Labrīt

Jaunais SEPLP vadītājs Jānis Siksnis

Labrīt

Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis

Atklāj režisora Oļģerta Krodera simtgadei veltītu viņa personīgas bibliotēkas izstādi

Oļģertam Kroderam – 100; atklāj režisora personīgās bibliotēkas izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāj režisora Oļģerta Krodera simtgadei veltītu viņa personīgās bibliotēkas izstādi. 2002. gadā, pārvācoties uz dzīvi Valmierā, Oļģerts Kroders ieradās ar savu plašo bibliotēku, kas ietver vairāk nekā 10 tūkstošus vienību. Izstāde caur atlasītajām grāmatām atspoguļos režisora laikmetu, viņa laikabiedrus, kā arī informatīvos un emocionālos iespaidus, sola Valmieras teātra pārstāvji.

“Tad, kad viņam tuvojās dzimšanas diena, viņš izlika pie savām durvīm zīmi “Aizņemts”. Man liekas, arī savā simtajā jubilejā viņš Valmieras teātrī sēdētu savā istabā un mēs pie durvīm trokšņotu un taisītu jandāliņu,” spriež Valmieras Drāmas teātra vadītāja Evita Sniedze.

Godinot teātra režisora Oļģerta Krodera simto dzimšanas dienu, Nacionālajā bibliotēkā iekārtota un 9. augustā atklāta režisoram veltīta izstāde "Es varētu būt bibliotekārs". Evita Sniedze stāsta, ka uz Rīgu atvesta daļa eksponātu no Krodera plašās bibliotēkas un režisora klātbūtni teātris aicinās sajust viņa lasītajās grāmatās un pierakstos.

“Kroders ļoti daudz lasīja un, arī jau esot izsūtījumā Sibīrijā, līdzko varēja, sūtīja grāmatas, žurnālus un visu iespējamo literatūru, ko varēja dabūt. Un pēc atgriešanās Latvijā no izsūtījuma viņš bija izteikts autodidakts, kas bija ļoti daudz izlasījis un apguvis dažādās valodās.

Viņš dzīves laikā bija savācis milzīgu grāmatu kolekciju – ap 10 000 vienību.

Viņš veica pierakstus nevis grāmatās, bet viņam bija piezīmju burtnīcas, kurās viņš izrakstīja, kurā lapaspusē un kurā grāmatā ir svarīgākais. Un šajā laikā, kad grāmatu vērtība un lasīšana kļūst sarežģīta un cilvēki lasa tikai tajās dažās zīmēs, kas atrodamas “Facebook”, un lasa maz, grāmata ir papildu vērtība šajā izstādē,” skaidro Sniedze.

Izstāde Nacionālajā bibliotēkā veidota kā atsauce uz Krodera istabu Valmierā. Izstādes vizuālo risinājumu veidojusi māksliniece Anna Heinrihsone, bet idejas autors ir Valmieras teātra aktieris Krišjānis Salmiņš. Viņš papildina, ka izstādē būs nolasāmas arī laikabiedru domas par Kroderu: “Es ļoti ceru, ka viņa klātbūtne būs jūtama, jo pamata koncepts ir Krodera grāmatu dāvinātāju ieraksti tajās. Pēc šiem ierakstiem mēs varam mēģināt spriest par to, kā uz viņu raudzījās viņa laikabiedri, kolēģi, draugi un ko viņi viņam vēlēja. Tāpat pateicoties tam, ka Krista Burāne pirms vairākiem gadiem, vēl režisoram dzīvam esot, uzņēma krāšņu filmu “Piektais Hamlets”, mums ir arī video materiāls, kurā varēsim dzirdēt paša Krodera pārdomas par grāmatu.”

Oļģerts Kroders strādājis gandrīz visos Latvijas teātros, kopumā iestudējot 136 izrādes, un četras no tām ir tieši Viljama Šekspīra traģēdijas "Hamlets" iestudējumi. Bez tā, ka izstāde ir mēģinājums uzminēt grāmatas nozīmi Krodera dzīvē, tas ir arī aicinājums pieminēt viņa nozīmi Latvijas teātra dzīvē.

Evita Sniedze uzsver: “Skaidrs, ka cilvēks dzīvo atmiņās tik ilgi, kamēr kāds par viņu domā, un Valmieras teātrim Kroders ir ļoti svarīgs.

Es ceru, ka arī tie, kas neatnāks uz izstādi vai neatbrauks uz viņa piemiņas vietu Valmierā, šajā dienā atcerēsies, ka bija tāds Kroders, kas kaut kādā mērā izmainīja latviešu teātra domāšanu.”

Oļģerta Krodera simtgadei veltītā izstāde būs apskatāma Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1. stāva ātrijā līdz pat 9. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti