Pasaule cita acīm – Valmieras vasaras teātra festivāls mudinās būt iecietīgākiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

‘’Pasaule cita acīm’’ – ir šī gada Valmieras vasaras teātra festivāla tēma, kas nozīmē, ka festivālā piedāvātās izrādes mudinās būs iecietīgākiem, saprotošākiem un atvērtākiem vienam pret otru, kas ir īpaši svarīgi šajā laikā, kad arvien vairāk dominē pretējas tendences.

Festivāls sāksies 6. augustā, bet jau no šīs nedēļas Valmierā būs jūtama tā tuvošanās, jo mākslinieki pilsētvidē uzsāks aktīvi mēģināt.

Latvijas Radio korespondente Baiba Kušķe par Valmieras vasaras teātra festivālu
00:00 / 05:50
Lejuplādēt

Šogad festivāls būs veltīts bērniem un pusaudžiem, un kopumā piedāvās noskatīties deviņas izrādes, no tām sešas pirmizrādes. Tās aptvers plašu tēmu loku un rosinās pārdomāt šobrīd aktuālus jautājumus, kas saistās ar attiecībām ģimenē, pusaudžu seksualitāti, mobingu, paaudžu atšķirībām.

Kā allaž Valmieras festivālā, izrādes notiks ļoti dažādās vidēs – pagalmos, sporta laukumos, skolā un citviet.

Valmieras vasaras teātra festivālam šis ir sestais norises gads. Viena no tā zīmēm allaž bijusi – rādīt izrādes dažādās neparastās vietās un arī par aktuālām tēmām runāt ne tik ierastās formās. Festivāla programmas vadītājs Jānis Znotiņš atzīst, ka šajā ziņā pandēmijas laiks pat vēl vairāk atraisījis režisoru izdomu un rezultātā šogad, piemēram, būs pat veselas četras pastaigu izrādes:

“Kas nozīmē, ka cilvēks nesēdēs vienā vietā, un to, ko es esmu redzējis, dzirdējis un jau patestējis arī tīri saturiski, man šķiet, ka tas ir kas jauns un nebijis.

Tādā ziņā pilnīgi savādāk var paskatīties un izbaudīt teātri. Ņemot vērā to, ka festivāls notiek pilsētvidē, tad, protams, ka tas ir dabīgs process un tas ir forši kaut kādā ziņā, ka pandēmija paātrināja to procesu, ka mēs izejam ar daļu no izrādēm ārpus ierastās formas – skatuve un sēdvietas.”

Izrādē ‘’Bumba nerunā’’ skatītāji kopā ar aktieriem, piemēram, pārvietosies pa dzīvojamo māju kvartālu, bet klausāmizrāde ģimenēm ‘’Urbānais safari’’ audio gidu pavadībā piedāvās iziet četras dažādas takas, no kurām katra taka būs veltīta kādai paaudzei.

“Tā ir pastaigu izrāde, kad cilvēks var izvēlēties sev ērtu laiku, kad sākt izrādi. Kopā tur ir četras takas, katram vecumam atbilstošas. Bet kas ir būtiski – mēs iesakām tās takas arī mainīt, jo tas ir vērsts tieši uz to, lai mēs viens otru izprastu labāk. Lai bērni var izprast savus vecākus, lai vecāki var izprast savus pusaudžus. Tā tāda izprašanas izrāde par paaudžu atšķirībām,” stāsta Znotiņš.

Izrāde ‘’Urbānais safari’’ palīdzēs dažādām paaudzēm labāk saprast vienai otru, kā arī kopā pasmieties gan par sevi, gan vienam par otru.

Paaudžu attiecībām un pusaudžu problēmām pievērsīsies arī citas izrādes, to vidū Paulas Pļavnieces iestudējums ‘’Marija un zibens’’, kam pamatā Klāva Meļļa veidotā dramaturģija.

Ierosmi izrādei devis tieši šis pandēmijas laiks un pašas režisores vērojumi. Paula Pļavniece skaidro: ”Man ļoti tuvā lokā es zinu kādas trīs tieši meitenes, kurām bija psiholoģiska rakstura mentāli saasinājumi, ka gandrīz jāsauc ātrā palīdzība. Un tas viss ir tieši kaut kādā ziņā saistīts ar Covid-19, bet vienā no tiem gadījumiem tas ir kaut kādā ziņā arī dēļ tādiem sablīvējumiem, neizrunātām lietām, un tieši par šo tēmu ir mūsu izrāde. Jā, izrāde ir 13+ pusaudžiem, un tās stāsts ir par pusaudžu seksualitāti. Mūsu gadījumā būtu ļoti jauki, ja šis vecuma ierobežojums tiktu ievērots, mēs par to tā pabrīdinām. Tātad, tā ir izrāde par sevis meklējumiem caur seksualitāti, par apmulsumu. Tā ir tāda tēma, par kuru runājot, mēs parasti apsēžamies, paejam kaut kur nostāk vai paejam maliņā.” Paula Pļavniece neatklāj izrādes konfliktu, bet savā ziņā to paskaidro izrādes apakšvirsraksts, ka tas ir stāsts par cita veida patikšanām.

Pļavniece festivālā piedalās regulāri, un viņas izrādes dažkārt notiek ļoti neordinārās vietās, šoreiz viņa meklējusi vidi, kas jauniešiem varētu būt saistoša pulcēšanās vieta. Viņa stāsta: “Man savulaik bija tas tukšais peldbaseins, un to ļoti grūti ir pārspēt. Bet šoreiz mūsu izrāde ir tāda klasiskās formas izrāde, un mēs sākām meklēt tai atbilstošu lokāciju. Tā kā tā ir izrāde jauniešiem, tad mēs meklējām vietas, kur jaunieši atpūšas, pulcējas, žargonā runājot, ‘’tusējas’’. Un tad mēs atradām vietu aiz elektrības ģeneratora būdas, tas ir tāds tā kā jauniešu ‘’spotiņš’’, kurā viņi satiekas.”

Vēl viena izrāde, kuras uzmanības centrā būs pusaudži un arī viņu izjūtas pandēmijas laikā, būs Kristas Burānes veidotais darbs ‘’Pasaules gals un citas blēņas’’. To izrādīs Valmieras 5. vidusskolā, un, kā stāsta Jānis Znotiņš, tas ir kopdarbs ar vairāku skolu audzēkņiem: “Krista Burāne jau no gada sākuma kopā ar pusaudžiem veido dažādus stāstus un ar viņiem strādā. Piemēram, viņi rakstīja dažnedažādus fantāzijas stāstus par pasaules galu.

Vai pasaules gals var pienākt, vai ir iespējams pasauli izglābt. Kā vispār pusaudži skatās uz pasauli, ko viņi par to domā.”

Horeogrāfe Liene Grava savukārt piedāvās dejas izrādi pusaudžiem par pieredzēm, kuras nav iespējams iegūt attālināti, un tā ir pirmā lēnā deja, pirmais skūpsts, pirmā iemīlēšanās un arī pirmā šķiršanās. Izrāde būs arī par to, ka kļūdas un neveiksmes nav pasaules gals, un dzīve ir jāmācās piedzīvot bez bailēm.

Būs arī vairākas jaunas izrādes bērniem no sešu gadu vecuma.

Jānis Znotiņš stāsta: ‘”Toms Treinis veido izrādi ar Valmieras kursu ar nosaukumu ‘’Cilts’’, par to, vai vispār ir laime. Tad mums ir Māra Uzuliņs izrāde ‘’Bumba nerunā’’, kas savukārt ir par mobinga tēmu. Kas notiek pagalmā, kā viņi viens pret otru attiecas.”

Valmieras vasaras teātra festivāls kopumā piedāvās deviņas izrādes bērniem un pusaudžiem, no tām sešas pirmizrādes. Festivāls notiks no 6. līdz 8. augustam, un tā tēma ir ‘’Pasaule cita acīm’’.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti