Labrīt

Izaicinājumi veicināt sociālo atbildību un iekļaušanu. Saruna ar Regitu Zeiļu

Labrīt

Gads ar Covid: piektā daļa mirušo dzīvojuši pansionātos

Ogrē varētu darboties Operetes un muzikālais teātris

Operetes teātra būvniecību Ogrē plāno īstenot līdz 2024. gada rudenim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ir pamatotas cerības, ka beidzot arī Latvijā sava pastāvīgā mājvieta būs muzikālā teātra žanram. To apliecina aizvadītās nedēļas nogalē parakstītais nodomu protokols starp Ogres novada pašvaldību un Kultūras ministriju, kas paredz Ogrē attīstīt Operetes un muzikālo teātri. Plānots, ka tas atradīsies bijušā Ogres Tautas nama ēkā. Pašvaldība apņemas attīstīt infrastruktūru, bet valsts līdzdarboties satura nodrošināšanā.

Līdz projekta īstenošanai dzīvē ir vēl ejams garš ceļš. Pašvaldībai vispirms jāveic ēkas atsavināšanas process, pēc tam tā jāpārbūvē muzikālā teātra vajadzībām, kas prasīs nopietnus finansiālus ieguldījumus. Ja darbi ritēs, kā iecerēts, tad būvniecības projektu plānots īstenot līdz 2024. gada 18. novembrim.

Latvija šobrīd ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kam nav sava profesionālā muzikālā teātra. Ilgus gadus žanrs pastāvējis uz entuziasma pamata. Visredzamākais tā kopējs ir Latvijas Operetes fonds, kas veido operetes un citu žanru izrādes, arī Operetes festivālu, taču ilglaicīgi bez savas mājvietas un pastāvīga finansēšanas modeļa šo ietilpīgo žanru pilnvērtīgi attīstīt nav iespējams.

Savu atbalstu muzikālā teātra izveidei Latvijā ir izteikuši vairāk nekā 22 000 Latvijas iedzīvotāju, piedaloties sabiedrības rosinātā iniciatīvā “Atjaunosim operetes teātri Latvijā!”

Pērn Ogres novada pašvaldība nāca klajā ar iniciatīvu Operetes un muzikālo teātri veidot Ogrē. Nu šo iniciatīvu apstiprina arī pirms dažām dienām parakstītais nodomu protokols starp pašvaldību un Kultūras ministriju.

Ogres pašvaldība apņemas iegādāties, pārbūvēt un uzturēt bijušā Ogres Tautas nama ēku muzikālā teātra vajadzībām, savukārt Kultūras ministrija – sadarboties ar pašvaldību, veicinot muzikālā teātra attīstību.

Ogres novada pašvaldības pārstāvis Nikolajs Sapožņikovs par tālāko procesa virzību stāsta: “Bijušais Ogres Tautas nams tagad tiek pārņemts pašvaldības īpašumā. Dome pieņēma lēmumu par šī nekustamā īpašuma, kas šobrīd ir privātās rokās, atsavināšanu sabiedrības vajadzībām ar mērķi – izveidot tur Operetes un muzikālo teātri. Pirmais solis šobrīd ir atsavināšanas process, jāveic arī ir novērtējums un tālākās darbības – investīciju piesaiste un būvprojekta izstrāde. Pašvaldība šo ideju virza ar lielu iedvesmu, un to atbalsta arī iedzīvotāji. Vienlaikus ir arī tālejošāki plāni – ne tikai attīstīt ēku, bet visu teritoriju ap to.”

Kultūras ministrija Ogri atzīst par perspektīvu vietu muzikālā teātra izveidei, tā atrodas tuvu Rīgai un kļūst par aizvien nozīmīgāku kultūras centru, kam šai ziņā ir sava ilgtermiņa stratēģija.

Ministrija apņemas sniegt savu atbalstu, gan iespēju robežās palīdzot piesaistīt finanšu līdzekļus, gan palīdzot darbā pie teātra darbības modeļa izstrādes. Kultūras ministrijas pārstāvis Uldis Zariņš stāsta: “Tas ir Ogres pašvaldības uzdevums – atrast līdzekļus, atrast veidu, kā šo projektu īstenot, bet Kultūras ministrija, protams, ir gatava sadarboties, ja tas būs nepieciešams, līdzekļu piesaistē. Vai tie ir budžeta līdzekļi vai Eiropas struktūrfondu līdzekļi – tas jau ir tālākais diskusiju jautājums.

Mūsuprāt, ir tiešām svarīgi, ka ir šī viena fiziskā infrastruktūra jeb ēka, celtne ar visu nepieciešamo aprīkojumu tieši šim žanram.”

Ogres Mūzikas un mākslas skolas direktors Atvars Lakstīgala, kuram pašam tuvs muzikālā teātra žanrs, uzskata, ka teātris dos iespēju beidzot pilnvērtīgi attīstīt šo žanru, kas Latvijā ilgus gadus bijis bezpajumtnieka statusā, tas sniegs arī jaunas attīstības perspektīvas Ogres Mūzikas un mākslas skolai.

Atvars Lakstīgala norāda: “Īstenībā tas mazliet neticami pat šobrīd ir, jo, kā mēs zinām, Latvijā jau ļoti sen nav pastāvīga profesionālā muzikālā teātra, un visu laiku šis jautājums kaut kur ik pa laikam paceļas un ik pa laikam noplok. Bet tagad notiekošais apliecina tādu valstisku ieinteresētību tajā, ko Ogre grib realizēt, un man liekas, tas ir tas būtiskākais. Un gribētos, ka tas nebūtu, kā ierasti kultūras namā, kur notiek viss kaut kas. Gribētos, lai šis nams būtu profesionālajai mākslai, un es domāju, ka tur noteikti varētu būt visi muzikālā teātra žanri, kas vien iespējami – gan mūzikli, gan operetes, gan operas, gan dziesmuspēles.

Tas, ka tas tiek īstenots Ogrē, ir viens no labākajiem variantiem, jo Rīgai prioritāte ir koncertzāle šobrīd.”

Par lielisku ziņu visiem muzikālā teātra žanra cienītājiem un entuziastiem nodomu protokola parakstīšanu dēvē Operetes fonda vadītāja Agija Ozoliņa-Kozlovska.

Viņa uzsver: “Es domāju, ka tas ir liels kopīgs panākums gan mūsu, gan Ogres, un patiesībā ar to iegūs visa Latvija. Manuprāt, tā ir arī lieliska ziņa mūsu mīļajiem daudziem tūkstošiem klausītāju, kas mums ir uzticīgi visu šo astoņu gadu garumā, un kuri ar saviem parakstiem balsoja par operetes tradīcijas atjaunošanu un operetes teātra jaunizveidošanu.”

Muzikālā teātra ēkas būvniecības projektu plānots īstenot līdz 2024. gada 18. novembrim. Bet jau šogad, tiklīdz beigsies ierobežojumi, plānots, ka pirmizrādi piedzīvos Operetes fonda veidotā jaunā Sonoras Vaices monoizrāde “Cilvēka balss. Telefons” ar Pulenka un Menoti mūziku, bet jūlijā, ja kultūras pasākumi būs atļauti, Ikšķilē notiks 4. starptautiskais operetes festivāls, kurā cita starpā būs mūzikla bērniem “Minhauzens” pirmizrāde.

KONTEKSTS:

2018. gadā tika uzsākta parakstu vākšana, lai panāktu valsts atbalstu Operetes teātra turpmākai darbībai Latvijā. 2020. gada vasarā Operetes fonds Saeimā iesniedza iesniegumu ar teju 12 000 parakstu par operetes teātra atjaunošanu Latvijā, tostarp kā potenciālo teātra mājvietu norādot Ogri.   

2021. gada 25. februārī Ogres novada pašvaldības domes sēdē pieņemts lēmums par bijušā Ogres Tautas nama ēkas atsavināšanu sabiedrības vajadzībām ar mērķi rekonstruēt šo ēku Operetes un muzikālā teātra izveidošanai. 26. februārī Kultūras ministrija un Ogres novada pašvaldība parakstīja nodomu protokolu par iespēju Ogrē attīstīt muzikālo teātri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti