Oktobrī notiks Baltijas baleta festivāls ar veltēm Bovijam, Geinsbūram un Brelam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls bija viens no tiem lielajiem pasākumiem, ko Covid-19 krīze skāra īpaši skarbi, turklāt festivāla 25. jubilejas gadā. Festivāla sākums aizvadītā gada pavasarī pilnībā sakrita ar stingro ierobežojumu sākumu, un visu plašo jubilejas programmu nācās atcelt. Bet festivāla rīkotāji nepadodas, un šoreiz festivāls būs pārcēlies uz rudeni un no 1. līdz 12. oktobrim piedāvās 10 dejas notikumus Rīgā, Rēzeknē un Preiļos. Festivāla spēcīgākais magnēts būs jau jubilejas programmā solītās laikmetīgās baleta trupas “Complexion” viesizrādes, kas ir velte leģendārajam britu rokmūziķim Deividam Bovijam.

Oktobrī notiks Baltijas baleta festivāls ar veltēm Bovijam, Geinsbūram un Brelam
00:00 / 05:41
Lejuplādēt

Festivāla intriģējošākie viesi – laikmetīgā baleta trupa no Amerikas “Complexion”  – ir gandrīz vienaudži ar mūsu festivālu. 90. gadu vidū to izveidoja divi dejas mākslinieki Dvaits Roudens un Desmonds Ričardsons ar mērķi – atklāt dejā ko jaunu un nebijušu.

“Complexion” bija arī viena no pirmajām multikulturālajām deju kompānijām Amerikā. Visu pastāvēšanas laiku tā saglabājusi uzticību dažādībai dejotāju sastāvā un drosmīgam, dažkārt izaicinošam repertuāram. Tās kontā ir virkne dažādu dejas balvu.

Uz Latviju “Complexion” atvedīs pirms dažiem gadiem tapušo izrādi “Stardust”, kas ir horeogrāfa Dvaita Roudena velte leģendārajam britu rokmūziķim Deividam Bovijam.

Izrāde ir stāsts par radošā gara spēku, kas Bovija personā izpaudās sevišķi spilgti.

Baltijas baleta festivāla radošā direktore Lita Beiris stāsta: “Deivida Bovija hiti rada šo atmosfēru uz skatuves. Hitu ietērps it kā izklāj to vizuālo nospiedumu. “Star Dust” atdod godu ikoniskajam un hameleoniskajam garam, kuru var apzīmēt tikai kā – Bovijs. Tā viņi paši saka.”

Festivāls piedāvās arī koncertu “Intriģējošie dueti”, kurā piedalīsies deju kompānijas no Francijas un Lietuvas.

Lietuvu pārstāvēs Seiko deju kompānija ar izrādi “Mala”, kas radīta pirms vairākiem gadiem un izpelnījusies apbalvojumus gan Lietuvā, gan arī ārzemēs. Tā ir filozofiska izrāde, kurā, par pamatu ņemot elektronisko mūziku, dejotāji izdejo trauslu attiecību stāstu.

Mūzika bijis arī ļoti spēcīgs impulss, lai taptu Francijas kompānijas “Cie De Fakto” divi priekšnesumi.

Vienā no Francijas dejotāju izrādēm skanēs Žaka Brela mūzika. Izrāde saucas “Es nāku!”, to veidojis un arī izdejo trupas dibinātājs Aurēlijs Kairo. Tiešsaistes saziņā ar Latvijas presi viņš pats stāstīja, ka izrādē līdzās dejai ļoti svarīga loma ir arī mīmu teātra elementiem un izrāde vēsta par padzīvojušu cilvēku, kurš ielūkojas spogulī un redz tajā visas sava mūža bijušās mīlestības.

Otra festivālā iekļautā izrāde ir velte 50. gadskārtai kopš klajā nāca Serža Geinsbūra albums “Melodijas Nelsones stāsts”, ko uzskata par vienu no visu laiku izcilākajiem franču populārās mūzikas albumiem.

Lita Beiris stāsta, ka Aurēlija Kairo kompānija “Cie De Fakto” līdzās kustības meistarībai izceļas ar spožu aktiermeistarību, tādēļ viņu izrāžu vētījumu ir ļoti viegli nolasīt: “Aurēlijs Kairo ir atzīts horeogrāfs, viņa viena no stiprajām pusēm ir hiphopa deja. Vispār Francijā ļoti aktivizējas laikmetīgā deja, modernā deja, hiphops kopā tādā sintēzē. To es arī redzēju Lionā pie operas skaistajām kolonnām, kā viņi trenējas.

Tas ir pilnīgs neprāts, kā viņi metas azartā ar šo hiphopa tehniku! Un plus vēl teātra un dejas elementi, ko mēs redzēsim arī šajā izrādē.”

Tradicionālajā festivāla galā koncertā Lita Beiris šoreiz akcentu liek uz Baltijas baleta zvaigznēm, kas satiksies uz vienas skatuves. Viņa skaidro: “Man ļoti gribējās parādīt mūs visus trīs kopā. Baltijas balets. Kā tas virzās, uz kurieni iet, kas mums ir kopīgs visiem trijiem, kas mums ir atšķirīgs gan temperamentos, gan izpildījumā. Igaunija, Lietuva, Latvija… mūs visus vieno tomēr ļoti spēcīgs klasiskais mantojums, klasiskā bāze, uz tās mēs varam radīt jebkādu modernismu, ko arī dara jaunie horeogrāfi. Bet tomēr mēs esam dažādi.”

Festivāls piedāvās arī vairākas izstādes, viena no tām atceļos no Igaunijas un būs stāsts par karantīnu Igaunijas baletā.

Tāpat festivālā būs iespēja noskatīties arī filmu, kuras centrā ir Ričards Sīgals, unikāla un ļoti neordināra personība mūsdienu dejā, kas veido atšķirīgu baletu no ierastā, apvienojot savās izrādēs visdažādāko profesiju pārstāvjus. Kino kritiķe Anita Uzulniece stāsta: “2005. gadā viņš ir nodibinājis iestādījumu ar tādu savdabīgu nosaukumu “Bakery”, kas ir atsauce uz to, ka te kaut kas tiek cepts un kurā ir apvienoti gan dejotāji, gan horeogrāfi, gan gleznotāji, gan arhitekti, gan dizaineri, gan arī pat preču ražotāji. Viņiem sēdeklis ir gan Berlīnē, gan Parīzē. Un viņa izrādēs viss ir vienlaicīgi, tur ir gaismas, ēnas, trokšņi, klusums, kustīgi priekšmeti, tur daudz kas notiek tāds, kas nav saistīts tikai ar dejotāja ķermeni vai horeogrāfiju.”

26. Baltijas baleta festivāls notiks no 1. līdz 12. oktobrim Rīgā, Preiļos un Rēzeknē. Rīgā galvenās norises vietas būs VEF Kultūras pils un arhitektūras un mediju centra H20 6 Aisteres zāle. Vai festivāla atklāšana, kā allaž, notiks Rīgas Dzelzceļa stacijā, pagaidām uz šo jautājumu vēl skaidras atbildes nav, tas būs atkarīgs no kopējās situācijas ar saslimstību valstī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti