Kultūras ziņas

Zināmi "Lielā Kristapa 2016" nominanti

Kultūras ziņas

Tēlniecības kvadriennāle atdzīvina Vāgnera zāli

Tuvojas "Patriarha rudens"

«Patriarha rudens» skatē piedalīsies divi jaunie un četri topošie teātra režisori

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No 26. septembra līdz 3. oktobrim norisināsies ikgadējais, nu jau septītais Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) organizētais Skatuves mākslas festivāls „Patriarha Rudens”. Šogad festivāla skatē ar saviem darbiem piedalās divi jaunie un četri topošie teātra režisori, informē festivāla rīkotāji.

Dokumenti

"Patriarha rudens 2016" programma

Lejuplādēt

57.5 KB

Festivāla atklāšana, turpinot ikgadējo tradīciju, šogad notiek 26. septembrī plkst. 11 Āgenskalna tirgū, pulcinot Latvijas Kultūras akadēmijas vadību un docētājus, festivāla dalībniekus un viesus, kultūras un mākslas nozares pārstāvjus un ikvienu interesentu, lai kopā pēc festivāla atklāšanas dotos uz LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzeju, kurā svinīgi tiks pacelts festivāla karogs. Turpat būs iespēja redzēt jauno aktieru starptautisko pieredzes apmaiņu braucienos Nīderlandē un Polijā radītās performances, kā arī tiks baudīta rudens zupa - notikuma neatņemama sastāvdaļa.

Savu maģistra diplomdarbu “Zvēru dārzs” pēc E. Olbija lugas “Zvērudārza stāsts” un “Amerikāņu sapnis” lugu motīviem festivāla skatē izrādīs režisors Pēteris Galviņš, bet leļļu teātra žanrā ar pašas veidoto askētisko monoizrādi „Vienkauja”  debitēs režisore Māra Gaņģe.

Tāpat festivālā savus kursa darbus izrādīs Dramatiskā teātra režijas mākslas 4. kursa studenti: klasikas darba interpretāciju piedāvās Justīne Vaivode izrādē „Makbets3”, kas radies Spānijā "Erasmus+" mobilitātes programmas ietvaros, un Māra Ribkinska ar uzvedumu „Lēnprātīgā”, kas tapusi pēc F. Dostojevska darba motīviem un stāsta par cilvēku sasvstarpējajām attiecībām. Tāpat savu, jau skatītāju atzinību ieguvušo izrādi “Raskoļņikova murgi” festivāla skatītāju vērtējumam nodos Mārtiņš Zariņš. 

Ar savu starptautisko pieredzi dalīsies pagājušā gada festivāla laureāts (labākā režija) Toms Treinis, no Lietuvas atvedot savu 3. kursa darbu „Medus garša”, kas tapis sadarbībā ar jaunajiem aktieriem no Vytautas Magnus Universitātes un tika spēlēta režisora Gildas Aleksa teātra mājā “Trouble on Stage”.

Skates radošos darbus vērtēs un savu viedokli festivāla noslēguma apaļā galda diskusijā Latvijas Nacionālā teātra Baltajā zālē izteiks ekspertu komisija - “Patriarha rudens” Goda eksperte, režisora un dramaturga Pētera Pētersona meita Kārina Pētersone, LKA profesors, literatūrzinātnieks Raimonds Briedis, Nacionālā teātra režisors, LKA profesors Edmunds Freibergs, Nacionālā teātra režisors Valters Sīlis, Nacionālā teātra aktrise Lolita Cauka, Nacionālā teātra aktieris Uldis Anže, LKA Audiovizuālās un skatuves mākslas teorijas apakšprogrammas studente Katrīna Daugule, lai vienam no jaunajiem māksliniekiem festivāla noslēgumā pasniegtu balvu – Pētera Pētersona petrolejas lampu no režisora vērienīgās petrolejas lampu kolekcijas.

Festivālā savas solo izrādes izdejos arī laikmetīgās dejas horeogrāfi - maģistranti. Horeogrāfe Agate Bankava, pagājušā gada festivāla Latvijas Nacionālā teātra specbalvas – iespēju veidot izrādi 2016./2017. gada sezonā – ieguvēja šogad izrādīs solo dejas izrādi „Membra”, poēmu par cilvēka un liktens attiecībām. Par to, kā mūsu prātu iespaido tumsa un klusums, dejos Anastasija Lonšakova savā interaktīvajā performancē „Metamorphosis”. Dejotājam un horeogrāfam Jānim Putniņam solo izrāde ar nosaukumu “Repulse” radusies, iedvesmojoties no pieredzētā nometnē “2nd China-CEEC Summer Dance Camp”. Solo dejas izrāde arī maģistrantam Mārtiņam Freimanim ar nosaukumu “Karlsons”.

Šī gada festivāla idejiskā virzība ir dienvidu temperaments, ko diskusijā ar tādu pašu nosaukumu ievadīs festivāla mākslinieciskais vadītājs profesors Jānis Siliņš. Dienvidnieciskās noskaņās pirmizrādi piedzīvos Olgas Žitluhinas veidotā dejas izrāde „Bernarda Alba” laikmetīgās dejas mākslas otrā kursa studentu izpildījumā, iedvesmojoties no spāņu dramaturga Federiko Garsijas Lorkas vienas no nozīmīgākajām lugām. Tāpat profesores Māras Ķimeles ceturtā aktieru un režisoru kurss, kuri šajā studiju gadā gatavo dimplomdarba izrādes, jau no augusta vidus intensīvi strādā kopā ar itāļu delartiskās komēdijas meistaru Dāvidu Džovanzanu, lai festivāla ietvaros publikas vērtējumam nodotu diplomdarbu pēc Viljama Šekspīra lugas "Ričards III" motīviem. Festivāla programmā iekļauts arī otrs studentu diplomdarbs pēc Šekspīra lugas „Sapnis vasaras naktī” motīviem un spāņu mūsdienu dramaturga Huana Majorga lugas „Zēns no pēdējā sola” iestudējums, kurā piedalās Latvijas Kultūras akadēmijas absolventi un esošie studenti, Elmāra Seņkova režijā Latvijas Nacionālajā teātrī.

Šogad ar aktieriem, kas specializējas leļļu teātra mākslā, festivāla laikā strādās jau pagājušajā gadā festivāla ietvaros iepazītais vieslektors un flamenko dejas meistars Andreu Carandella no Spānijas. Kurss nedēļas laikā kopā ar laikmetīgās dejas horeogrāfijas studentiem apgūs flamenko dejas pamatus, kā arī sāks darbu pie jauniestudējuma pēc spāņu rakstnieka Federiko Garsijas Lorkas darbu motīviem, kam pirmizrāde plānota pavasara semestrī. Šobrīd jaunie aktieri ir nodevušies pētniecībai un festivāla laikā īstenos bērnu rītu - misiju „AJINĀPS”, kas paredzēta bērniem vecumā no 6 līdz 12 gadiem.

Kā jau katru gadu, festivāla neaņemama sastāvdaļa ir starptautiska pieredzes apmaiņa. Šogad festivālā gaidāmi ciemiņi no Polijas. Aleksandra Zelveroviča Teātra akadēmijas Leļļu teātra mākslas departamenta Belostokā studenti piedāvās leļļu teātra izrādi „ANY-BODY” bez teksta, kurā vienīgais vizuālais materiāls ir aktiera ķermenis. Performance balstīta kustībā, dejā, mūzikā un gaismā, kuru ietvarā viena otrai seko jautras etīdes.

Tradicionāli festivālā iekļauta arī audiovizuālās mākslas studentu īsfilmu skate kinoteātrī ”Splendid Palace”. Šogad Latvijas Kultūras akadēmijā filmu mākslas studijas absolvēja gan bakalaura, gan maģistra studenti. Septiņu filmu izlase apliecinās jauno režisoru, operatoru, montāžas režisoru, kā arī producentu profesionālās iemaņas un savu neparasto pasaules redzējumu. Skatē tiks izrādītas: "Silts klusums" (režisors Rinalds Zelts), "Konvertīti" (režisors Kārlis Lesiņš), "Mažora dienas, minora naktis" (režisore Dita Celmiņa), "Tango" (režisore Dace Pūce), "Ludis" (režisors Gatis Ungurs), "Meldra" (režisore Monta Gāgane), "Ērkšķiem pilna istabiņa" (režisore Iveta Budreviča).

LKA 25 gadu jubilejas gadā “Patriarha rudens 2015” spilgtākās izrādes ir iekļautas divos citos Latvijas teātra festivālos. Dramatiskā teātra aktiera mākslas un režijas mākslas studentu izrāde “Liesmojošā tumsa” Elmāra Seņkova režijā 17.septembrī tiks izrādīta 9. Starptautiskajā teātru festivālā „Soli pa solim” Rēzeknē, Latgales vēstniecībā „Gors”, kā arī kopā ar “Patriarha rudens 2015” laureāta Toma Treiņa izrādi “Stāsti no abām kabatām”, kas tika atzīta par labāko režijas darbu, un jaunās horeogrāfes Agates Bankavas laikmetīgās dejas izrādi “Rauts”, LKA viesosies Kuldīgā, kur pirmo reizi notiks iepriekš nebijuša skatuves mākslas festivāla „Teātris ir visur” ieskandināšana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti