Paziņo Teātra dienas izcilības balvu laureātus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Teātra darbinieku savienība atklāja Teātra dienas izcilības balvu laureātu vārdus.

  • Lilitas Bērziņas balvu saņems Valmieras Drāmas teātra aktrise Elīna Vāne,
  • Harija Liepiņa balvu – Latvijas Nacionālā teātra aktieris Arturs Krūzkops, 
  • Helēnas Tangijevas-Birznieces balvu par mūža ieguldījumu baleta mākslā un pedagoģijā Latvijas Profesionālā baleta asociācija pasniegs Marutai Grosbergai-Tauberei.

Apbalvošanas ceremonija norisināsies starptautiskajā Teātra dienā, 27. martā, Eduarda Smiļģa Teātra muzejā.

Elīna Vāne
Elīna Vāne

Lilitas Bērziņas balva  Elīnai Vānei piešķirta par izcilu varoņlomu un raksturu atveidi – Annu, Kļaviņmāti, Edi izrādē “Vidzemnieki” (2018, režisore Indra Roga) un titullomu iestudējumā “Baladīna” (2018, režisors Viesturs Kairišs), Donnu Annu izrādē “Mazās traģēdijas”(2017, režisors Sergejs Ščipicins) un tikpat spožu darbu arī citu režisoru inscinējumos vairāku sezonu garumā.

Arturs Krūzkops
Arturs Krūzkops

Savukārt Harija Liepiņa balva Arturam Krūzkopam piešķirta par spožām un profesionāli augstvērtīgi nospēlētām lomām pēdējo pāris sezonu laikā, kas apliecina ne tikai viņa radošo izaugsmi, stabilo vadošā vidējās paaudzes aktiera vietu teātra trupā, bet arī spēcīgo potenciālu, ko režisori vēlas izmantot aizvien sarežģītākos uzdevumos.

Helēnas Tangijevas-Birznieces balva par mūža ieguldījumu baleta mākslā un pedagoģiskajā darbā piešķirta Marutai Grosbergai-Tauberei.

Maruta Grosberga-Taubere (skatuves vārdā Maruta Dinga) absolvējusi Rīgas horeogrāfijas vidusskolu 1960.gadā. Mācījusies pie baleta pedagogiem Valentīna Bļinova, marinas Sizovas. Laikā no 1960. līdz 1980. gadam bija Latvijas Nacionālās operas baleta soliste. No 1992. gada līdz 2010. gadam māksliniece ir bijusi Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas klasiskās dejas pedagogs. Arīdzen šobrīt Latvijas Nacionālais balets var lepoties ar Marutas Dingas audzēkņiem – vadošiem baleta solistiem. Savā baleta mākslinieces mūžā Maruta Dinga skatītājiem palikusi atmiņā ar izcili tehniski izpildītām lomām P. Čaikovska klasiskajos baletos: pas de trois “Gulbju ezers”, Lelle un Marija izrādē “Riekstkodis”, Florīna, prologa Feja un Dārgakmens izrādē “Apburtā princese”. Tāpat Maruta Dinga sevi spoži apliecinājusi arī L. Minkusa baletos “Dons Kihots” un “Bajadēra”, izpildot Kitrijas draudzenes lomu un Ēnu cēliena lomu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti