Kultūras rondo

Rīgas Porcelāna muzeja skatlogos aplūkojami Daigas Krūzes apgleznotie trauki

Kultūras rondo

“Radošais process uz pauzes vai pie ekrāniem?” - diskusija LKA konferences ietvaros

Radošie izaicinājumi pandemijas sezonā un skats nākontē. Saruna ar Egilu Siliņu

Opernams jauno sezonu sāks septembrī; līdz tam uz spēlēšanu klātienē dižas cerības neliek

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Tuvojoties sezonas izskaņai, Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB) uz izrāžu spēlēšanu klātienē dižas cerības netiek liktas. Par jaunās sezonas sākumu nolikts septembra vidus. Tikām LNOB mākslinieki turpina darbu pie jauno iestudējumu pilnveidošanas, gatavošanās viesizrādēm Dubaijā un sezonas noslēguma koncerta, ko skatītāji, ja vien epidemioloģiskā situācija ļaus, varēs vērot uz opernama ārpusē izstādīta ekrāna.  

Maija otrajā pusē LNOB aizvadīts Rosīni operas "Pelnrušķīte" ģenerālmēģinājums. Tā ir mūsu opernama kopprodukcija ar Tulūzas operu. Egils Siliņš – LNOB valdes priekšsēdētājs – atzīmē, ka jauniestudējums tiks fiksēts arī video formātā, lai ārvalstu kolēģi, kas pandēmijas dēļ nevarēja atbraukt uz ģenerālmēģinājumu, varētu to redzēt. Ieraksts galu galā paliks vien izrādes veidotāju lietošanai. Skatītājiem jauniestudējumu ar laiku (visdrīzāk rudenī) piedāvās klātienē. 

Par operas "Pelnrušķīte" iestudēšanas procesu Siliņš Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” piebilst:

“Mēģinājumi notika saspringti un grūti. Pandēmijas apstākļos solisti piecas nedēļas mēģinājumos dziedāja ar maskām, kas tiešām nav tas vieglākais veids – runāt jau ir grūti, bet dziedāt ir daudz grūtāk.”

Ierakstam tiek gatavots arī balets “Kopēlija” un opera “Madama Butterfly”, un ar šīm divām izrādēm augusta beigās LNOB dosies viesizrādēs uz Dubaiju. Paralēli norit darbs pie sezonas noslēguma koncerta, kas ieplānots 4. jūlijā. “Šis koncerts tiks raidīts uz liela ekrāna opernama priekšpusē. Ceru, kas skatītāji drīkstēs nākt uz šo ārtelpu pasākumu. Vēl jau līdz tam ir laiks, arī epidemioloģiskie rādītāji vēl mainīsies – cerams, paliks tikai labāki,” pauž LNOB valdes priekšsēdētājs. Līdz "pirmizrādes statusam" sagatavotas arī divas citas izrādes – balets “Divi metri” un opera “Simons Bokanegra”. 

Lai gan izrāžu gatavošanas rosība opernamā neapsīkst, esot skaidrs, ka šosezon publiku uz izrādēm nevarēs pulcēt. 

Par jaunās sezonas sākumu izraudzīts 17. septembris – tad pirmizrādi piedzīvos jau sen izlolotais balets “Drakula”.

Lūgts raksturot radošo cilvēku – operdziedātāju un baletdejotāju – sajūtas šajos laikos, Egils Siliņš teic: “Es pats esmu radošs cilvēks, pats ik pa brīdim saņemu atteikumus kādiem līgumiem, koncertiem, uzstāšanās reizēm. Šīs sajūtas ļoti personīgi izjūtu. Redzot, ka arī operā ļoti daudzas lietas ir jāatsaka, tās nāk dubultā virsū. [..] Domāju, ka daudziem māksliniekiem ir ļoti, ļoti smags šis periods – gan Latvijā, gan visā pasaulē. Zinu kolēģus, kuri ir tīri brīvmākslinieki, viņi jau 14 mēnešus nav uzstājušies, nav saņēmuši nekādu atalgojumu, ir izmisuma priekšā un gatavi mainīt profesiju.”

Reizē Siliņš iezīmē arī gaišākus pavērsienu LNOB dzīvē viscaur pandēmijas laikiem: 

mēģinājumu procesa pārtraukumi bijuši salīdzinoši īsi – operas solisti dīkstāvē bijuši aptuveni vienu mēnesi, orķestris mazliet ilgāk, un kopumā bijis pietiekami daudz laika, lai pamatīgāk iedziļinātos jaunajā materiālā. 

Digitālās vides opcijas arī ļāvušas turpināt darbu. 

LNOB valdes priekšsēdētājs seko līdzi opernamu darbībai citviet pasaulē. Kā lielu izņēmumu viņš izceļ Madrides operu, kas savu darbību praktiski nav pārtraukusi un skatītāju zāles piepildījums tur esot 65%. 20. maijā izrādes atsāka spēlēt Vīnes Valsts operā. Arī citas valstis maz pamazām mīkstina ierobežojumus, pieaugot vakcinēto skaitam. 

Siliņš cer, ka pret Covid-19 vakcinētajiem Latvijā varētu ļaut apmeklēt opernamu, jo, cik gan vēl ilgi visa darbība paliks iepauzēta. 

Pagaidām LNOB cienītājiem jāizlīdzas vien ar tiešsaistē skatāmajiem iestudējumiem

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti