Par godu Leona Leščinska jubilejai spēlēs «Hananu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

24. decembrī savu 50 gadu jubileju svinēs aktieris Leons Leščinskis, savukārt skatītāji viņu varēs sveikt 30. decembra vakarā, kad par godu aktiera dzimšanas dienai tiks spēlēta viena no Liepājas teātra Zelta fonda izrādēm – Dž.Dž.Džilindžera iestudējums „Hanana”, kurā Leščinskis atveido Kārļa Pētersona lomu.

Jautāts, kāpēc par jubilejas izrādi izvēlējies drāmu „Hanana”, aktieris bilst, ka „tā ir izrāde, kuru vienkārši gribas spēlēt un kurā gribas būt.” Jau uzreiz pēc izrādes tapšanas 2010. gadā tā izpelnījās skatītāju un kritiķu ievērību un gadu laikā kļuvusi par Liepājas teātra atpazīstamības zīmi.

Kā uzsvērusi teātra kritiķe Silvija Radzobe, „Hanana” ir „izcils teātra darbs, kas valdzina ar saliedēto aktieru ansambli, kurš perfekti īsteno traģikomisku spēles stilu, ar bezbailīgu iedziļināšanos dzīves šausmās, ar spēju just līdzi visneaizsargātākajam". Teātra vērtētāju viedokļa apkopojumu lasiet šeit.

Jau vēstīts, ka izrādi "Hanana" oktobrī varēja noskatīties arī Latvijas Televīzijas raidījumu ciklā "Teātris.zip". Leščinskis piedalījās arī izrādei veltītajā "Teātris.zip" raidījumā, kuru iespējams noskatīties ltv.lsm.lv.

Rudens. Ziema. Pavasaris. Vasara. Kādas dziļos laukos mītošas ģimenes stāsts viena gada garumā. Un kā ikvienā ģimenē - arī šajā - tās locekļi cenšas saprasties savā starpā, kā nu prot. Izrādes centrā ir Ausma – sieviete, kuras rīcību nosaka sirds, ne morāles likumi, un spēja dzīvot tālāk, lai notiktu, kas notikdams.

Leščinskis Liepājas teātrī nostrādājis gandrīz 30 gadus (kopš 1986.), jo, kā uzsver pats aktieris, runājot par darbu teātrī, „savu likteni cilvēks nevar izvēlēties”. Viņa kontā ir daudzas nozīmīgas lomas un vairākas Spēlmaņu nakts nominācijas, taču par savām nozīmīgākajām aktieris pats uzskata Džefriju izrādē „Medus garša”, Trepļevu izrādē „Kaija” (abas 1987. gadā), kā arī Ābelu Znorko iestudējumā „Noslēpumainās variācijas” (2005).

Pēdējo gadu laikā Leščinskis intensīvāk pievērsies arī režijai, Liepājas teātrī radot iestudējumus „Pelnrušķīte” un „Pieci vakari”, kā arī vairākas izrādes neatkarīgajā „Goda teātrī”.

Šī sezona māksliniekam iesākusies spraigi, strādājot vairākos jauniestudējumos – viņš atveido Lengvinu iestudējumā „Indulis un Ārija”, Vitāliju Arkadjeviču izrādē „Žanna”, bet jau 5. decembrī, kad pirmizrādi piedzīvos Lauras Grozas-Ķiberes iestudētā utopiskā realitāte „1984”, aktieris iejutīsies Pārsona kunga lomā. Sezonas turpinājumā redzēsim viņu arī iestudējumos „Anna Boleina” un „Klibais no Inišmānas”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti