Kultūras ziņas

Pirmizrāde jauniestudējumam "Elpa"

Kultūras ziņas

Senās mūzikas vilinājums

Valmieras teātra festivāls notiks

Par satikšanos – rit gatavošanās Valmieras vasaras teātra festivālam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šobrīd norit aktīva gatavošanās piektajam Valmieras vasaras teātra festivālam, kas norisināsies no 7. līdz 9. augustam. Rīkotāji cenšas praktiski atšķetināt uzdevumu, kā pulcēties droši. Festivāla direktors aicinājis radīt izrādes, kas runās par mums visiem svarīgu tēmu – satikšanos.

Piecas pirmizrādes pieaugušajiem, divi iestudējumi no pērnā gada – bērniem, laikmetīgās mākslas notikumi, pandēmijas diktētiem apstākļiem pielāgota diskotēka ar Latvijas teātru aktieru izvēlētu mūziku, un, protams, neierasti teātra spēles laukumi pilsētā – tādu Valmieras vasaras teātra festivāla piekto norisi izprātojusi radošā komanda. Rīkotāji augusta otrajā nedēļas nogalē gatavi pielāgoties jebkuriem izaicinājumiem un ir lēmumā nelokāmi – festivālam būt!

“Festivāls notiks obligāti – vai epidemioloģiskā situācija atļaus būt pieciem skatītājiem, un otrs – ļoti sekosim tam protokolam, tādēļ festivāls šogad būs mazāks,” skaidro Valmieras vasaras teātra festivāla direktors, režisors Reinis Suhanovs. “Diezgan daudz notikumu būs piedzīvojami pat tad, ja epidemioloģiskā situācija būs tāda, ka nāksies atgriezt cilvēkiem naudu.

Bet festivāls ar savu māksliniecisko programmu notiks jebkurā gadījumā, jo mākslinieciskais process nedrīkst apstāties tikai ierobežojumu dēļ.”

“Šogad programma, arī visi mazie notikumi, kas ir, ir staigājami. Teātra trupas “Kvadrifrons” mākslinieki ir izvietojuši tradicionālos reklāmas stendus. [..] Un festivāla laikā būs iespēja ar aplikāciju, karti braukt šos stendus meklēt. Viņi ir piemeklējuši skaņu katrai vietai atsevišķi, un šo darbu varēs piedzīvot vienatnē,” stāsta Suhanovs.

Radošo darbu tematiku un uzdevumus šogad piespēlējusi ārkārtējā situācija un jaunie apstākļi, kādos, iespējams, kultūras dzīve vēl ritēs nezināmu laiku.

Tāpēc, piemēram, festivālā notiekošajā arhitektūras vasaras skolā mēģinās praktiski atrisināt rēbusu – kā pasākumā pulcēties vienuviet, bet vienlaikus būt drošā atstatumā. 

“Ir iecere, ka arhitekti izveidos struktūru cilvēkiem, lai varētu būt kopā diskotēkā. Lai mums jau nākotnē būtu tāda forma, ka mēs zinām – hop, mums ir tāda arhitektoniska struktūra, tajā var droši dzīvoties. Kas tas būs – to mēs vēl nezinām,” atzīmē Suhanovs.

Par pamatu ņemot lietuviešu tradicionālo dziedāšanu, festivālam top un šobrīd mēģinājuma procesu izdzīvo radošā tandēma IevaKrish kustības un skaņas izrāde “Satikt”, kuras nosaukums uztverams divejādi – gan par satikšanos, gan par cieņpilnu sarunāšanos pat tad, ja viedokļi krasi atšķiras.

Horeogrāfs Krišjānis Sants stāsta: “Mēs ne pirmo reizi strādājam ar tradicionālo materiālu, un tas, kas mums ir svarīgi, ka tradicionālajā materiālā īsti neinteresē senatnes slavināšana, tas nav – “cik mums diženi latvieši bija kādreiz vai cik diženi ir mūsu kaimiņi – lietuvieši”. Mums interesē, [ko] viņu prakse mums var dot šodien, lai mēs labāk savā starpā varētu komunicēt.”

Radošajam horeogrāfu tandēmam, kas izrādē arī dziedās, talkā nāk etnomuzikoloģes Dārta Drava un Ilze Amanda Zakrevska, kurām savukārt jāiejūtas arī dejotāju lomā. Ja epidemioloģiskā situācija ļaus, šis speciāli festivālam tapušais iestudējums skatītāju vērtējumam tiks nodots pirmajā Valmieras vasaras teātra festivāla dienā – 7. augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti