Panorāma

Latvijas goda konsuls Donbasā karā zaudē vēl vienu dēlu

Panorāma

Panorāma

Ukrainas opera – iespēja atveldzēties no kara

Operā skatītāju – tik, cik ietilpst patvertnē. LTV reportāža no Kijivas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Mēs radām pasauli, kur cilvēki var atveldzēties no kara," tā saka Ukrainas Nacionālās operas darbinieki. Karā zaudējuši kolēģus, bijuši spiesti būtiski samazināt skatītāju skaitu un nemitīgi pielāgoties gaisa trauksmēm, mākslinieki turpina uzstāties gan pašmājās, gan dodas viesizrādēs uz ārzemēm.

Kijiva. Pilsētā snieg. Pamazām satumst, bet Ukrainas Nacionālās operas logi – gaiši. Šovakar izrāde – ukraiņu klasika "Zaporžjietis aiz Donavas." Lielajā zālē – spraiga gatavošanās.

Karam sākoties, Ukrainas opera savas durvis aizvēra, bet kopš pavasara atkal ir vaļā un trīs, četras dienas nedēļā gaida skatītājus. Galvenais režisors Anatolijs Solovjaņenko atceras, ka marta beigās no lielās skatuves izrāde raidīta internetā, bet maijā opernams vēra durvis skatītājiem klātienē: "Kad bija pirmās izrādes, es katru reizi iegāju zālē un vaicāju cilvēkiem, kāpēc viņi atnākuši uz teātri šajā laikā, un viņi atbildēja apmēram vienu un to pašu – ka teātris šodien ir vienīgā iespēja nokļūt citā pasaulē un citā atmosfērā, kaut kur, kur ir labāk, gaišāk un tīrāk nekā mūsu ikdienā. Tas arī ir mūsu galvenais mērķis un misija."

Karš ir mainījis arī repertuāru, un gan krievu autoru darbi, gan krievu valoda no skatuves ir izskausta.

"Mēs visiem saprotamu iemeslu dēļ neizpildām krievu komponistu mūziku. Uz mūsu skatuves nenotiek izrādes krievu valodā. Tas, es domāju, visiem ir skaidrs, nav jēgas un nozīmes pat skaidrot," uzsver Anatolijs Solovjaņenko. "Mūsu orķestri un kori aicināja arī uz Vīsbādenes festivālu Vācijā, bet tā kā tur piedalās arī mākslinieki no agresora valsts, mūsu principiālā pozīcija ir, ka mēs tajā nepiedalāmies. Mums tas ir princips."

Ukrainas Nacionālās operas galvenais režisors Anatolijs Solovjaņenko
Ukrainas Nacionālās operas galvenais režisors Anatolijs Solovjaņenko

No vairāk nekā 1300 skatītājiem agrāk tagad operteātris uzņem 460. Tas tādēļ, ka tik lielu skatītāju skaitu ir iespējams izmitināt patvertnē, ja sākas gaisa trauksme. Tādos brīžos izrādi pārtrauc un pēc tam atsāk no tās pašas vietas.

"Lūk, garderobe. Gaisa trauksmju laikā šeit ir mūsu skatītāji," stāsta operas vecākais administrators Pjotrs Kiničenko. Patvertnē skatītāji paliek, līdz trauksme beidzas. "Ir paziņojums par tās sākumu. Skatītāji te apsēžas savās vietās. Un, kad trauksme beidzas, diktors to paziņo, un visi atkal atgriežas zālē."

Ukrainas Nacionālās operas vecākais administrators Pjotrs Kiničenko
Ukrainas Nacionālās operas vecākais administrators Pjotrs Kiničenko

Šā iemesla dēļ izrādes var arī stipri ieilgt un tāpēc, apmeklējot operu, ar to ir jārēķinās.

Krievijas agresija opernamam ir arī atņēmusi māksliniekus. Vairāki devās bēgļu gaitās un joprojām atrodas ārzemēs, bet pazīstamais baletdejotājs, operas solists Oleksandrs Šapovals krita frontē Donbasā.

Arī Tetjana Gaņina uz brīdi kara sākumā izbrauca no Kijivas, bet atgriezās un šovakar dziedās izrādē.

"Svētdien man bija koncerts Dnipro. Un, ziniet, teātris bija pilns ar skatītājiem. Cilvēkiem tas ļoti ir vajadzīgs. Un tas ir iespējams, tikai un vienīgi pateicoties mūsu bruņotajiem spēkiem," teic soliste.

Ukrainas Nacionālās operas soliste Tetjana Gaņina
Ukrainas Nacionālās operas soliste Tetjana Gaņina

Skatītāji pamazām ierodas. Parastās biļešu kases vairs nav. Biļetes iegādājas internetā drošības dēļ, lai cilvēki nepulcētos un pie opernama neveidotos rinda.

"Ir arī jāpriecājas par dzīvi. Nevar taču caurām dienām raudāt. Tagad ir tāds laiks, kad sevi ir mazliet jāpasaudzē. Bet mājās arī nesēdēsi. Ejam laukā. Ejam uz teātriem, koncertiem," stāsta skatītāja Marička.

"Skaistums, māksla un mūzika ir pretošanās forma. Kāpēc ne? Ja ir citādi, tad tu esi pagalam," uzsver skatītājs Plasido.

"Ir labi, ka opera ir un strādā arī tik ļoti grūtos laikos,"  teic skatītājs Ļevs.

Vēl pēdējās iesildīšanās orķestra bedrē un drīz jau dzisīs gaisma un sāksies izrāde – cerībā, ka to nepārtrauks gaisa trauksmes sirēnas.

Un šoreiz viss izdodas. Izrāde norit bez pārtraukuma un noslēdzas ar ovācijām. Līdz atkal nākamajai reizei!

KONTEKSTS: 

2022. gada 24. februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlēja sākt Krievijas karaspēka iebrukumu Ukrainā. Putins apgalvoja, ka NATO gatavojas izmantot Ukrainu kā placdarmu agresijai pret Krieviju, lai gan šiem apgalvojumiem nebija nekādu pierādījumu.

Ukraina uzskata, ka Putina patiesais mērķis ir iznīcināt Ukrainas valstiskumu un pakļaut šo teritoriju Maskavas kontrolei.

Krievija ar raķetēm regulāri apšauda Ukrainas pilsētas, lai ziemā atstātu ukraiņus bez elektrības un siltuma. Eiropas Parlaments ir pasludinājis Krieviju par terorismu atbalstošu valsti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti