Kultūras rondo

Mākslas centrs "Zuzeum" aicina uz izstādi "Apmetnis un duncis. Indijas izdomātie laiki"

Kultūras rondo

Purvīša balvas 2021 kandidāti. Māksliniece Aija Zariņa

Liepājas teātra turpmākā darbība. Izjautājam teātra direktoru Herbertu Laukšteinu

Pēc klusēšanas vajadzīgs uzrāviens. Liepājas teātris gatavojas tikties ar skatītājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pēc pandēmijas klusēšanas mums ir vajadzīgs uzrāviens – tā teic Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins. Šobrīd teātris gatavo jaunus vasaras koncertus saviem skatītājiem, kuri, spriežot pēc mājsēdes laikā paustā vārdiskā atbalsta, ir ļoti noilgojušies pēc tikšanās klātienē. Kas būtiski – Latvijā vienīgais pašvaldībai piederīgais profesionālais teātris ir saņēmis valsts atbalstu pandēmijas seku pārvarēšanai. 

2020. gada jūlijā Herberts Laukšteins paziņoja, ka bez valsts atbalsta Covid-19 seku novēršanai Liepājas teātri var nākties slēgt.  

Šķērslis, kas sākotnēji liedza saņemt valsts atbalstu – Liepājas teātris ir pašvaldības, ne valsts kapitālsabiedrība.

Teju gadu vēlāk valdība pēc Kultūras ministrijas (KM) iniciatīvas lēma veikt 172 710 eiro pārdali starp KM budžeta programmām, lai nodrošinātu Liepājas teātra darbības turpināšanu. 

“Taupījām, cik varējām. [..] Es ceru, ka nu varēsim atgriezties pie jauniestudējumu ražošanas,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” teic Liepājas teātra direktors.

Viņš ir gandarīts, ka KM izdevies rast risinājumu, jo galu galā tas bijis valsts, ne pašvaldības lēmums pandēmijas laikā periodiski liegt izrāžu spēlēšanu – attiecīgi tikai loģiski, ka valsts šai situācijā arī finansiāli atbalsta. 

Šī gan neesot pirmā reize, kad Liepājas teātra piederība pašvaldībai, ne valstij, būtiski ietekmējusi tā konkurētspēju. Pirmais sarežģījums piedzīvots 2020. gada janvārī, kad valsts teātru darbiniekiem tika paceltas algas, bet “Liepājas teātris palika ārpus šīs “spēles”, jo pašvaldības budžets bija apstiprināts un tur neko vairs nevarēja grozīt,” skaidro Laukšteins.    

Pašreiz Liepājas teātrī top vasaras koncerti ar Raimonda Paula un Imanta Kalniņa mūziku. Teātra direktors piebilst: “Koncertprogrammās ir iesaistīti visi aktieri – gan dziedoši, gan nedziedoši. Katram atrasts savs darbiņš.” Vēl vakar, elektroniskā pasta saziņā, gūts apstiprinājums braucienam uz festivālu Polijā.

Daudz darba būs jāiegulda to izrāžu atmēģināšanā, kas publisku pirmizrādi līdz šim vēl nav piedzīvojušas. 

Aktīvi strādā arī topošie Liepājas aktieru kursa studenti. Viņiem diplomdarbu izrāžu gatavošanas laiks. Pēdējais diplomdarbs, ko režisē Māra Ķimele, tiks nodots 2. jūlijā. Lēmumu par to, kuri no studentiem kļūs par Liepājas teātra jauniem skatuves māksliniekiem, Herberts Laukšteins publiski neizziņos ātrāk kā pēc diplomu saņemšanas. 

To, cik biļetes uz vasaras koncertiem jau pārdotas, teātra direktors vēl nav noskaidrojis:  

“Ar satrauktu sirdi gaidu, kāda būs kustība no skatītāju puses. Vārdos jau – “jā, mēs gribam, mēs atkal gribam teātrī,” bet nu tagad būs jāskatās uz darbiem.

Vēl jo vairāk, jo šeit tomēr ir ierobežojumi. Mēs pieņemsim skatītājus, kas ir vai nu pārslimojuši, vai nu vakcinējušies, un tad skatītāju zonā nekādu ierobežojumu nebūs. Tie, kas nav vakcinējušies – ja grib nākt, jāiet vakcinēties.”  

Taujāts, kā pašam Liepājas teātra kolektīvam sokas ar vakcināciju pret Covid- 19, Laukšteins atbild: “Mums tuvu 100% kolektīva ir vakcinējies. Viens otrs dažādu iemeslu dēļ vēl nav vakcinējies. Bet nu būsim saprātīgi. Ir jāuzticas zinātnei, jāuzticas cilvēku vajadzībām. Mēs turpināsim dialogu, lai mēs visi būtu drošībā.”  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti