Pēc 20 gadu pārtraukuma Ķimele atgriežas Liepājas teātrī – pirmizrādi piedzīvos «Saviļņojums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc 20 gadu pārtraukuma Liepājas teātrī tapis jauns iestudējums Māras Ķimeles režijā.  Kādas slavenības stāsts un garīga cilvēka ceļš pie sevis savu pirmizrādi piedzīvos sestdien vakarā. Režisore Māra Ķimele pievērsusi uzmanību krievu dramaturga Ivana Viripajeva darbam, kas runā par mīlestību, dzīves jēgu un aktualizē mākslinieka radošās brīvības jautājumus.  

“Saviļņojums” – tāds nosaukums dots iestudējumam, kas atklāj kādas slavenības stāstu uz Liepājas teātra skatuves. Galvenajā lomā iejūtas aktrise Inese Kučinska. Stāsts izvēršas brīdī, kad pie pasaulslavenās poļu izcelsmes amerikāņu rakstnieces Uljas Rihtes ierodas poļu žurnālists Kšištofs Zeliņskis.

Pēc 20 gadu pārtraukuma Ķimele atgriežas Liepājas teātrī – pirmizrādi piedzīvos “Saviļņojums”
00:00 / 01:02
Lejuplādēt

„Tādi mistiski teksti, skan kā mantras, jāmāk tehniski tos pasniegt un ielikt tur savu pasaules redzējumu,” Inese Kučinska raksturo lugas autora Ivana Viripajeva darbu.  

„Ārkārtīgi sarežģīts tikai tāpēc vien, ka tur ir ļoti daudz deklaratīvu, informatīvu tekstu, man ir jāatrod ārkārtīgi aktīva iekšējā dzīve, lai nav tā, ka viņa runā kā no kanceles un kādu māca dzīvot. Izlasot šo materiālu – tas ir augsta garīguma cilvēka ceļš pie sevis,” stāsta Kučinska.

Atklājumu pilns bijis arī aktiera Viktora Ellera ceļš, lai uz teātra skatuves iedzīvinātu žurnālista tēlu.

„Pilnīgi atklāti, es nezināju, ka tik daudz nianšu ir žurnālistiem, ir jābūt pieejai katram cilvēkam, katrai lietai, ko tu dari. Man kā žurnālistam ir jāiegūst intervija, no kuras ir atkarīga mana turpmākā karjera. Atkarībā no tā, kā izdodas šī intervija, vai nu paliekat Polijā, esat vidusmēra žurnālists, vai jums paveras iespējas doties uz Ņujorku,” stāstīja Ellers.  

Mārai Ķimelei tā ir atgriešanās Liepājas teātrī pēc ilgāka laika.  Pēdējo reizi pirms divdesmit gadiem viņa Liepājas teātrī iestudēja Viljama Šekspīra „Otello”.  Krievu dramaturga Ivana Viripajeva radītais darbs ir domāts aktieriem, kuri ir gana spēcīgi, lai vēstījums nonāktu līdz skatītājiem.

“Tēma ir nopietna un interesanta. Viripajevs pats ir ļoti interesants un garīgā ceļā gājējs. Luga ir par meklējumiem. Ļoti slavena rakstniece mūža nogalē... Arī viņai [rakstniecei] nav skaidrs, kas ir dzīve un mīlestība, viņa joprojām tiecas spēt mīlēt,” par iestudējuma tematiku vairāk stāstīja režisore.

Izrādē ''Saviļņojums'' redzēsim vēl citus Liepājas teātra aktierus – Ilzi Trukšāni, Sandi Pēci, Edgaru Ozoliņu un Rolandu Beķeri.  Scenogrāfiju veidojis Mārtiņš Vilkārsis, kostīmus Ilze Vītoliņa, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis, video mākslinieki Dainars Albužis un Mārtiņš Vilkārsis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti