amatierteātros. Vērtējam skates rezultātus

«Pēckovida sezona» amatierteātros. Žūrija vērtē iestudējumu skates rezultātus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Noslēgusies Latvijas amatierteātru iestudējumu skate "Gada izrāde 2021". Šogad vairāk nekā 40 izrāžu konkurencē starp labākajām atzītas Liepājas Neatkarīgā teātra "Beigu spēle" un Rēzeknes Tautas teātra "Sibīrijas haiku".

Žurnālists un teātra kritiķis Atis Rozentāls kā vērtētājs, kuram pašam ir amatieru teātra režisora sertifikāts, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" dalījās novērojumos, ka Covid-19 pandēmija ietekmējusi izrāžu formu. Starp izrādēm šogad skatē iekļautas arī video un audio izrādes, kuras netiktu radītas šādā formā, ja nebūtu pandēmijas dēļ ieviesto ierobežojumu. Rozentāls arī atzīmēja, ka, viņaprāt, esot redzams, ka dažās izrādēs, kas sastāv no lasījumiem, mēģinājumi ierobežojumu dēļ notikuši ar atsevišķiem aktieriem. Arī teātru trupu sastāvi ir mainījušies, jo atsevišķi aktieri atteikušies vakcinēties. Režisori žūrijas pārstāvjiem atklājuši, ka ir arī jau pirms Covid-19 iestudētas izrādes, pie kurām nācās strādāt no jauna, jo ierobežojumu laikā tajās spēlējošie jaunieši sākuši studēt un mainījuši dzīvesvietas.

Žūrijas pārstāvis, teātra zinātnieks un Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš dalījās ar saviem pozitīvajiem "pēckovida" novērojumiem:

"Cilvēki kopumā daudz vairāk koncentrējas saviem uzdevumiem, mērķiem, ideāliem un ir sevi sakārtojuši."

Zinātnieks pauda, ka gan profesionālajiem, gan amatierteātriem uzdevums ir kopīgs – dzīvais process starp autoru un skatītāju, kas mūsdienās ir ārkārtīgi nepieciešams. Rēzeknē iestudētais lietuviešu autores Jurgas Viles darba "Sibīrijas haiku" dramatizējums, kas stāsta arī par latviešiem un šodienas situāciju, šogad Siliņam radījis vislielāko profesionālo un emocionālo gandarījumu.

Šogad žūrija daudz braukusi skatīties izrādes uz vietām, kur tās iestudētas, kas ļāvis apjaust, ka amatierteātru kustība ir dzīva un nepieciešama – teātri ir motivēti, skatītāji tiem ļoti jūt līdzi un grib redzēt savus iemīļotos aktierus. Redzams, ka augstāk novērtētajos darbos un teātros ir izvirzīti mākslinieciski mērķi un rezultāti, bet ir arī izrādes, kuru mērķis ir nodarbināt visu trupu un radīt kopienas sajūtu. Siliņš arī uzsvēra, ka amatierteātru darbs ar latviešu valodu un kultūras mantojumu ir ļoti nozīmīgs skatītāju izglītošanā reģionos.

Gada izrādes balvu par žanra izpratni un tīrību saņēma "Beigu spēle", Liepājas Neatkarīgais teātris, režisors Mārtiņš Kalita; otrajā vieta – "Sibīrijas haiku", Rēzeknes Tautas teātris, režisore Māra Zaļaiskalns; trešajā vietā – "Vīzija", Valmieras novada Kauguru amatierteātris "Vīzija", režisors Oskars Hofmanis. Par labāko komēdiju atzina Cēsu teātra "Kompanjonus" Edītes Siļķēnas režijā, bet labākās tautas izrādes statusu ieguva "Trīnes grēki", Saldus novada Druvas amatierteātris, režisore Ļuba Kapteine. Par gada aktieriem atzīti Jolanta Pinkule, Dzintra Medne, Aina Bērziņa, Sandra Vanaga, Ainars Krūms, Aigars Ambrēns, Dainis Trēziņš un Ģirts Alsters.

Ar skates rezultātiem iepazīties iespējams Latvijas Nacionālā kultūras centra mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti