Kultūras rondo

Muzeji ir gatavi vērt durvis apmeklētājiem: vismaz pāris nedēļas tas vēl nenotiks

Kultūras rondo

Jaunie dizaineri aicina izkustēties un īsteno pilsētvides akciju "Pastaigājies"

Pasaule cita acīm – top Valmieras vasaras teātra festivāla programma

Pasaule cita acīm – top Valmieras vasaras teātra festivāla programma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pasaule cita acīm – tāda ir gaidāmā Valmieras vasaras teātra festivāla tēma, un ierobežot to var tikai fantāzija – uzsver festivāla rīkotāji. Ik pa diviem gadiem Valmieras vasaras teātra festivāla programma īpaši tiek veltīta bērniem un jauniešiem, tā tas būs arī šovasar. Pašlaik iestudējumi top, drīz tiks izvēlētas izrāžu vietas pilsētvidē. Festivāla norises laiks paredzēts no 6. līdz 8. augustam, taču dažas izrādes varēs piedzīvot jau jūlijā.

Valmieras vasaras teātra festivāla bērnu un jauniešu programmas direktors Jānis Znotiņš Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” teic, ka šogad festivāla priekšplānā izvirzās empātijas jautājums: “Manuprāt, sabiedrībā pietrūkst empātijas.

Ko nozīmē empātija? Tā ir spēja iejusties cita cilvēka ādā. Tas ir ļoti būtisks jautājums, pirmām kārtām, strādājot ar bērniem un pusaudžiem, jo tu nevari sagatavot viņiem izrādi, neiztēlojoties, kā šodien ir būt bērnam vai pusaudzim.”  

Izraudzītā tēma tostarp paver iespējas jaunākajai paaudzei uz pasauli palūkoties ar pieaugušā acīm un varbūt tas var palīdzēt labāk izprast, piemēram, savus vecākus. 

Paši bērni un jaunieši arī piedalās mākslas tapšanas procesā. Tā piemēram, režisore Krista Burāne izrādes tapšanā iesaistījusi pusaudžus no 12 gadu vecuma, kuriem jārada stāsti par pasaules glābšanu. Vasaras sākumā tos iecerēts ierakstīt. Znotiņš gan piebilst, ka bērnu un pusaudžu iesaiste izrāžu tapšanā nav festivāla mērķis, bet gan režisoru brīva izvēle. 

Izrāžu veidotāju vidū Valmieras vasaras teātra festivālā jau sevi apliecinājušie režisori Paula Pļavniece, Toms Treinis, Klāvs Mellis un vēl citi mākslinieki. Būs arī jaunie autori no festivāla paspārnē esošā Bērnu un jauniešu teātra institūta pagājušā gada izlaiduma. Piedāvājumu realizēt savu ideju festivāls izteica Mārai Uzuliņai. Topošās izrādes darba nosaukums – “Bumba”. 

Horeogrāfes Lienes Gravas pirms diviem gadiem Valmieras vasaras teātra festivālam veidotais iestudējums „PusOtrs” nupat saņēmis Dejas balvu un novērtēts kā labākais „Dejas iestudējums bērniem un jauniešiem”. Kas horeogrāfei padomā šovasar?

“Šogad gribētos runāt par pusaudžu lietām, problēmām – par pusaudžu pirmām pieredzēm, kuras pārsvarā beidzās vai nu ļoti mulsinoši, vai neveiksmīgi.

[Iecere ir] vairāk caur humoru paskatīties uz šīm lietām, pasmieties par tām, atcerēties, kā mums pašiem ir gājis šajā vecumā, ar domu – nekas, ka tev nesanāk ar pirmo reizi, tev jāmēģina vēl,” stāsta Grava. 

Liene Grava kopā ar pieciem dejotājiem strādā pie jaunās izrādes, ko skatītāji, iespējams, ieraudzīs jau jūlijā. Jānis Znotiņš atklāj, ka arī Pamelas Butānes un Ances Muižnieces staigājamā izrāde tiks rādīta jūlijā, pirms festivāla galvenajām norises dienām augustā. 

Izrādēm pagaidām doti darba nosaukumi, kas iespējams mainīsies. Arī izrāžu vietu meklēšana radošām komandām sākas vien maijā, kad viss kļūst koši zaļš, jo, kā zina teikt Jānis Znotiņš, nereti atrodot vietu agrā pavasarī, pavisam citādi izvēlētā spēles vieta radošai komandai atklājas, kad lapas saplaukušas. 

Valmieras vasaras teātra festivāla pilnu programmu plānots izsludināt līdz jūlija sākumam.

Festivāla vizuālās koncepcijas autors ir Kristaps Kramiņš. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti