Pasniegs pirmo Līvijas Akurāteres balvu par sasniegumiem amatierteātru nozarē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

XIV Latvijas amatierteātru salidojuma laikā 20. jūlijā Alūksnē pirmo reizi tiks pasniegta Līvijas Akurāteres balva.

Balvu izveidojis Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC), uzskatot, ka arī amatierteātri ir pelnījuši savu īpašo apbalvojumu, līdzīgu tam, ar kādu Dziesmu un deju svētku skatēs sumina labākos korus un deju kolektīvus. Apbalvojumu turpmāk piešķirs reizi piecos gados, un balvas laureāts saņems diplomu un naudas prēmiju.

Pasniegs pirmo Līvijas Akurāteres balvu par sasniegumiem amatierteātru nozarē
00:00 / 05:12
Lejuplādēt
Balvai dots teātra zinātnieces Līvijas Akurāteres vārds, jo amatierteātru kustība vienmēr bijusi viņas interešu lokā, neviens vērā ņemams šīs nozares pasākums nav bijis iedomājams bez viņas mīlestības pilnās klātbūtnes.

„Es esmu pilnīgi pārliecināta, ka Teātra fakultāte, studijas un vispār profesionālie teātri nevar piepulcēt visus mūsu tautā esošos talantus. Vienmēr paliek kādi talanti vēl pāri, un tad ir jauki viņus redzēt," - tā Līvija Akurātere savā 70. jubilejas raidījumā Latvijas Radio pamatoja savu īpašo interesi par amatierteātriem, piebilstot, ka tie viņai paver arī daudz plašāku skatu uz visu Latviju kopumā:

Līvija Akurātere: „Man jau nav tādas īstas saiknes nevienā vietā ar lauku dzīvi vai tamlīdzīgi, bet tad es jūtu, ka es dzīvoju tādu kopīgu dzīvi ar ļoti daudziem cilvēkiem."

Vairākus gadu desmitus Līvija Akurātere skatījās un vērtēja neskaitāmus amatierteātru iestudējumus dažāda līmeņa skatēs un festivālos. Dāsni dalījās ar teātra spēlētājiem arī savās zināšanās, un tādējādi iemantoja lielu cieņu no amatierkolektīvu kuplās saimes.

Šai saistībā apbalvojumu gluži likumsakarīgi bija nosaukt viņas vārdā – atzīst Nacionālā kultūras centra amatierteātru eksperte Dace Vilne.

„Līvija Akurātere ļoti mīlēja amatierteātrus. Viņa visiem atrada ko labu pateikt un, arī ja viņa kritizēja, viņa prata to tā pateikt, ka tas neaizvainoja," saka Dace Vilne. "Turklāt, ņemot vērā to, ka viņa nebija nekāda sirmmāmiņa, mīļmāmiņa. Viņa bija diezgan šerpa un viņa varēja asi pateikt, bet tas bija ar mīlestību sacīts."

Balvu, kas nes Līvijas Akurāteres vārdu, turpmāk piešķirs reizi piecos gados, un balvas laureāts saņems Goda diplomu un naudas prēmiju 1300 eiro apmērā.

Līdz šim šāda īpaša novērtējuma amatierteātru nozarē nav bijis, ja neskaita dāvanu karti 100 eiro apmērā, ko saņem kolektīvs, kas uzvar skatē un kas dod iespēju tam apmeklēt kādu profesionālā teātra izrādi.

„Man tā ideja radās tādēļ, ka man šķita, ka arī amatierteātrim ir vajadzīga kāda lielāka balva, jo koriem, deju kolektīviem reizi piecos gados, kad ir koru kari un lielās Dziesmu svētku skates, ir šīs naudas balvas," turpina Dace Vilne. "Un tad man ienāca prātā, ka amatierteātri arī būtu pelnījuši šādu novērtējumu. Tie 1000 eiro, ja kolektīvs prātīgi dzīvo, ir nauda diviem vai trim jauniestudējumiem."

Jaundibinātajai balvai pirmajā reizē pieteikti četri teātri – Ausekļa Limbažu teātris, Ogres Tautas teātris, Staiceles amatierteātris „Fabrika” un Jūrmalas teātris.

Dace Vilne neslēpj – bijusi pārsteigta, ka pieteicēju atsaucība pirmajā reizē bijusi tik maza. Tomēr izraudzīties vienu arī no šiem četriem lieliskajiem teātriem ekspertu komisijai nav nācies viegli.

Interesanti, ka Līvijas Akurāteres devumu novērtē arī latviešu teātri ārpus dzimtenes, proti, nedaudz vairāk kā pirms gada Lielbritānijā tika nodibināts Birmingemas Mazais teātris, kas arī nosaukts Līvijas Akurāteres vārdā. Teātra režisors Ingmārs Čaklais sociālajos tīklos dalījies ar Līvijas Akurāteres meitas Ievas Akurateres šai saistībā teikto:

„Tā kā mamma vienmēr „lidoja” teātra pasaulē, viņa vienmēr uzskatīja, ka teātris ir paralēlā realitāte, un priekš viņas tā bija svarīgākā realitāte, svarīgāka nekā šī, tad es vienkārši saprotu, ka visur, kur dzimst mīlestības pilns teātris, varbūt 85% ir mammas kaut kāds mājiens klāt, mājiens ar mammas cepurīti.".

Līvija Akurātere savulaik pasniedza lekcijas arī pasaules modernā teātra vēsturē. Kad radio intervijā viņai vaicāja, vai viņu nenomāc tas, ka mums tomēr ir tik reta iespēja pasaules izcilākās izrādes redzēt klātienē, Līvija Akurātere atbildēja:

„Varbūt ka manas debesis ir tieši šeit… Man nemaz nav tik liela zinātkāre redzēt, teiksim, pēdējo Pītera Bruka vai Roberta Vilsona izrādi, bet man ir ārkārtīgi liela zinātkāre redzēt, kur virzīsies šeit latviešu dramaturģija, latviešu teātris. Te varbūt ir manas debesis."

Pirmo Līvijas Akurāteres balvu par izciliem sasniegumiem amatierteātru nozarē pasniegs sestdien Alūksnē, kur visu šo nedēļas nogali risināsies XIV Latvijas amatierteātru salidojums.

Sestdien notiks svētku gājiens pa pilsētas ielām, pēc kura dalībnieki pulcēsies Pilssalas estrādē, kur arī notiks balvas laureāta paziņošana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti