Panorāma

A.Bimbirulis pieņemts darbā "Altum"

Panorāma

Pašvaldību savienību iepazīstina ar izglītības reformu

Pasniegtas Latvijas Teātra darbinieku savienības balvas

Pasniegtas Teātra dienas balvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Atzīmējot Starptautisko Teātra dienu, kā arī Latvijas Teātra dižgara Eduarda Smiļģa 130. jubilejas gadu, 30.martā Eduarda Smiļģa Teātra muzejā svinīgā ceremonijā tika pasniegtas balvas par izciliem sasniegumiem Teātra mākslā.

Pasākumu vadīja Eduarda Smiļģa Teātra muzeja direktors Jānis Siliņš un Latvijas Teātra darbinieku savienības Priekšsēdētāja Daiga Šiliņa-Gaismiņa. Laureātus sveica iepriekšējo gadu balvu laureāti, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas pārstāvji, draugi un kolēģi, kā arī laureātiem tika pasniegtas mākslinieka Māra Šustiņa veidotas goda zīmes – ordeņi.

Helēnas Tangijevas Birznieces balvu klasiskās un vēsturiskās dejas pedagoģei Palmīra Dzērvei (Ziediņai) pasniedza baleta dejas pedagoģe un vēsturniece, 2015.gada balvas laureāte Gunta Bāliņa.

Diemžēl veselības apstākļu dēļ Palmīra Dzērve nevarēja  būt klāt apbalvošanas ceremonijā, bet balvu saņemt bija ieradies viņas dēls Jānis Dzērve, kurš mātes vārdā pateicās par augsto apbalvojumu un nodeva vissirsnīgākos sveicienus un laba vēlējumus kolēģiem.

Harija Liepiņa balvu Dailes teātra aktierim Jurim Žagaram pasniedza 2005.gada balvas laureāts, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Ivars Puga, kurš savā lakoniskajā, bet asprātīgajā apsveikuma runā uzsvēra, ka Juris Žagars jau sen šo balvu bija pelnījis un izteica cerību, ka abi kādreiz nākotnē varētu satikties un spēlēt uz vienas skatuves. Juris Žagars izteica pateicību Latvijas Teātra darbinieku savienībai par šādas balvas iedibināšanu: “Tas ir ļoti augsts novērtējums, jo prasa aktierim pastrādāt vairāk un pierādīt sevi ne tikai vienā lomā, bet vairākās sezonas pēc kārtas.”

Pēc profesora Jāņa Siliņa iniciatīvas, ar Jaunrades fonda un “Latvijas gāzes” atbalstu tika atjaunota aktiera, režisora, pedagoga un skatuves mākslas teorētiķa Jēkaba Dubura balva. Skatuves runas un aktieru meistarības pedagoģei Ainai Matīsai to pasniedza režisors, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors un Jēkaba Dubura balvas ieguvējs  1993.gadā – Pēteris Krilovs, kurš veltīja sirsnīgus apsveikuma vārdus Ainai Matīsai, dēvējot viņu gan par savu teātra audžumāti un skolotāju, gan daļu no savas ģimenes, ar smaidu piemetinot, ka tādējādi, “balva paliek ģimenē”. Aina Matīsa novēlēja saviem skolniekiem un kolēģiem ticēt, ka, “pateicoties teātrim un aktiera darbam, dzīve var kļūt labāka un palikt uz šī ceļa.”

Lilitas Bērziņas balvu Latvijas Nacionālā teātra aktrisei Maijai Doveikai pasniedza 2015.gada balvas laureāte, Jaunā Rīgas teātra aktrise Sandra Kļaviņa: “Šis ir augstākais apbalvojums, ko Latvijā var saņemt aktrise, jo to piešķir kolēģi, kuri Tavu darbu pārzina līdz pēdējai vīlītei. Šī ir Tava gandarījuma diena! Izbaudi to! Tu mirdzi un es Tevi apsveicu!”

Maija Doveika neslēpa savu satraukumu un aizkustinājuma asaras, saņemot balvu. Viņa pateicās režisoram Elmāram Seņkovam par Antigones un citām lomām, kā arī saviem pedagogiem un Latvijas Nacionālā teātra direktoram Ojāram Rubenim, kurš plaši atvēra viņai teātra durvis un pēc vairāku gadu pauzes uzticēja tik lielas lomas. Aktrise pateicās arī savai ģimenei, kurai daudz ticis atņemts, lai dotu skatītājiem. Uzsverot, ka katrā lomā risina savas un tēla attiecības ar Dievu, aktrise Maija Doveika izteica visdziļāko pateicību Dievam. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti