Kultūras rondo

Dīvāna kinozāle: Filmas izvēlas režisors un operators Andrejs Verhoustinskis

Kultūras rondo

Muzeji ir gatavi vērt durvis apmeklētājiem: vismaz pāris nedēļas tas vēl nenotiks

Ojārs Rubenis: Tādā vai citādā formā, bet "Spēlmaņu nakts" būs

Pēc teātra «spoku sezonas» rudenī tomēr plāno «Spēlmaņu nakti»; ierasto kategoriju vietā būs specbalvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Teātrinieki šo varētu saukt par “spoku sezonu”, jo lielākā daļa aktīvā darba perioda aizvadīta bez skatītāju klātbūtnes. Tagad, pateicoties Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) iniciatīvai, vismaz kritiķi varēs apmeklēt jaunradītās izrādes. “Spoku sezonā” nav atmests ar roku arī teātra balvas "Spēlmaņu nakts” norisei. Kā ik gadu tā notiks 23. novembrī, vien šogad ierasto kategoriju vietā būs tādas kā specbalvas. 

Sarunā ar Latvijas Radio raidījumu “Kultūras rondo” LTDS priekšsēdētājs Ojārs Rubenis pirmām kārtām atgādina, ka teātri šajos laikos turpina strādāt: 

“Ja teātri nestrādātu, šo nu jau vairāk nekā gadu, tad tā būtu mirusī zona un tie patiešām būtu jāklapē ciet. Bet teātra ļaudis ir neatlaidīgi, spītīgi, radoši un [turpina] strādāt. 

Man liekas, ka katrs teātris šai aizvadītajā sezonā ir sagatavojis vismaz 10–12 pirmizrādes, kuras, kā tikai varēs atdot skatītājiem, tā atdos.”

LTDS lēma, ka teātra balva “Spēlmaņu nakts”, šogad nevar izpalikt. Pirmais uzdevums bija nodrošināt iespēju žūrijai redzēt šosezon tapušās izrādes, un tas izdevās – 29. aprīlī Ministru kabinets lēma, ka publikai slēgtu profesionālās skatuves mākslas iestudējumu – teātra izrāžu un koncertu – ģenerālmēģinājumus vai pirmizrādes klātienē varēs apmeklēt līdz 10 attiecīgās nozares kritiķi. Jāatzīmē, ka šo LTDS iniciatīvu apstiprināšanai valdībā virzīja Kultūras ministrija. 

Kas attiecas uz izrāžu vērtēšanu – arī tur bija jāpieņem citi mēri, tamdēļ radīts jauns nolikums.

"LTDS valde žūrijas komisijai ir deleģējusi 15 "Spēlmaņu nakts" balvas, un žūrija pēc savas saprašanas, sirdsapziņas, mīlestības tās varēs likt lietā," atklāj Rubenis.

Zane Radzobe – “Spēlmaņu nakts” žūrijas priekšsēdētāja, teātra kritiķe – skaidro, ka par tādu sezonas labāko sasniegumu izvērtējumu šeit nevar būt ne runas, jo tādas “īstas” sezonas jau nemaz nebūs bijis. Krīzes situācijā rasts sekojošs kompromiss: katrs teātris izvirza četras labākās izrādēs, “Spēlmaņu nakts” žūrija tās izvērtē un pēcāk piešķir specbalvas. Viņa turpina:

“Šai gadījumā nepretendējam uz to, ka mums būs "Grand Prix", "Labākā mazās formas izrāde", "Labākā lielās formas izrāde"[..], bet mēs skatāmies uz to, kas ir līmenī un kas ir izcilība arī šādos ārkārtas apstākļos.”

Reizē viņa izsaka cerību, ka skatītājiem līdz “Spēlmaņu nakts” ceremonijai būs iespēja redzēt vismaz daļu šajā laikā tapušo izrāžu. 

Ojārs Rubenis jau paspējis uzrunāt dažus režisorus saistībā ar “Spēlmaņu nakts” ceremonijas veidošanu, kas, cerams, varēs notikt klātienē, kā arī iecerējis Latvijas Televīzijai lūgt sagatavot sižetus par katru teātri, pastāstot, kā tad tam ir gājis viscaur šim sarežģītajam gadam. 

Lūgts komentēt, vai jautājumā par teātru atvēršanu skatītājiem beidzot ir kāda pozitīva virzība, LTDS priekšsēdētājs atbild noliedzoši – viss apstājas Ministru kabinetā.

Viņš prāto – vai tiešām būs jāiet uz Saeimu, lai tāpat, kā atvēra ēdinātāju āra terases, atvērtu arī teātrus? 

Katrā ziņā teātrinieki ir apņēmības pilni ieguldīties esošās situācijas risināšanā, salāgošanā ar reālajām iespējam. 

“Spēlmaņu nakts” žūrijas priekšsēdētāja pieļauj, ka daudziem pašreizējā epidemioloģiskajā situācijā ne tikai teātru atvēršana publikai, bet pat mēģinājumu procesa organizēšana šķiet otršķirīga. Taču šai gadījumā runa nav par peļņu, bet galvenokārt par iespēju teātriem noturēt savu augsto profesionālo līmeni. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti