Optiskie un filozofiskie brīnumi Leļļu teātra izrādē «Alise Brīnumzemē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pasaka par zinātkāro meiteni Alisi ietver gan spēles ar vārdiem, nonsensu un absurdu, brīnumus, kā arī filozofiskas pārdomas, tādēļ šis iestudējums Latvijas Leļļu teātrī būs interesants gan bērniem, gan pieaugušajiem, stāsta izrādes "Alise Brīnumzemē" režisors Edgars Kaufelds. Lai radītu optiskos brīnumus, izrādes mākslinieki izveidojuši arī sarežģītu slīpu skatuvi, uz kuras darbojas gan lelles, gan paši aktieri.

Brīnumaino, ērmīgo un pat dullo Luisa Kerola pasaku teātris iestudē pirmo reizi. Režisors Edgars Kaufelds stāsta, ka brīnumus ir interesanti risināt tieši leļļu teātrī, jo šeit viss ir iespējams. Kaufelds secina, ka izrādē uzdoti arī daudzi eksistenciāli jautājumi, uz kuriem var palūkoties ar bērna acīm.

„Patiesībā es uzskatu, ka bērnus nevajadzētu mācīt leļļu teātrī, un es viņus nemācu,” norāda Kaufelds, skaidrojot, ka izrādē piedāvā ar viņa un Luisa Kerola acīm paskatīties uz dzīvi un pasauli.

„Brīnums, iespējams, ir tie paši tēli un cilvēki, kas mums ir apkārt,” turpina Kaufelds.

Edgars Kaufelds par izrādi "Alise Brīnumzemē"
00:00 / 00:58
Lejuplādēt

Scenogrāfe Line Pavlovska Brīnumzemi radījusi uz transformējamas, brīžiem slīpas, brīžiem kāpņveida skatuves. Sākumā skatuve ir tumša un izrādes gaitā aizvien mainās un piepildās – kļūst apdzīvota. Leļļu māksliniece Rūta Briede izveidojusi stilizētus, krāsainus zvēru tēlus – koka zivis, sivēnus, flamingo, milzu piparus, dejojošo māju, kā arī milzu Češīras kaķa tēlu, kuru vienlaicīgi vadot pat četri aktieri. Kaufelds atzīst, ka projektētā skatuve nebūt nav vienkārša aktieriem.

„Mēs strādājam ar perspektīvām un optiskajiem māniem, lai būtu: „Ā, kā tas var notikt!”. Aktieris dzīvajā plānā var sarunāties ar lelli, kura var nostāties viņa līmenī. Tā kā mēs esam apgājuši parasto, klasisko širmi, ar slīpo grīdu mēs varam panākt, ka Alise paliek lielāka un pēc tam mazāka, tīri vizuāli mānot,” stāsta režisors. „Mums ir arī melnā kabineta joki, kur Alise staigās pa debesīm, un mazās skatuvītes malās, kur dzīvo karalis un karaliene. Vizuāli izskatās, ka viņi aizpilda visu skatuvi, ka viņi ir šausmīgi lieli.”

Šoreiz ar izrādi strādā daudzi debitanti, gan scenogrāfe un māksliniece, gan mūziku leļļu teātrim pirmo reizi sarakstījis komponists Jēkabs Nīmanis. Savukārt Alises lomu atveido Kultūras akadēmijas teātra aktieru 4.kursa studente Ilze Āboltiņa.

Jaunā aktrise teic, ka ļoti priecājas debitēt tieši ar Alises lomu, par kuru nereti aizdomājusies arī bērnībā.

Jau vēstīts, ka „Alise Brīnumzemē” pirmizrādi piedzīvo 17.maijā plkst. 15. „Alise Brīnumzemē” ir Latvijas Leļļu teātra 70. jubilejas sezonas pēdējais jauniestudējums. Izrādē piedalās arī Leļļu teātra aktieru ansamblis: Dace Vītola, Dana Lāce, Pēteris Šogolovs, Miķelis Žideļūns un citi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti