«Patriarha rudens» dalībnieks: Šis ir festivāls ar prieku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau vēstīts, ka ceļu pie skatītājiem sācis ikgadējais Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) skatuves mākslas festivāls „Patriarha rudens”. Šīs nedēļas laikā topošie aktieri, režisori, horeogrāfi un kino studenti intensīvā programmā piedāvās izrādes, īsfilmas, piedalīsies meistarklasēs un sacentīsies par festivāla galveno balvu – Pētera Pētersona petrolejas lampu un iespēju iestudēt izrādi Nacionālajā teātrī. Kā atzīst kāds no festivāla dalībniekiem, "Patriarha rudens" ir festivāls ar prieku.

Rosīgo tirgošanos Āgenskalna tirgus piena un gaļas stendos pēkšņi nomaina taktis no „Gestas Berlinga”, pircēji pašķiras un ejas piepilda jaunieši baltos krekliņos ar burtiem, kas kopā veido vārdus „Patriarha rudens”. Jau sesto gadu Latvijas Kultūras akadēmijas skatuves mākslas festivāls sevi krāšņi piesaka tieši šajā rosības un enerģijas pilnajā tirgus teātrī.

Topošie aktieri un režisori izspēlē īsas etīdes no izrādēm, ko nedēļas garumā rādīs teātra mājā „Zirgu pasts”, Eduarda Smiļģa Teātra muzejā un Ģertrūdes ielas teātrī. Viņi dzied, strīdas un pat laižas dejās ar tirgus apmeklētājiem.

„Patriarha rudens” kļuvis par stabilu tradīciju Latvijas teātra ainā un ļauj skatītājiem iepazīt jaunos teātra censoņus un jaunajiem – „izgaršot” īstu publiku. Topošie aktieri Alise Danovska un Pauls Iklāvs kopā ar kursabiedriem pie izrādēm strādā jau kopš augusta.

„Šis ir festivāls ar prieku! Iespējams, jaukākais festivāls Latvijā. Tajā tiek dota laba platforma studentiem – gan tiem, kas nesen beiguši, gan tiem, kas vēl mācās – darboties. Viņiem ir festivāls, un tas vien jau ir forši,” saka trešā kursa students Pauls Iklāvs.

„Mums ir ļoti saspringta programma šajā festivālā. Man liekas, mēs iegūstam to, ka ļoti īsā laikā iemācāmies izdarīt ļoti daudz. Esam 3.kursā un paši rādām trīs izrādes,” festivāla „skrējienu” raksturo trešā kursa studente Alise Danovska.

Līdz nedēļas beigām „Patriarha rudens” piedāvās gan teātra izrādes, gan meistarklases, īsfilmu programmu un laikmetīgās dejas iestudējumus. Festivāla atslēgvārds ir žanru daudzveidība, vēlāk Smiļģa mājā saka festivāla mākslinieciskais vadītājs un Teātra muzeja direktors Jānis Siliņš.

„Festivāls nav tikai izrāžu, koncertu vai filmu programma, bet tajā arī viens no otra mācās. „Patriarha rudeni” mēs veidojam, lai jaunie, topošie režisori pieteiktu un parādītu sevi plašākai, citādākai publikai. Mācāmies viens no otra, kuram lielāka pieredze, kuram mazāka," sdkaidro Jānis Siliņš. "Kā jūs redzat, viņi strādā ar prieku un degsmi! To jau arī vajag – nepazaudēt to degsmi, nenogurt. Jo uz skatuves ir jābūt pilnīgi enerģētiski piepildītam.”

Izrādes iestudē gan paši studenti, gan jau diplomēti režisori. Andrejs Jarovojs ar studentiem piedāvās atklāto mēģinājumu izrādei „Ziemeļmeita”, bet Elmārs Seņkovs, kurš pats pirms četriem gadiem kļuva par „Patriarha rudens” laureātu, atgriezīsies festivālā ar iestudējumu Antonio Buero Valjeho lugai „Liesmojošā tumsa”, ko pirms 20 gadiem Jaunajā Rīgas teātrī uzveda Alvis Hermanis. Seņkovs par saviem studentiem saka – viņi ir ceļa sākumā, un šāds festivāls ir labākais veids, kā uz ādas izjust savu nākotnes profesiju.

„Festivāls katrā ziņā viņiem ir iepazīšanās un satikšanās ar publiku. Nopietnu, kritisku, atvērtu publiku. Viņi arī sāk saprast, kas darbojas un kas nedarbojas," norāda Seņkovs. "Un tik, cik viņi pārliecina vai vismaz dod iespēju mazā mirklī pārliecināt skatītāju dot uzticību, lai skatītājs pēc tam, pēc gadiem, varētu teikt: „Es viņu atceros, es redzēju viņa pirmo izrādi! Un tagad viņš ir ļoti talantīgs un pieprasīts aktieris.” Domāju, ka viņi var būt liecinieki pašam sākumam.”

Festivāla noslēgumā viens no jaunajiem māksliniekiem saņems balvu – leģendārā režisora Pētera Pētersona petrolejas lampu, bet Latvijas Nacionālais teātris iecerējis atjaunot iespēju iestudēt teātrī kādu izrādi 2016./2017.gada sezonā. Festivāls „Patriarha rudens” noslēgsies 4.oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti