Par Liepājas teātra statusu spriedīs nākamā gada sākumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Liepājas teātris ir atgriezies uz izaugsmes ceļa, un pilsēta apmaksājusi jauno aktieru izglītošanu un piesaisti. Tā intervijā Latvijas Radio sacīja Liepājas mērs Gunārs Ansiņš (Liepājas partija). Pandēmijas laikā teātris saskārās ar naudas grūtībām un valsts teātra stutēšanā piedalījās ar 170 tūkstošiem, bet pilsētas dome ar 250 tūkstošiem eiro. Nākamā gada sākumā Kultūras ministrija un pašvaldība spriedīs par teātra statusu.

Gunārs Ansiņš par Liepājas teātra statusu
00:00 / 00:35
Lejuplādēt

Savu redzējumu izklāstīja Ansiņš: “Pašvaldībai ir jāturpina uzturēt teātris, un savukārt valstij būtu jāatbalsta Liepājas teātris ar jauniestudējumu sadaļu un to mākslas politiku, kas skar ne tikai Liepājas pilsētu, bet arī novadu un valsti kopumā. Jo jāsaprot, ka Liepājas teātris nav tikai liepājnieku teātris. Liepājas teātri apmeklē novada ļaudis, rīdzinieki ļoti regulāri brauc.

Es gribētu nolikt Liepājas teātri līdzvērtīgās pozīcijās, kā ir jebkurš valsts teātris Rīgā vai Valmierā.”

Kā skaidroja Ansiņš, Liepājas teātra un valsts sadarbības izvērtēšanai ir izveidota darba grupa un par iespējamajiem sadarbības modeļiem varēs runāt pēc padziļinātas sarunas ar kultūras ministru, kas plānota nākamā gada sākumā.

KONTEKSTS:

2020. gada jūlijā Liepājas teātra direktors paziņoja – ja valsts finansiāli neatbalstīs teātri, kas juridiski skaitās pašvaldības kapitālsabiedrība –, tāpat kā visus pārējos lielos valsts teātrus, Liepājas teātrim var nākties pārtraukt darbību. Liepājas teātris kā pašvaldības kapitālsabiedrība uz valsts finansējumu Covid-19 seku novēršanai pretendēt nevarēja.

Liepājas dome, skatot pašvaldības budžeta grozījumus, Liepājas teātra darba turpināšanai piešķīra 250 tūkstošus eiro. Savukārt Kultūras ministrija veica 172 710 eiro pārdali starp KM budžeta programmām Liepājas teātra darbības nodrošināšanai.

Liepājas teātra vadība norādījusi, ka vēlētos kapitālsabiedrību likt valsts paspārnē. Pašvaldības un Kultūras ministrijas pozīcija nav tik viennozīmīga.

Reaģējot uz Covid-19 izraisītās krīzes radīto negatīvo seku ietekmi uz Liepājas teātra ilgtspēju, kā arī lai rastu vienotu risinājumu nacionālas nozīmes reģionālo profesionālo teātru pārvaldībai un finansēšanai, veicinot valsts un pašvaldību sadarbību, ar kultūras ministra rīkojumu izveidota darba grupa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti