Rīta Panorāma

Pasaulē dārgākā maska – 1,5 miljoni dolāru

Rīta Panorāma

Lietuvas prezidents apstiprina jauno valdību

Top jauns baleta iestudējums – "Divi metri"

Pandēmijas iedvesmots – balets «Divi metri» gaida pirmizrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Nacionālā baleta iestudējums "Divi metri" gaida pirmizrādi. Tā ir horeogrāfu Elzas Leimanes, Antona Freimana un Aivara Leimaņa reakcija uz baleta mākslinieka iekšējiem pārdzīvojumiem pandēmijas laikā, iestudējuma scenogrāfs ir Andris Freibergs.

Ideja – apspēlēt divu metru distancēšanos – dejas valodā pieder Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskajam vadītājam Aivaram Leimanim.

Aivars Leimanis, kurš pats arī iesaistījies uzveduma tapšanā, atzina, ka jārod arī kāda humora deva  pat sarežģītās situācijās:

“Reizēm arī uz drūmām lietām ir jāpaskatās ar vieglumu un humoru. Tā mums pašiem un citiem ir vieglāk dzīvot.”

“Man bija pašam ļoti interesanti, izmantojot gan “Apburtās princeses”, gan mazo gulbīšu horeogrāfiju citos rakursos, citos zīmējumos, darboties tā, lai nepārtraukti būtu divu metru distance,” atzīmēja Aivars Leimanis.

Horeogrāfes Elzas Leimanes etīde "Līdzcilvēks" vēsta par cilvēku, kurš nespēj atrast izeju no teātra un vienlaikus arī no sevis. Tās pamatā ir Šūmaņa un Grīga skaņdarbi ar Kaspara Kudeko skaņu partitūru.

“Es gribēju paspēlēties par tādām lietām kā mākslinieka nespēja iziet no savas lomas vai mākslinieka nespēja ieiet lomā, ka viņi ir procentuāli viņi paši un tad tā lomas deva tur ir neliela vai otrādi,” stāstīja Elza Leimane.

Horeogrāfs Antons Freimans radījis teatrālu uzvedumu par emocionālajiem un fiziskajiem aspektiem, atsākot dejot pēc ilgāka piespiedu pārtraukuma. Freimana horeogrāfijā baletdejotājs iegūst lielāku vērtību.

“Mēs dejojam tikai pie vecās baleta mūzikas, un paralēli, lai to visu kaut kā atsvaidzinātu, mēs – dejotāji – mēģinām iejusties nedaudz aktieru un dziedātāju lomā. Mēs it kā pārprofilējam sevi un domājam par to, kā izskatītos teātris, ja cilvēkiem ļautu aiziet uz teātri reizi gadā. Tās ir vairāk pārdomas par demokrātisko procesu, par to, kā sadzīvot ar ierobežojumiem,” atzīmēja Antons Freimans.

Pirmizrādi baleta iestudējums "Divi metri" piedzīvos, kad to atļaus valstī noteiktie pulcēšanās ierobežojumi.

KONTEKSTS:

Tā kā Covid-19 izplatība par spīti novembrī izsludinātajai ārkārtējai situācijai nemazinās, valdība pagarināja ārkārtējās situācijas termiņu līdz 11. janvārim, ieviešot arī jaunus drošības pasākumus.

Muzeji, tiem radniecīgas mākslas darbu eksponēšanas vietas un bibliotēkas darbu varēs turpināt kā līdz šim, strikti ievērojot visas epidemioloģiskās prasības. Citas kultūrvietas līdz nākamā gada 11. janvārim apmeklētājiem būs slēgtas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti