Spēlmaņu nakts

Grand Prix - "Pūt, vējiņi!"

Spēlmaņu nakts

TIEŠRAIDE! "Spēlmaņu nakts 2019/2020"

"Spēlmaņu nakts" 2018/2019

Pasniegtas «Spēlmaņu nakts» balvas. Gada labākā izrāde – «Pūt, vējiņi!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas gada balvas teātrī “Spēlmaņu nakts” ceremonija tradicionāli notiek 23. novembrī, Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā. Šogad balvas pasniedza jau 26. reizi. Par spilgtākajiem sasniegumiem pagājušajā teātra sezonā pasniedza balvas 17 kategorijās, kā arī galveno balvu “Grand Prix”, balvas par mūža ieguldījumu un specbalvas skatītāju, žūrijas un bērnu un jauniešu žūrijas simpātijām. Vakaru vadīja Latvijas Nacionālā teātra aktieris Ivars Kļavinskis.

ĪSUMĀ:

  • Pasniedza balvas 17 kategorijās, kā arī "Grand Prix" un vairākas žūrijas un skatītāju simpātiju balvas.
  • Balvas "Par mūža ieguldījumu teātra mākslā" 2019. gada ceremonijā saņēma Valmieras Drāmas teātra aktieris Rihards Rudāks un Liepājas teātra aktieris Jānis Dreiblats.
  • Balvas par debiju ieguva aktieris Jēkabs Reinis un režisors Klāvs Mellis.
  • Labākās aktrises titulu ieguva Ilze Ķuzule-Skrastiņa, savukārt par labāko aktieri atzīts Mārtiņš Meiers.
  • Par labāko mazās formas izrādi atzīta režisora Viestura Roziņa izrāde “Kliedzēji” Daugavpils teātrī.
  • Visvairāk apbalvojumu ieguva režisora Elmāra Seņkova izrāde "Pūt, vējiņi!" – tai skaitā balvu kā gada lielās formas izrāde un "Grand Prix".

Saruna ar "Spēlmaņu nakts" žūrijas priekšsēdētāju Ievu Rodiņu pirms apbalvošanas ceremonijas
00:00 / 04:49
Lejuplādēt

Žūrijas priekšsēdētāja Ieva Rodiņa Latvijas Radio pastāstīja, ka šogad žūrijas sastāvā bijuši ļoti dažādi cilvēki, tomēr lēmums par laureātiem dienu pirms apbalvošanas ceremonijas ticis pieņemts ātri un harmoniski, vien 2,5 stundās. Kā pati Rodiņa uzskata – tas varētu būt ātruma rekords balvas vēsturē.

"Spēlmaņu nakts" laureāti

Sadalītas "Spēlmaņu nakts" balvas
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Kā pirmos nosauca "Gada debija vai jaunais skatuves mākslinieks" balvu ieguvējus – Jēkabu Reini par Ulda lomu izrādē “Pūt, vējiņi!” (Latvijas Nacionālais teātris) un Klāvu Melli par režiju izrādēm “Mārtins Īdens” (Valmieras Drāmas teātris), “Himna” (trupa “Kvadrifrons”).

Par gada kostīmu mākslinieci šogad atzīta Kristīne Pasternaka, kura veidoja kostīmus izrādēm “Mana skaistā lēdija” (M. Čehova Rīgas Krievu teātris) un “Pajaci” (Latvijas Nacionālā opera un balets).

Kristīne Pasternaka
Kristīne Pasternaka

Gada kustību mākslinieku titulus ieguva Jānis Purviņš un Agate Bankava par darbu izrādē “Pūt, vējiņi!” (Latvijas Nacionālais teātris).

Agate Bankava
Agate Bankava

Savukārt par gada muzikālās partitūras autoru atzīts Jēkabs Nīmanis par mūziku izrādēm “Ceļojums uz Ziemeļiem” (Latvijas Nacionālais teātris) un “Kliedzēji” (Daugavpils teātris).

Jēkabs Nīmanis
Jēkabs Nīmanis

Šogad par gada video māksliniekiem kļuva Krišs Salmanis, Toms Zeļģis un Linda Ģībiete par darbu izrādē “Ceļojums uz Ziemeļiem” (Latvijas Nacionālais teātris).

Krišs Salmanis, Linda Ģībiete
Krišs Salmanis, Linda Ģībiete

Par darbu sezonā Latvijas Nacionālajā teātrī, M. Čehova Rīgas Krievu teātrī, Latvijas Nacionālajā operā un baletā, Jaunajā Rīgas teātrī Oskars Pauliņš ieguva balvu kā gada gaismu mākslinieks.

Par gada scenogrāfi šogad atzīta Monika Pormale par scenogrāfiju izrādei “Pūt, vējiņi!” (Latvijas Nacionālais teātris).

Monika Pormale
Monika Pormale

Balvai par gada sasniegumu oriģināldramaturģijā tekstu, lugu vai scenāriju žūrija izvirzīja kopā ar Laikmetīgo lugu autoru, scenāristu un dramaturgu apvienību. Balvu ieguva Artūrs Dīcis par darbu “Randiņš ar 50 gramiem balzama” (izrāde “Viņi melo labāk”, Pannas teātris).

Bērnu žūrijas balvu saņēma izrāde, kas nebija nominantu sarakstā – "Planēta Nr. 85" (režisors Dmitrijs Petrenko, Dailes teātris).

Justīne Kļava
Justīne Kļava

Jauniešu žūrijas balvu saņēma trupas "Kvadrifrons" izrāde “Pavasaris” (Valmieras vasaras teātra festivāls, režisore Alisja Goigelina).

Reinis Boters
Reinis Boters

Žūrijas specbalvu žūrijas pārstāvji Ieva Rodiņa un Atis Rozentāls piešķīra notikumam, kas iet ārpus ierastajiem teātra rāmjiem – Valmieras vasaras teātra festivālam par radošu un novatorisku teātra integrēšanu pilsētvidē. Festivāls noticis jau četrus gadus un, kā žūrija uzsvēra – pārvērš pilsētu, kurā tas notiek, jo izrādes skatāmas visdažādākajās vietās pilsētā.

2019. gads. Reinis Suhanovs saņem "Spēlmaņu nakts" žūrijas specbalvu Valmieras teātra fest...
2019. gads. Reinis Suhanovs saņem "Spēlmaņu nakts" žūrijas specbalvu Valmieras teātra festivālam!

Skatītāju balsojumā par labāko aktieri atzīts Andris Keišs par Vīlera lomu izrādē “Linda Vista” (Jaunais Rīgas teātris).

Andris Keišs
Andris Keišs

Savukārt labākās aktrises titulu skatītāji piešķīra Inesei Kučinskai par Bernardas Albas lomu izrādē “Bernardas Albas nams” (Liepājas teātris).

Inese Kučinska
Inese Kučinska

Skatītāju simpātiju balvu par labāko izrādi ieguva režisora Elmāra Seņkova izrāde Pūt, vējiņi!” Latvijas Nacionālajā teātrī.

Šogad balvu par aktierdarbu otrā plāna lomā ieguva Vilis Daudziņš par Bosa Finlija lomu izrādē “Jaunības putns ar saldo balsi”, lomām izrādē “Latviešu laupītāji” un lomām izrādē “Vēstures izpētes komisija” (Jaunais Rīgas teātris).

Vilis Daudziņš
Vilis Daudziņš

Par labāko aktrisi otrā plāna lomā atzīta Lolita Cauka par Ortas lomu izrādē “Pūt, vējiņi!” (Latvijas Nacionālais teātris).

Lolita Cauka
Lolita Cauka

Par mūža ieguldījumu teātra mākslā tika godināti Rihards Rudāks un Jānis Dreiblats. Tās pasniedza Nacionālā teātra aktieri, Riharda Rudāka un Jāņa Dreiblata kursabiedri Uldis Dumpis un Ģirts Jakovļevs, kuri balvu par mūža ieguldījumu saņēma 2015. gadā.

Gada režisora titulu ieguva Elmārs Seņkovs par izrādi “Pūt, vējiņi!” Latvijas Nacionālajā teātrī.

Elmārs Seņkovs
Elmārs Seņkovs

Par gada labāko aktrisi atzīta Ilze Ķuzule-Skrastiņa par Solanžas lomu izrādē “Kalpones”, Abigailas Viljamsas lomu izrādē “Salemas raganas” un Lulū lomu izrādē “Lulū” (Dailes teātris).

Savukārt par gada labāko aktieri Mārtiņš Meiers par Hamleta lomu izrādē “Hamlets” (Valmieras Drāmas teātris).

Balvu par gada labāko izrādi bērniem ieguva režisora Dž. Dž. Džilindžera izrāde “Polianna” Liepājas teātrī.

Izrādes "Polianna" veidotāji
Izrādes "Polianna" veidotāji

gada labākā izrāde pusaudžiem novērtēta režisora Valtera Sīļa izrāde “Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris” Latvijas Nacionālajā teātrī.

Valter Sīlis, Kārlis Krūmiņš
Valter Sīlis, Kārlis Krūmiņš

Šogad par labāko mazās formas izrādi atzīta režisora Viestura Roziņa izrāde “Kliedzēji” Daugavpils teātrī.

Gada lielās formas izrādes titulu ieguva režisora Elmāra Seņkova izrāde “Pūt, vējiņi!” Latvijas Nacionālajā teātrī.

Finālā tradicionāli tika pasniegta galvenā balva – "Grand Prix", uz kuru pretendē visas izrādes, kas nominētas bērnu, jauniešu, lielās un mazās formas kategorijās. "Grand Prix" par aizvadīto 2018./2019. gada teātra sezonu pasniedza kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) režisora Elmāra Seņkova izrādei “Pūt, vējiņi!” Latvijas Nacionālajā teātrī.

Izrādes "Pūt, vējiņi!" komanda
Izrādes "Pūt, vējiņi!" komanda

117 sezonas jauniestudējumus noskatījās, izvērtēja un nominantus izvirzīja žūrijas komisijas piecu cilvēku sastāvā: teātra kritiķe Ieva Rodiņa, teātra kritiķe Maija Svarinska, teātra kritiķis Normunds Akots, teātra kritiķis, laikraksta "Diena" žurnālists Atis Rozentāls, žurnālists un dramaturgs Uģis Segliņš.

2019. gada ceremoniju veido režisore un aktrise Marija Bērziņa, scenārija autors – Artūrs Dīcis, scenogrāfs – Mārtiņš Vilkārsis, gaismu mākslinieks – Oskars Pauliņš, video mākslinieks – Artis Dzērve, ceremonijas producente – Asnate Siliņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti