Opernams svētku laikā piedāvās operas un baleta ierakstu pirmizrādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai radītu svētku sajūtu Adventes laikā, Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) decembrī aicina baudīt baleta "Kopēlija", operas "Madama Butterfly" un gadumijas koncerta ierakstus. Tie bez maksas būs skatāmi "LMT Viedtelevīzijā" un LNOB mājaslapā, informēja LNOB pārstāvji.

"Mūsu repertuāra klasiskās vērtības – Leo Delība balets "Kopēlija" un Džakomo Pučīni opera "Madama Butterfly" videoformātā pie skatītājiem nonāks pirmoreiz. Gadumijas koncerta ieraksts radīs īpašu svētku atmosfēru katrās mājās Jaungada svinību laikā," sacīja Latvijas Nacionālās operas valdes priekšsēdētājs Egils Siliņš.

No 3. decembra līdz 2. janvārim būs skatāms Leo Delība balets "Kopēlija" – Ernsta Teodora Amadeja Hofmaņa pasakas "Smilšuvīrs" klasiskais lasījums. LNOB atzīmēja, ka tas būs īpaši saistošs bērniem. "Komisks, krāsains, dzīvespriecīgs – tāds ir šis balets, kurā Latvijas Nacionālā baleta trupas labākie solisti izdejo un izspēlē stāstu par jauno Franci, viņa mīļoto Svanildu un pārpratumiem, ko rada noslēpumainā doktora Kopeliusa daiļās meitas Kopēlijas burvība," teikts baleta aprakstā.

Baleta "Kopēlija" iestudējumu radījuši horeogrāfs Aivars Leimanis, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ināra Gauja. Ierakstā galvenās lomas atveido Elza Leimane, Arturs Sokolovs, Ringolds Žigis un Jūlija Brauere, pie diriģenta pults – Mārtiņš Ozoliņš.

Balets "Kopēlija"
Balets "Kopēlija"

No 10. decembra līdz 2. janvārim piedāvājumā Džakomo Pučīni operas "Madama Butterfly" iestudējums, kas pirmizrādi piedzīvoja 1925. gadā režisores Sofijas Maslovskas un scenogrāfa Eduarda Vītola inscenējumā. Laika gaitā tas ir ticis atjaunots, tomēr saglabājot oriģinālo scenogrāfiju, kostīmu dizainu un režijas pamatrisinājumu, tāpēc uzskatāms par vienu no senākajiem saglabātajiem operuzvedumiem pasaulē. Iestudējums, kas vēstī par japāņu meitenes un amerikāņu virsnieka neiespējamo mīlestību, ir kļuvis par vienu no LNOB repertuāra stūrakmeņiem. Operu "Madama Butterfly" diriģē Mārtiņš Ozoliņš, titullomā – Dana Bramane, Pinkertons – Raimonds Bramanis, Suzuki – Ilona Bagele, Šarpless – Jānis Apeinis.

Baleta "Kopēlija" un operas "Madama Butterfly" ieraksti tapuši ar Valsts kultūrkapitāla fonda programmas "KultūrElpa" atbalstu.

No 17. decembra līdz 2. janvārim skatītājiem būs pieejams arī gadumijas koncerts operā, kas ierakstīts 2020. gadā. Par koncerta spēles laukumu kļuvusi visa Latvijas Nacionālās operas un baleta zāle. Svētku atmosfēru koncertā uzbur solisti – Inga Šļubovska-Kancēviča, Jūlija Vasiļjeva, Raimonds Bramanis, Mihails Čuļpajevs, Egils Siliņš – un orķestris Mārtiņa Ozoliņa vadībā, piedāvājot opermūzikas pērles un krāšņākās operešu melodijas. Koncertā skan Džoakīno Rosīni, Gaetāno Doniceti, Luidži Arditi, Stanislao Gastaldona, Rudžero Leonkavallo, Ferenca Lehāra, Johana Štrausa un Karla Millekera mūzika. Koncerta režisore ir Dace Volfarte.

Gadumijas koncerts Operā. 2020. gads
Gadumijas koncerts Operā. 2020. gads

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti