Par spēju ieklausīties – Liepājā skatītāju vērtējumam nodota izrāde «Dziesmu svētki»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Liepājas teātrī aizvadīta režisora Matīsa Budovska debijas pirmizrāde. Viņš iestudējis Rasas Bugavičutes-Pēces lugu "Dziesmu svētki", cieši sadarbojoties ar Liepājas teātra aktieriem, kuri izrādē iekļāvuši arī savas atmiņas un pieredzēto Dziesmu un deju svētkos. Būt vai nebūt Dziesmu svētkiem – šādas diskusijas krustugunīs nonāk pilnīgi sveši un ļoti dažādi cilvēki. Vai viņi spēs viens otru sadzirdēt un ieklausīties – tāds ir jautājums.

Par spēju ieklausīties – Liepājā skatītāju vērtējumam nodota izrāde «Dziesmu svētki»
00:00 / 03:52
Lejuplādēt

Dažādi cilvēki nonāk vienā telpā ne pēc pašu gribas, no tās nevar izkļūt, nepaužot viedokli par Dziesmu un deju svētkiem. Viedokļi te nu pilnībā izgaismo to, kas notiek mūsdienu sabiedrībā, runājot par jebkuru tematu, īpaši jūtīgākām tēmām – katram ir sava taisnība un izskan naidpilnas runas, kāds tiek vērtēts, kāds aizskarts, kāds ne tā uztvēris un tā varētu turpināt.

Saduras atšķirīgi pasaules skatījumi un uztveres, savas pārdomas par iestudējumu "Dziesmu svētki" pauž aktieris Kaspars Kārkliņš: "Izrāde tapusi laikā, kad pēdējos divos gados esam piedzīvojuši tik ārkārtīgi daudz lietu, ārkārtīgi daudz izmaiņu tepat Latvijā un pasaulē, cilvēku uztveres ir mainījušās. Izrādē tas viss būs, kur sadursies viedokļi. Tā ir izrāde par spēju ieklausīties dažādos viedokļos, dažādos cilvēkus un tam visam saistošā lieta ir Dziesmu svētki."

Aktieris Rolands Beķeris pats ir piedalījies četros Dziesmu un deju svētkos, ir gan dejojis, gan dziedājis. Izrāde "Dziesmu svētki", kas nosaukta par "kopīgu mērķi vienā cēlienā", aicinās sarunāties. Tas ir izaicinājums – būt deviņiem cilvēkiem vienā slēgtā telpā un dzirdēt vienam otru, saka Rolands Beķeris: "Tā ir tāda piespiesta saruna, viņi to nav izvēlējušies. Bieži vien arī sabiedrībā mēs lietas neizvēlamies, bet mums ir viedoklis, mēs to izsakām dažādos veidos un dažādās platformās. It kā mēs runājam par vienu un to pašu, bet mēs viens otru nedzirdam."

Režisors Matīss Budovskis atklāj, ka, neraugoties uz apkārt notiekošo – interneta vidē jūtamo agresiju un kategorisku domāšanu, izrāde nes gaišu vēstījumu, cerību un ticību cilvēkiem. Viņš ir gandarīts par sadarbību, strādājot ar lugas autori un Liepājas teātra aktieriem: "Noteikti jāsaka paldies dramaturģei Rasai Bugavičutei-Pēcei, kura mani uzrunāja šim darbam, bez viņas tas nebūtu tapis, pēcāk smēlos iedvesmu aktieros un darba procesā, tajā, cik mums labi gāja un cik daudz runājām par nesarunāšanos. Tā bija absolūti lieliska sadarbība, ka aktieri mani pieņēma un atbalstīja manā debijā."

Kopā ar režisoru izrādi veido arī jaunu mākslinieku komanda – scenogrāfe un kostīmu māksliniece Paulīne Kalniņa un gaismu mākslinieks Niks Cipruss. Izrādē piedalās aktieri – Anda Albuže, Kaspars Gods, Rolands Beķeris, Sandis Pēcis, Agnese Jēkabsone, Everita Pjata-Gertnere, Kaspars Kārkliņš, Anete Berķe, Gatis Maliks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti